用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: gegemok
go

2011/2012 小一

我覺得個number係11(11年)後面個數字係第幾個學生(不知跟乜),既然有1004,即已過千。(估咋)

我28/5 交表,是"P"字頭,今日(19/6)in 8:00,是第一group. 陳校長話今年有約1200人報名 。

王國長老

1,200人爭一個位.

不過得罪一句, 每年都必有家長係漁翁撒網, 只希望到最後, 決定係唔讀優才盡快放番個位出黎其他心急既家長, 功德無量.....

We 've just completed interview at 9am today.

Michael, the principal informed ~1200 application competing for 96 P1 seats.

But dont worry, a number of successful applicants may not go for GT.

Then those in  waiting lists  can still have a chance , GT will confirm next JUL/AUG.

Could you share the content of the interview and how long has it been taken?
原帖由 lyeung 於 10-6-20 11:26 發表
We 've just completed interview at 9am today.

Michael, the principal informed ~1200 application competing for 96 P1 seats.

But dont worry, a number of successful applicants may not go for GT.

Then  ...

Anybody can share about interview in these two days....

原帖由 DKiu 於 10-6-20 18:44 發表
Anybody can share about interview in these two days....

小朋友:
1.問你喜歡什麼?同時要小朋友畫出來
2.問數字順數及倒數,如40,39,38,37,跟住是什麼數字?
3.問英文生字的中文解釋,如flower,要答花.
4.比兩個三角形,要你拼合成為1個菱形
我的囝囝說仲有其他問題,但已經唔記得.他記得亦有唔識答的

家長:
1.小朋友在幼稚園的情況
2.小朋友有什麼優點,缺點
3.家長為何選優才
4.小二開始用普通話上中文,小三才有外籍做班主任,家長對此安排有何意見
5.家長對mongkok校舍較細有何意見

小朋友與家長是分開interview,先在禮堂會聽校長的簡介,校長說今年有1270位小朋友apply,只收96人,校長笑說如你的小朋友獲取錄,真要好好慶祝,如是waiting list亦不要灰心,因有家長要到最終才有明確的決定.而waiting list的數目是少過100人的.

每節30分鐘的interview約有20位小朋友,最早由8:00-8:30一節開始,大家放心,小朋友會很開心,期間有外籍與他們玩集團遊戲,我們在樓上參觀學校時亦能聽到他們的笑聲

另我想他們有可能將讀同一校的小朋友group在同一時間,因我囝囝認到有同校不同班的同學仔,我們的姓氏字頭是"y",6月5日親身交表,星期日(即6月20日)上午interview

原帖由 DKiu 於 10-6-18 15:11 發表
可能你估得对... 因為我哋姓是"Y"字头... 所以排很後...

Our No. is 11-231 but My son's surname is Yeung. I subitted the form on June 1 & interview on June 19.

回覆 27# sharon2005 的文章

我都認同你的想法是同KG一Group(我個囡姓氏字頭都是"y", 6月5日親身到旺角交表, 6月20日 9:00am Interview, 讀九龍塘K字頭KG).

當日問小朋友:
2.有數字問題 e.g. 4, __, __, __ ,8
3.問英文生字的中文解釋,如flower
4.有七巧版, 老師砌完你跟住再砌一次

當日問家長:
1.小朋友在幼稚園的情況
2.小朋友的興趣
3.家長為何選優才

仲有砌LEGO & 争櫈仔遊戲(输咗要唱歌)

原帖由 chulay 於 10-6-21 11:21 發表
我都認同你的想法是同KG一Group(我個囡姓氏字頭都是"y", 6月5日親身到旺角交表, 6月20日 9:00am Interview, 讀九龍塘K字頭KG).

當日問小朋友:
2.有數字問題 e.g. 4, __, __, __  ...

好多謝你們幾位的资料, 睇嚟Interview都幾輕鬆...

我地 6月7日交表, 編號 11-56x
星期日 10:30-11:00am
有同校同學一齊in, 問題都係一樣.

優才面試安排得很好, 很周到, 不須等很久, 家長有機會參觀學校, 資料提供也充足, 小朋友有得玩又有禮物, 大人小朋友分開in, 但都無空等的時候, 值得一讚!

請問如咁好彩,優才第一round已收(不是waiting list), 是否要放棄政府第一round計分派位?

醒目開學勳章

原帖由 BigBoyMaMa 於 10-6-21 16:56 發表
請問如咁好彩,優才第一round已收(不是waiting list), 是否要放棄政府第一round計分派位?

是要放棄政府直輪計分派位,我去年有20分都放棄了。

我都覺得安排得唔錯!
我小朋友都話係話玩爭櫈仔遊戲,爭唔到要唱歌,玩LEGO,同埋畫公仔,小朋友IN o既過程應該幾開心,因為又有糖,又有小禮物.

謝謝SumSumBB!

原帖由 SumSumBB 於 10-6-21 18:31 發表

應該唔只淨係首輪, 接受GT既offer後係要完全放棄政府派位, 是吧?

原帖由 SumSumBB 於 10-6-21 18:31 發表

簽名被屏蔽

其实我都有点混亂... 因為從其他討論区... 有些家長話攪珠攪得好... 所以放棄GT ... 所以早前(6月初) 開始收到GT的2nd in 电話. 我講紧是2010度. 我都有問点解, 但喺冇答案...

原帖由 DKiu 於 10-6-22 20:41 發表
其实我都有点混亂... 因為從其他討論区... 有些家長話攪珠攪得好... 所以放棄GT ... 所以早前(6月初) 開始收到GT的2nd in 电話. 我講紧是2010度. 我都有問点解, 但喺冇答案... ...

我想應是小朋友有考GT,但只是waiting list,所以可參加大抽獎,但在公佈大抽獎結果之後,GT通知waiting list有位,所以這家長當時是說放棄GT的情況是有可能的。