用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 啟基學校 啟基的升中情況
go

啟基的升中情況

有無畢業生或有子女正在就讀的家長可以分享一下。

我都好想知呀,謝謝:loveliness:

今年升中派位如何呀?
好想知呀~~有冇家長分享呀?
究竟課程屬深定淺,跟貼到中學嗎?

原帖由 Hugo424 於 11-7-7 09:04 發表
今年升中派位如何呀?
好想知呀~~有冇家長分享呀?
究竟課程屬深定淺,跟貼到中學嗎?

according to the Principal, last year there was 88.8% of P6 students got in their top 3 choices.  
Will the parents of last year graduates share more details with us, please?

我都好想知......派左邊間? 函接方面有無問題?

回復 karencml 的帖子

早兩日老公響街上碰到一個舊同事,同佢傾開細路升學問題。原來個舊同事個仔響啟基畢業,依家讀緊中五。佢話個仔小一時讀傳統津校,好多功課做,日日喊唔想番學,於是要帶阿仔睇心理醫生。之後小二轉讀啟基,就好鍾意番學,功課量適中,又活動教學,阿仔變得好有自信。

個舊同事仲話,啟基出來,考番沙田區,好多都收。佢個仔當年都有幾間收左,但阿仔自己鍾意林大輝,所以就讀林大輝,但上到中學就要幫阿仔谷一谷適應番。佢又話啟基都有人考到DBS等名校。

聽完佢咁講,對於我俾阿仔讀啟基打左支強心針。至於中學要谷番既問題,到時至算啦,小學有六年愉快校園生活,小朋友又愛學習的話,已經賺左,係一個BONUS,外面好多小學生都讀到死死下。同埋都明白中學谷難免,因為中學課程緊湊麻。相信到時阿仔中學大個仔,適應力理應比依家強。

有朋友話升到一些名校都有,男拔,嗽沙,九龍華仁,英華女校等等。
直資就好多去了匯基。

回復 cherithlai 的帖子

thanks for sharing!

什麼學校都有,有同學去了男拔,St. Paul Co edu,李國寶都有,我個仔去直資,中央派位就唔知,因那天冇返學。

回復 pak_sang 的帖子

請問您小朋友在這直資中學裡,學習上能很快適應嗎?
是英中嗎?

是英中,但未開學,唔知點。