用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大坑真光對將軍澳播道書院
樓主: beautyyk
go

大坑真光對將軍澳播道書院

回覆 6# ziyi 的文章

假如所有學生直升小學
幼稚園上午班60人,下午班60人,仲有香港西環真光分校幼稚園都未計算在內。
其實邊到會有60個小學位。

真小有兩班超過33人的。

醒目開學勳章

二零一零年度招收小一新生事宜

學校宗旨
本校以「為神樹人」為教育宗旨,實行基督教全人教育,使學生能有克己、求全、服務、愛人、信主、愛神的完美人格,切實履行校訓「爾乃世之光」的使命。本校更着重學生愉快學習,發展個人潛能。
招生須知

1.招生班級:

一年級男女生

2.出生日期:

二零零四年一月一日至十二月三十一日

3.面試日期:

二零零九年十月十日(星期六)
上午九時正至中午十二時
(下午不設面試,面試通知書於十月二日前寄出)

4.收生名額:

約60人

5.取錄公布:

取錄與否,本校將於十一月二十三日前郵寄函件通知, 家長毋須致電查詢。

索取報名表日期

這是真光網頁上公布的

http://www.tlmshkps.edu.hk/sch_info/sch_apply.htm

所以真的約60人是公開申請,當然真幼的也可以申請

原帖由 beautyyk 於 10-6-17 19:57 發表
假如所有學生直升小學
幼稚園上午班60人,下午班60人,仲有香港西環真光分校幼稚園都未計算在內。
其實邊到會有60個小學位。

醒目開學勳章

http://www.tlmshkps.edu.hk/award/s1.htm

剛剛那年升中來說
81個升回真中
23個升其他英中
總數 104個, 佔女生88%, 即總女生為118人

男生升英中16個,佔80%,即男生總數約20人

全級約138人
四班,即平均34.5人

原帖由 Jack0128 於 10-6-17 20:28 發表
真小有兩班超過33人的。

醒目開學勳章

TKO四間直資
肯定沒有呈分的是LHT(今年小六是第1年由津貼轉直資後入讀,公布了沒有呈分, LOGOS開校第1年入讀的現在是MS1, 即year 8,學校亦沒有再從外邊收中一的學生)
有呈分的是GT
而EC,開校第1年入學的現在才小四,還未有人肯定的說沒有呈分,所以唔知

原帖由 beautyyk 於 10-6-17 19:48 發表
但播道小學有中學直上,唔需要再理會五六年班呈分。

回覆 2# ziyi 的文章

但真光小學100%全接收幼稚園學生,(選擇唔直升另計)

回覆 2# ziyi 的文章

但就算播道有呈分,只要成績唔係太差,佢都比你直升中學。

醒目開學勳章

那我就唔知啦,只知道上年係收外邊約60人
前年也是
貼那條link只想證明沒有講大話.沒有其他意思

原帖由 beautyyk 於 10-6-17 21:21 發表
但真光小學100%全接收幼稚園學生,(選擇唔直升另計)

Ziyi,

真光唔係太多人考,而且考到的也不少,有心要讀真光的幼稚園就上真光。
做後備又好,有心讀都要記着,
考真小只有一個上午,又係大熱日子,必要最早入紙,早上10:30前完。如果冇記錯,每年都同3/4間學校,同一天面試。如 St. Stephen's (Stanley), 港大同學會。

原帖由 ziyi 於 10-6-17 21:25 發表
前年也是

醒目開學勳章

9/10月份可來唔熱,基本上間間都是這段時間面試啦

我囡囡今個月面試都撞在同一天啦,無得計

原帖由 Jack0128 於 10-6-17 21:49 發表
Ziyi,

真光唔係太多人考,而且考到的也不少,有心要讀真光的幼稚園就上真光。
考真小只有一個上午,又係大熱日子,必要最早入紙,早上10:30前完。如果冇記錯,每年都同3/4間學校,同一天面試。如 St. St ...

醒目開學勳章

我只想說唔知沒有呈分
基本上一條龍的學校按照政府規定..中學要保留85%學額給小學部
而正常中學每班人數都高於小學(以現時正常大班30人來說)

原帖由 beautyyk 於 10-6-17 21:23 發表
但就算播道有呈分,只要成績唔係太差,佢都比你直升中學。

學校路程遠會影響學習興趣,坐校巴返到學校最少7-8字, 點計都係居企留下好d.
我會揀播道原因, 學校近, 老師有愛心(我囡囡的課外老師自己的兩位囡囡讀梗), 我沒有留意課程, 因為我比較喜歡全統學校,所有沒有幫囡囡報這間.

囡囡也比真光取錄今天小一, 雖然有中學聯繫, 亦是一間全統好學校, 最後放棄原因, 路程遠, 課程淺, 英文淺, 有朋友囡囡讀梗小一, 所以都放棄, 我揀左一間聯繫私小.

我覺得真光唔難考, 未考之前真光的old 生話我聽,你囡囡一定入到, 因為真光好鍾意收一些斯文又坐得定的小朋友(我囡囡係這類), 囡囡面試當天,做一些好簡單的連線及問題, 但我囡囡唔識答, 老師問如果有人打電話比媽媽,你會點做, 囡囡無答, 老師亦有提佢, 之間我問囡囡梗簡易都唔識, 囡囡話媽媽我地都無家居電話, 梗點答呀!

醒目開學勳章 王國長老

舊年因為有豬流感, 學校要停課, 所以一復課, D INTERVIEW時間就撞晒! (學校都有自己時候表架)
希望今年唔好撞得咁犀利

原帖由 Jack0128 於 10-6-17 09:49 PM 發表
Ziyi,

考真小只有一個上午,又係大熱日子,必要最早入紙,早上10:30前完。如果冇記錯,每年都同3/4間學校,同一天面試。如 St. St ...

醒目開學勳章 王國長老

應該2樣都岩, 真幼學生係100%可直升, 但因為真光好"客氣"地容許學生去大抽獎, 亦有學生因為其他原因無直升(例如考第2間, OR男仔都係轉返去男校/男女校), 所以每年都預左會有一定學位可以俾外來生考

原帖由 ziyi 於 10-6-17 09:25 PM 發表
前年也是

醒目開學勳章

無所謂啦...每年就算真的不俾大抽獎的私校或DSS,去到大抽獎後都要陪玩音樂椅啦
一定有人hold住幾間位,未肯決定下來

原帖由 Charlotte_mom 於 10-6-18 17:42 發表
應該2樣都岩, 真幼學生係100%可直升, 但因為真光好"客氣"地容許學生去大抽獎, 亦有學生因為其他原因無直升(例如考第2間, OR男仔都係轉返去男校/男女校), 所以每年都預左會有一定學位可以俾外來生考

...