用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望學校 (幼稚園) 有無媽咪收到德望電話, 叫你去second interview? ...
樓主: purplehouse
go

有無媽咪收到德望電話, 叫你去second interview? [複製鏈接]

原帖由 Sammichloema 於 10-6-17 11:39 發表

請問邊個係校長呀???真的每級開多1班???

淨係k1開左一班pm

原帖由 Sammichloema 於 10-6-17 11:39 發表

請問邊個係校長呀???真的每級開多1班???

暫時是由趙副校長處理 !
[

真係開多一班
可信度唔高
education bureau 己一早confirm人數
應該唔會話加人便可加人

我個女係上星期IN K2,仲即時收左,原先都係被reject的,失望到暈,而家簡直有種失而得的心情,雖然收左下午班,但無所謂啦!之前都寄左兩封信,可能係敢至再call番我.

原帖由 lovelyJade 於 10-6-17 16:22 發表
我個女係上星期IN K2,仲即時收左,原先都係被reject的,失望到暈,而家簡直有種失而得的心情,雖然收左下午班,但無所謂啦!之前都寄左兩封信,可能係敢至再call番我. ...

恭喜你!的確係開心到暈
現場所見,唔係逢有 second in 都會收的,我當日都見到有幾個見完校長之後就走o左,無辦入學手續。

即係吾理是 waiting or reject, 學校只 consider 家長之"誠意"信, 因為現在為止好似吾見話有 waiting 之學生補上空缺, 反而是有 send 過信之學生, 是嗎?

唔係bor, 之前(好早)好似見有post講waiting好rare, 不過係有人喺waiting補上...

原帖由 she3388 於 10-6-17 16:37 發表
即係吾理是 waiting or reject, 學校只 consider 家長之"誠意"信, 因為現在為止好似吾見話有 waiting 之學生補上空缺, 反而是有 send 過信之學生, 是嗎?

估計 waiting list 已全部補上了(可能 waiting list 只有很少人),所以才會找曾被 reject 的考生

我見咗啦! 都收咗啦! 老師會單獨見小朋友,之後家長同小朋友一齊見校長,我係waiting list,但寫三封信俾學校。

恭喜你呀, 請問你係幾時見嫁,係咪即時知收定唔收呀?/

原帖由 purplehouse 於 10-6-17 17:43 發表
我見咗啦! 都收咗啦! 老師會單獨見小朋友,之後家長同小朋友一齊見校長,我係waiting list,但寫三封信俾學校。

相信GH要的是極度忠心、熱愛學校、誠懇求位的家長,當初是waitlist或是reject並不重要,之後的跟進才是關鍵,如果相信waitlist是在運作而默默等候,恐怕機會已被他人補上。年初時學校職員表示,如果沒有致電通知學校保留申請檔案,所有沒有被取錄的申請連同之前的求位信全部即會被銷毁,她說在申請表上已寫明這做法,可見學校對收生信心之大。如果學校真的已在年初這樣做,後來有求位者機會很大,不見近日有post說之前沒有申請過,而剛剛一見即收嗎? 當初的面試好像已失去了意義。有心的家長,努力!

回覆 1# gokinder 的文章

同意!
我認識1位已畢業多年的good hoper, 並有去佢個畢業典禮(多年前), 上台接受証書的差不多9成都有loyalty award...可見GH真的會培育出 一班對學校有歸屬感的學生, GH有的是教學熱誠, 想要的是學生/家長的誠意...這次收生起碼比我看到學校真的會比機會失敗過的學生, 相比其他名校我相信不會這樣做吧!

其實, 是k3比預期收少一班, 開多一班k1.  人數不變.  可能k3收不夠合心水的學生.  佢地情願由零開始.

原帖由 Babyeddie 於 10-6-17 16:05 發表
真係開多一班
可信度唔高
education bureau 己一早confirm人數
應該唔會話加人便可加人
~easybring~

其實我真的以為只會通知 on waiting list 的小朋友補上空缺,及後才知道 reject 的小朋友竟然比 on waiting list 的小朋友更快有位,覺得不公平,不過 anyway, congratulations to anyone who can get a seat in GH 。

原帖由 easybring 於 10-6-18 10:47 發表
其實, 是k3比預期收少一班, 開多一班k1.  人數不變.  可能k3收不夠合心水的學生.  佢地情願由零開始.
:-D

any schoolbus or nannybus to hk east?

I agree with your point.

原帖由 ngjwc 於 10-6-18 12:10 發表
其實我真的以為只會通知 on waiting list 的小朋友補上空缺,及後才知道 reject 的小朋友竟然比 on waiting list 的小朋友更快有位,覺得不公平,不過 anyway, congratulations to anyone who can get a seat in GH 。

...
~easybring~

同意。收生標準學校自己心中有數,既然定了waiting list 又不跟從此機制,是否太隨意了些? 其實這過程確是對家長忠誠的試鍊,誰真正愛學校也就能加入這大家庭。

原帖由 ngjwc 於 10-6-18 12:10 發表

...

是否有 WAITING LIST 的小朋友至今仍未被取錄呢?

如不是的話,請不要胡亂猜說

回覆 8# gokinder 的文章

agree....

Is it 下?

» 發表回覆
原帖由 elmolly 於 10-6-17 12:07 發表

淨係k1開左一班pm
‹ 上一主題|下一主題