用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 宜家d家長太保護自己的小朋友了!
樓主: ycmcns
go

宜家d家長太保護自己的小朋友了! [複製鏈接]

原帖由 nicoleNtrinma 於 10-6-17 14:08 發表
嘩!咁真係唔掂wo. 我個就四歲嘅女尋晚食cherry都自己吐核啦.仲有佢一定知道雞蛋有殼. 佢返嗰間playgroup教egg會show隻真蛋俾d students 睇. 返屋企佢就見親我煮雞蛋都話要幫我crack the egg. 我都有俾佢打蛋. messy  ...

唔係呀化.雞蛋都要等playgroup show 比小朋友睇??
而家d parents真係以為playgroup萬能,咩都等人教.其實日常生活多d參與,小朋友自然學識,以前响美國,只有play day(你去我屋企玩or我去你屋企玩足一日),唔興playgroup,d 小朋友獨立好多.

唔止睇, 仲喺小朋友面前打開隻蛋俾佢哋睇wo. 當然playgroup / even 學校都唔係萬能啦! And of course I'm not that stupid to WAIT for others to teach my kids. But you pointed out that some kids thought eggs had no shells and bananas had no skin was a worrying phenomenon, wasn't it? I agree 平日exposure都好重要. 但係而家都真係好多kids因為家長驚kitchen危險冇俾小朋友入去...唉...外國的細路又不一定是more independent la, right? 都係睇父母點做啦.

原帖由 bbJP 於 10-6-17 20:39 發表

唔係呀化.雞蛋都要等playgroup show 比小朋友睇??
而家d parents真係以為playgroup萬能,咩都等人教.其實日常生活多d參與,小朋友自然學識,以前响美國,只有play day(你去我屋企玩or我去你屋企玩足一日),唔興playgroup ...

係呀, 我都見唔少呢d家長同小朋友, 我個女在校車都比人打過2次啦, 其中一次仲成face損哂, 我除左投訴(個家長都無道歉, 係另一間學校的), 就只可以教個女學下保護自己啦!!仲有千萬不可以做野蠻人呀

明事非,辨善惡,好簡短‧但很實用‧唏望D家長明白

一個寶

‹ 上一主題|下一主題