用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大坑真光對將軍澳播道書院
go

大坑真光對將軍澳播道書院 [複製鏈接]

大坑真光同將軍澳播道書院你地點選?
   0    0    0    0

If location is not your concern, I would choose EC.

醒目開學勳章 王國長老

又係傳統VS活動
雖然真光話自己活動, 不過同播道比較, 一定係播道活動好多
真光算BAND ONE尾, 中學都唔錯既, 雖然唔係最TOP都非常唸得過
播道較新, 教既方法同傳統唔同, 家長要跟進亦要時刻動腦, 搵補習都難D
傳統學校教咩, 唔駛多講, 而播道OFFER既TRAINING又唔係果D野, 家長真係要唸唸條路想點行了
係今年9月入小一嗎? 希望快D決定放返個學位出黎, 2間都好多人想入的

我會揀播道.  因我不喜歡太傳統的學校.
男女校對小朋友成長又好. 真光是band one尾, 播道唔知band幾.  但我聽社工講, 間間好dd嘅學校都話自己band one或band one 尾, 其實是band two.

大坑真光是 band one 中, 有 60% 以上學生會考有 14分or over. 是一 個穩陣的 choice.

播道 - 我都好有興趣, 因好近我.  不過真的不知 banding...應沒有真光的高....因為學校太新.

我囡囡學習上是一個很專住的人,喜歡讀書寫字,記憶能很力強,佢係可以接受傳統教學的人,播道好近我地屋企,雖然播道係一間好新的學校,但係一間好學校。
真係好頭痛唔知點選好。

真光會唔會遠咗d?

原帖由 beautyyk 於 10-6-14 17:53 發表
我囡囡學習上是一個很專住的人,喜歡讀書寫字,記憶能很力強,佢係可以接受傳統教學的人,播道好近我地屋企,雖然播道係一間好新的學校,但係一間好學校。
真係好頭痛唔知點選好。 ...

回覆 1# snail 的文章

雖然真光好遠,但上年至今將軍澳50幾人讀。

I also prefer Evangel College, because I prefer a new school with new teaching approach.   I also prefer a co-edu school to a girl school.  

Based on my observation, admission of Evangel College is harder than True Light.  It may not be objective and/or representative, I have to emphasize.  Don't argue with me which one is better, as this is what I found.

It will be great if Evangel College is close to your home.  Spending two hours in school bus every day is just a nightmare.   The money and time you can save can be used in a better way.   

其實你自己好似有左答案WOW...

原帖由 beautyyk 於 10-6-14 17:53 發表
真係好頭痛唔知點選好。 ...

跟本兩間唔同的學校,真光轉咗普通話教中文,小朋友的語文能力好好多,小一下學期,已經冇普通話堂,即係用3-4個月就教到好流利,連音標都OK。校園大。
播道太新了,我就麻麻。

你住 tko 嗎? 好唔好己經是其次, 因為真光對你來說太遠, 不設實際, 小朋友好辛苦的....小學返 full day, 時間好緊迫的....你 travel time 來回起碼 2 小時.....2 小時溫習又好, sleep 又好, 好過坐校車吧. EV 啦! 囡囡會返得好開心的.

雖然真光好遠,但上年至今將軍澳50幾人讀

- 小朋友返得辛苦你唔知姐. 就近上學啦, 一返就十多年.

醒目開學勳章

50幾人是only小一  or 小一至小六的total or 小一至中學?

True Light 小學總學額都是4班約120人

而True Light是較好一間,每年先分約60個給外邊(即非真幼)的人申請

如果50幾個是cover P1 to P6, 都有7%, 都收好多TKO

原帖由 chunlaifat 於 10-6-17 10:58 發表
雖然真光好遠,但上年至今將軍澳50幾人讀

- 小朋友返得辛苦你唔知姐. 就近上學啦, 一返就十多年.

醒目開學勳章 王國長老

我女果時都有個同學住tko, 佢哥哥都o係度讀, 我問果位家長, 點解得2個仔都會唸真光?
佢話好wor, 鐘意lor, 搭遠d車都無所謂wor
原帖由 ziyi 於 10-6-17 12:59 PM 發表
50幾人是only小一  or 小一至小六的total or 小一至中學?

True Light 小學總學額都是4班約120人

而True Light是較好一間,每年先分約60個給外邊(即非真幼)的人申請

如果50幾個是cover P1 to P6, 都有7 ...

回覆 2# ziyi 的文章

p1-p6校車EE講。
就算幼稚園都有好多學生住TKO

真光係一間好好學校,但因為要返全日,都會怕亞囡辛苦。
播道雖然你新校,但佢真係辦得好好,我都喜歡。

回覆 14# chunlaifat 的文章

但播道小學有中學直上,唔需要再理會四五年班呈分。

回覆 15# chunlaifat 的文章

但播道小學有中學直上,唔需要再理會五六年班呈分。
‹ 上一主題|下一主題