用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際基督教優質音樂中學暨小學 校車安排有問題, 學校有無自己校車
樓主: bb108
go

校車安排有問題, 學校有無自己校車

回復 1# 88654321 的帖子

多謝你既祝福. 我都希望阿女快d好番.
咪就係隻手放係門隙度, 我地又無為意, 咪夾到lor. 要連針, 醫生話最快都要成個月至可以彈琴, 今次真煩. 我要同學校講睇下點.

唉....咁唔小心,

真係痛死佢, 又心痛死妳啦.., 祝福佢早日康服, 手指靈活,

另, 我問過大囡, 原來放學係有兩架車去松仔園的,

以H.C.來說, 其中一架車她是不用轉車的, 如果坐了另一架

就要轉車了,

因為在學校上車時, 只要人數達大約一半人, 車就開出,

就好似昨日, 大囡和細囡分別坐不同的車在松仔園轉同一架

車返大埔的

回復 42# SFNK 的帖子

唔怪得知亞女話昨天放學不見你大囡及HC啦.

回覆 2# SFNK 的文章

多謝你既祝福, 希望佢快些好番. 原來放學校車係咁既安排. 我以為係搭梗個架tim. 唔該晒你話我知. 問阿女, 佢都唔識講呀.

BB108: H.C. 今日無事嗎?

回覆 1# SFNK 的文章

你有心la. 其實H.C話想返學, 但我怕佢唔小心再撞親, 但佢都係話想返學, 我見佢係屋企無咩野, 咪今日俾佢試返, 放學返來話我知係學校有老師同學幫佢, 但返學時嘔, 幸好學校有衫俾佢換, 我唔知點解, 問佢有無唔舒服, 佢話無. H.C有無弄污你小朋友衣服呀?若果有既話, 真係唔好意思.

無弄污, 放心, 會否唔夠瞓, 放左幾日假, 要重新適應, 容易暈車浪,

我問過囡囡, 事發後, EE調她們坐車頭車尾,

H.C. 本來坐最入, 移往最出的位置, 我都有問當時H.C.的反應如何, 有無好驚...

佢地都話無. 亦無見佢有任何唔舒服

原來係咁, 咁都放心d. 可能好似你咁講, 唔夠瞓同暈車浪. 加上早上俾H.C飲奶同食左一些麵包, 可能消化唔切啦.
係呢, 我想問下你小朋友要幾點起身?佢地有無食埋早餐先返學? H.C 話係車度唔可以食野, 返到學校就要上課室, 係課室裡面唔可以食野, 最快要等到第一個小息至可以食野, 咁咪好耐lor.

我係第一日就係有比早餐細囡食, 結果出事, 係學校嘔左兩次,

之後都無比早餐佢食, 預備左D一盒盒的飲品, 如蓋之保, 為他X, G古力奶等等, 係出門口時飲.... 都O.K, 無事發生,

有時會預備一D小食, 比佢在小息時食,

不過我知佢係午飯時, 食多左好多飯, 和放學校都大食左

8:30瞓, 約6:15分起床, 但好似都係唔夠瞓咁....

細囡話今日放學時, 同H.C.及1I的同學坐, H.C. 瞓左覺, 細囡同1I班同學玩扮鬼臉, 玩到哈哈笑...

H.C放學搭車瞓左覺呀. 係呀, 佢要午睡架, 如果唔係就好眼瞓. 你小朋友咁早就瞓?咁咪無時間做功課同要溫習?  依家H.C 9:30瞓, 早上6:20-25起身, 俾佢飲奶同食小許麵包, 跟住7:00出門. 但我都覺佢好似好眼瞓咁. 俾佢太早瞓又唔得, 佢做功課好慢.

回覆 51# bb108 的文章

細囡都係適應期, 初時她都無咁快瞓著,

但現在好快就瞓著了, 可能真係好累,

當然要完成功課, 練琴,才可瞓,  溫習主要放係五六日,

姐姐本是9:30瞓的, 但要就妹妹, 一齊8:30前瞓, 有時都會聽到她兩傾談, 但一定唔可以過9:00

之前她讀幼兒學校, 每日都瞓兩小時, 所以她算叻,  

她講過只係有一次上課時瞓著左, 係同學傳筆記比她時, 叫她起身, 佢話好在無比老師發現,  

有時會心痛她咁辛苦,

但換另一角度, 孩子都要學習,

積極想法, 搭校車會有意外收獲, 識到不同班的同學. 不會遲到, 欣賞沿途風光等等...哈哈, 暫時都OK

昨日H.C. 是否覆診?

原帖由 SFNK 於 10-9-30 15:55 發表
細囡都係適應期, 初時她都無咁快瞓著,

但現在好快就瞓著了, 可能真係好累,

當然要完成功課, 練琴,才可瞓,  溫習主要放係五六日,

姐姐本是9:30瞓的, 但要就妹妹, 一齊8:30前瞓, 有時都會聽到她兩傾談, 但一定唔 ...

係呀, H.C禽日覆診, e生話傷口都o.k., 但始終要等佢自己好, 起碼要一個月至好, 因為連咗線, d線無咁快溶, 要keep住洗傷口, 唔好撞親同發炎, 兩星期後再去覆診, 又係星期三, 到時又返唔到學, 我驚追唔上.
我盡量安排H.C係9:30要瞓, 但佢實在做功課太慢la. 往往差不多成10點至瞓, 但就好快瞓著, 可能真係好累.  唉, 第時若果太多功課都唔知點算.

原帖由 SFNK 於 10-9-17 20:02 發表
姓陳的, 是我個囡, 同車返學的, 應個有兩個是1M班,

我個囡是IC,

1. 我問過大囡, 是因為H.C是坐2號車, 直出九龍塘,

2, 另有一個車是大旅遊巴的, 是經 大埔頭, 太湖花園,帝
    欣苑,  直出沙田馬場,

3. 我的 ...

6:45am 上車?? 幾點起身呀??

原帖由 SFNK 於 10-9-28 19:35 發表
我係第一日就係有比早餐細囡食, 結果出事, 係學校嘔左兩次,

之後都無比早餐佢食, 預備左D一盒盒的飲品, 如蓋之保, 為他X, G古力奶等等, 係出門口時飲.... 都O.K, 無事發生,

有時會預備一D小食, 比佢在小息時食,  ...

有冇考慮搬去ICQM附近住呀, 小朋友充足的睡眠對佢地身體同腦袋發育很重要的..........

6:15AM起床, 都有考慮搬去附近, 但無咩單位FOR 租  

原帖由 kakadaddy 於 10-10-6 14:22 發表

有冇考慮搬去ICQM附近住呀, 小朋友充足的睡眠對佢地身體同腦袋發育很重要的..........

星河明居後面有個居屋叫悅庭軒, 幾好架

索性換樓啦, 我都係大埔住左十幾年, 幾年前搬左出黎九龍, 先知道方便好多

多謝你的意見

睇過,但DA DA 唔鍾意間隔,

del del del

想問下, 下星期三旅行, 使唔使坐校車(返學同解散), 還是自己帶返學?另外, 星期四同星期五係學校假期, 使唔使通知校車ee?