用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: Karajan2
go

P1 Interview

原帖由 candy_kent 於 10-6-28 11:22 發表

按常理津校註冊日係7月頭, 叩門入果d學生都應該同派入去果d差不多時間註冊, 無理由2nd in要等到7月中, 所以6月尾收到通知的機會很大.

加油 !!

但是我是親自打電話詢問的。如獲SPCS通知有2nd in. 的家長,懇請在此發佈。有勞!
心急人上

My friend's daugther received the call yesterday for 2nd interview.....

Good luck to all.

Karajan2 thanks for your information.  I just received a reject SMS from school.

回覆 43# KellyVictor 的文章

我都收到 SMS 話被列為後備生。我諗都冇乜機會......

Dear Karajan,

How about your daughter ?

ahpei
原帖由 Karajan2 於 10-6-30 11:12 發表
My friend's daugther received the call yesterday for 2nd interview.....

Good luck to all.

嘩,睇來學校收生好嚴謹, 我朋友話3年前佢女叩時, 只CALL了20個左右去IN, 但只收左2個(佢個女同另一人).  我唔知佢點知只得20零人去IN同收左幾多個. 但如果而家仲未CONFIRM收生, 咁真係令家長十萬火急,如有其他學校CONFIRM, 可能都唔等了. (定SP 唔置在收後補?!)
真慶幸自己唔洗叩. 等緊2ND IN的家長請努力. HANG IN THERE!!!! GOOD LUCK!

原帖由 ahpei 於 10-7-6 11:14 發表

ahpei

醒目開學勳章

初小(P.2, P.3)年年都會收插班生,每年阿大小姐都話班中有一/两個插班入來既。

原帖由 愛愛地球 於 10-7-6 11:46 發表
嘩,睇來學校收生好嚴謹, 我朋友話3年前佢女叩時, 只CALL了20個左右去IN, 但只收左2個(佢個女同另一人).  我唔知佢點知只得20零人去IN同收左幾多個. 但如果而家仲未CONFIRM收生, 咁真係令家長十萬火急,如有其他學校CO ...

My girl is put on waitlist but the chance is low due to very limited seats....

原帖由 ahpei 於 10-7-6 11:14 發表

ahpei

P.4都有插班生。

原帖由 YongXin 於 10-7-6 12:21 發表
初小(P.2, P.3)年年都會收插班生,每年阿大小姐都話班中有一/两個插班入來既。

醒目開學勳章

跟據大小姐既情報同埋我自己八返0黎,插班入0黎0個0的,成績好鬼top,小一叩門入0黎0個0的都係好力;我呢0的派位麓入0黎,真係自嘆不如

原帖由 Rattie 於 10-7-6 13:14 發表
P.4都有插班生。

咁唔知有冇SP插去其他小學呢?

原帖由 YongXin 於 10-7-6 14:03 發表
跟據大小姐既情報同埋我自己八返0黎,插班入0黎0個0的,成績好鬼top,小一叩門入0黎0個0的都係好力;我呢0的派位麓入0黎,真係自嘆不如

醒目開學勳章

有SP唔讀,好大可能係去國際學校/新思維學校。

原帖由 愛愛地球 於 10-7-6 15:26 發表
咁唔知有冇SP插去其他小學呢?

咁當然喇,唔係猛龍唔過江。讀開嗰間小學要有少少知名度再加張靚靚嘅成績表至可以嚟叩門。

原帖由 YongXin 於 10-7-6 14:03 發表

醒目開學勳章

據我所知,有跑馬地寶小,同埋長沙灣St Andrew's考到過0黎,本身都係好唔錯既小學。

原帖由 Rattie 於 10-7-6 16:01 發表
咁當然喇,唔係猛龍唔過江。讀開嗰間小學要有少少知名度再加張靚靚嘅成績表至可以嚟叩門。

我知嘅有St. Clare's 同始南。

原帖由 YongXin 於 10-7-6 16:05 發表
據我所知,有跑馬地寶小,同埋長沙灣St Andrew's考到過0黎,本身都係好唔錯既小學。

有冇sp插去marymount架?

原帖由 Rattie 於 10-7-6 16:09 發表
我知嘅有St. Clare's 同始南。

醒目開學勳章

咁咪又即係玩返12網女生全攻略0個個遊戲?玩到幾時先心息?

大多數(自己)揀得入SP既,即係唔想博MPS,或者好似我咁,從來茅考慮MPS。

原帖由 愛愛地球 於 10-7-6 16:11 發表
有冇sp插去marymount架?

咁又係. 學rattie話斎, 總之讀band 1小學,中學就得啦.

原帖由 YongXin 於 10-7-6 16:23 發表
咁咪又即係玩返12網女生全攻略0個個遊戲?玩到幾時先心息?

大多數(自己)揀得入SP既,即係唔想博MPS,或者好似我咁,從來茅考慮MPS。

係呀,St. Paul's Secondary 已經係好多 band1 生嘅首選,包括我哋自己小學,好多都係一心一意過隔離,就算明知十拿九穩,派彩後一樣咁興奮。

原帖由 愛愛地球 於 10-7-6 16:45 發表
咁又係. 學rattie話斎, 總之讀band 1小學,中學就得啦.

我平時見d中學生放學, 整體感覺都唔錯, 不太浮誇或過份物質, 又不太"娘", 都好smart及有時代感, 幾好幾好.
原帖由 Rattie 於 10-7-6 17:10 發表
係呀,St. Paul's Secondary 已經係好多 band1 生嘅首選,包括我哋自己小學,好多都係一心一意過隔離,就算明知十拿九穩,派彩後一樣咁興奮。