用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問SFA好? 還是HEEP YUNN好?
go

請問SFA好? 還是HEEP YUNN好? [複製鏈接]

請問SFA好? 還是HEEP YUNN好?

Please kindly give comment

0    0    0    0

SFA harder

SFA is harder and more traditional
HY still tough and more on sports

比得起錢就讀sfa, 英文小學喎

of course heep Yunn, no need to think!

你去兩所學校睇下學校的環境同學生的表情,你會好快有答案.

Heep Yan la...
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

醒目開學勳章 王國長老

入SFA讀得咁辛苦都係為左入一線中學姐, 讀協小, 已經70-80%確定有個一線中學位等梗, 咁你自己唸喇

原帖由 LIZTZE 於 10-6-13 01:41 PM 發表

原帖由 Charlotte_mom 於 10-6-14 11:19 發表
入SFA讀得咁辛苦都係為左入一線中學姐, 讀協小, 已經70-80%確定有個一線中學位等梗, 咁你自己唸喇

好淺窩, 唔洗想一定係協恩啦!

但校內的學生全是講廣東話啫.
入好的小學,都係想入好的中學, 6年要踏行油, 先看看家長自己有冇精力. 而且小六時一定重玩這"考學校"遊戲一次. 好辛苦...
heep yun, 感覺上"安全"d.只要不要太差.

原帖由 o^^o 於 10-6-13 22:23 發表
比得起錢就讀sfa, 英文小學喎

Of course Heep Yunn la. Come on, maybe our girls can be classmates!

no need to compare, I would choose Heep Yunn. Just by looking at the campus, and $$, you know which one to choose. SFA is a very very good back up school. If you fail to enter HY, SFA is a good choice.

醒目開學勳章

Totally agree

原帖由 Charlotte_mom 於 10-6-14 11:19 發表

Heep Yan

兩間都谷,Heep Yunn學術谷,音樂谷,運動又谷,我朋友個女(讀HY)好叻咖,最慘佢就係‘範範掂’,老師叫佢參加好多比賽又唔敢推,攪得一家人疲於奔命。 SFA我只知學術谷,其他就唔知啦,可能都一樣。

原帖由 LIZTZE 於 10-6-13 13:41 發表

wbmom

HYPS

I didn't pay the deposit for reservation of seats at SFA after allocation of HYPS at 1st round..

不好意思, 想問一問, SFA是否就是石硤尾那間聖方濟各英文小學? 我見"小學概覽"入面寫教學語言是"中文"喎...是否我搞錯左? 請指教!

女仔,硬係"協恩", 地方大, 活動多, 有泳池, 又直上中學

HY 不是直上中學的, 都要band 1 & band 2 啲學生先有機會, 其他都要大抽獎, 不過機會應該會大過其他學校. 另外HY中學遲啲可能會轉直資, 如果成功, 到時就要俾錢, 所以就算你今年入, 到你小朋友升上中學時, 就可能要俾錢. 雖然HY小學是中文, 不過中學就是英文學校. HY小學都好谷架, 再到高啲年級時, 佢會中英文每科都會分一班類似精英班.所以都要勤力先得.另外, 小朋友如果叻又或者多才能, 學校先至會揀佢參加某啲訓練班或比賽, 你都有權say no ka.不過如果揀得你小朋友, 我相信你都唔想錯失呢個機會. 總括來說, HY小學無論體育, 音樂, 學術都好注重全面發展. 同埋我覺得HY呢幾年嘅名聲都真的提高咗, 某一啲以前超級名牌小學反而靜咗.希望你幫你小朋友揾到適合佢嘅學校.

100% HY

‹ 上一主題|下一主題