用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York 家長會
go

York 家長會 [複製鏈接]

琴日將一大堆俗務放底。勞師動衆趕去呢個會。原定1.25hr嘅時間over run到1.5hrs。校長花在45分鐘開場白去讚自己個仔+校長接班人。往后45mins仍然揾位去繼續讚呀校長仔,反而原定主題 eg. York's mission, the education system, recruiting requirements, interview process.... 就下下刀話呢D無嘜好講。如果我吾罰自已留堂去要佢親自解答,刀吾知原來果個新開既Child Care Center啫系pre-nursery。到底佢call齊咁多家長系吾系想話比大家知,校長原來系吾識教書?佢老人家D presentation skills差過呢度D爸爸媽媽9條街。

呢間正在擴張業務既學店,到底好唔好?畢業生尤其系女仔又如何?請教!

0    0    0    0

好多都聽唔明! 其實個會係比Child care ctr 定kindergarten? D information好mix up; 聽到Pre-nursery好似有上下午各4班, 小班制; 會Focus story time, Phonic/ Letterland 會推前至Pre-nur開始教; 以每月主題式學習; 校舍並唔係seminar度; 其間提到Maths/ 世界視野etc... 好似唔係講pre-nur; 淨係話D名校唔收yorkD仔收邊個??
有去seminar o既家長分享下你聽到D乜, 我一頭霧水?

學做好爸 ,

完全同意, 校長不停hardsell自己同個仔, 真係好難頂.  我聽完之後, 對間學校各方面嘅認識無多到.

原帖由 學做好爸 於 10-6-13 08:23 發表
琴日將一大堆俗務放底。勞師動衆趕去呢個會。原定1.25hr嘅時間over run到1.5hrs。校長花在45分鐘開場白去讚自己個仔+校長接班人。往后45mins仍然揾位去繼續讚呀校長仔,反而原定主題 eg. York's mission, the educatio ...

原帖由 juliec87 於 10-6-13 22:57 發表
學做好爸 ,

完全同意, 校長不停hardsell自己同個仔, 真係好難頂.  我聽完之後, 對間學校各方面嘅認識無多到.

大概話YORK是教小朋友學習的方法,尤其是英文.有別於其他學校....

老實講,大部分幼稚園都無呢D Seminar, 家長都一樣照報名, 所以聽唔聽都無分別.  而且叫得大家去, 梗要hardsell 一番,唔通踩自己咩!?

好似聽神棍講talk咁~~~~總之你唔好理間過程,入左york個仔一定劍橋畢業
痴痴地...
又話搞視像會議,即係個個小朋友晚上8點幾仲在學校呀?
我真係唔明佢想講咩囉..
又話個仔去乞即食麵好威,佢去旅行前應該搵下當地資料,唔係去到先話無啖好食,即係佢無做好媽媽的本份餓親個仔啦,呢個媽咪,我接受唔到囉

原帖由 latinrabbit 於 10-6-14 08:48 發表

大概話YORK是教小朋友學習的方法,尤其是英文.有別於其他學校....

老實講,大部分幼稚園都無呢D Seminar, 家長都一樣照報名, 所以聽唔聽都無分別.  而且叫得大家去, 梗要hardsell 一番,唔通踩自己咩!? ...

你刀識講,呢個meeting 只得 hardsell 而已。內容雜亂無章,言之無物。系呢個 meeting 前我覺得呢間嘢同其它名牌Kindergarten應該差不多咁好。聽完個校長D廢up後,有得揀的話一定吾揀佢。

比得起$又得校長「睇得起」既家長,會吾會得閒得滯,要揾D咁差既talk泥burn time? 重要走兩次鬼比啊sir追往請食牛肉乾?呢 D talk 就叫做自暴其短。

chikkee, 我非常認同你嘅睇法。
佢仲要話自己拋低咗個囝喺加拿大, 淨係比張credit card佢, 又讚佢唔會亂洗錢.....呢啲咁嘅阿媽, 真係要唔要都"罷"啦!你叫我點將個囝交比你教呀
‹ 上一主題|下一主題