用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖三一堂小學 有冇媽咪決定入讀聖三一? (part 2)
樓主: yy13
go

有冇媽咪決定入讀聖三一? (part 2)

醒目開學勳章

BB2WONG,

返左黎啦, 想要咩資料, 睇下我幫唔幫到你!
你有冇旅遊書? 我個本係長空自遊系列019 2010-2011全新update 版!不如借俾你...
原帖由 BB2WONG 於 10-7-19 14:06 發表
叮叮噹噹 返左未? 想問佢攞d singapore既料!

原帖由 叮叮噹噹 於 10-7-23 02:18 發表
BB2WONG,

返左黎啦, 想要咩資料, 睇下我幫唔幫到你!
你有冇旅遊書? 我個本係長空自遊系列019 2010-2011全新update 版!不如借俾你...  

我plan左但好似時間唔係好夠用,你睇下work 唔work?
day 1 : 0800 飛,我估12;00應該出到機場?
我住牛車水(furama)到時先到hotel check-in,就趕去 wild wild wet(1300 - 1900)
玩完番hotel bath完再行街食野
day 2 : singapore zoo & bird park 至 1900
day 3 : swim in hotel & check out,去sentosa check-in 及 去 underwater world (0900-2100)
luge & skyride
day 4 : universal studio world (1000-1900)
the song of the sea
day 5 : swim & check-out、shopping  , 1900 機走
我有買到,不過想知,e.g:
機場去牛車水要幾耐? 如果我一家四口去,打的係咪同乘mrt差不多? 到底每個mrt車站要幾耐? 好似去singapore zoo好似好遠,如果成日出出入入sentosa 會唔會好浪費時間?
我又想去小印度、又想行下museum、食下買下,好似仲busy過在hk?

仲有係咪好熱? 我見有d blog 小朋友在室內都穿長袖? 有無raining? 去universal 有d人話 guide教入去向左開始行,所以應該轉右會唔洗排隊?

sorry好多野問!

醒目開學勳章

我plan左但好似時間唔係好夠用,你睇下work 唔work?
我住牛車水(furama)到時先到hotel check-in,就趕去 wild wild wet(1300 - 1900) (我唔夠時間去wild wild wet)
day 2 : singapore zoo & bird park 至 1900 (zoo入面有個kidzworld wet play, 我2個仔好鐘意玩, 好似小型水上樂園咁, 我有upload少少video係facebook, 你去望下, 我覺得小朋友好開心) (bird park我地冇去啊)
day 3 : swim in hotel & check out,去sentosa check-in 及 去 underwater world (0900-2100)
luge & skyride(underwater world原先諗住去, 但見好多網友去完都話好細, 門票又唔平, 所以我地冇去) luge & skyride好好玩, 不過上山個吊車我同細仔好驚,冇安全帶
day 4 : universal studio world (1000-1900)(我地成11點先去到, 個mummy室內過山車,我老公話好玩, 4D史力加都唔好錯過, 仲有未來水世界都好好睇)
the song of the sea (早少少去霸位, 因冇劃位, 我去個日係星期四, 好多人)
day 5 : swim & check-out、shopping  , 1900 機走
我有買到,不過想知,e.g:
機場去牛車水要幾耐? 如果我一家四口去,打的係咪同乘mrt差不多?(打的有d時間有sur-chg, 同埋好難截的士, d人多數call, mrt就煩d, 因要入多$1 deposit, 走時又要排隊退番, 我記得搭幾個站就sg$2.6(連埋1蚊dep.), 站與站之間唔係好耐, 同香港差唔多, 我地有時taxi,有時mrt 到底每個mrt車站要幾耐? 好似去singapore zoo好似好遠(zoo,好遠,, 所以我地搭完mrt 再轉巴士, 不過走時, 巴士好多人),如果成日出出入入sentosa 會唔會好浪費時間?(我第一日同第2日都入sentosa, 都ok)
我又想去小印度(我冇去)、又想行下museum、食下買下,好似仲busy過在hk?

仲有係咪好熱?(一d都唔熱, 我頭4日都係陰陰天, 去zoo同環球影城只有少少時間係毛毛雨, 好快就冇, 所以好舒服)我見有d blog 小朋友在室內都穿長袖? (帶定件外套會好d)(hotel 泳池d水有d凍)有無raining? 去universal 有d人話 guide教入去向左開始行,所以應該轉右會唔洗排隊?(唔多人, 只有激流好多人排隊, 要等成個半鐘, 諗住臨走先玩, 點知臨走個牌都仲寫去等1個鐘, 所以玩唔到, 入面有雨衣賣, 好似係sg$1, 你可以入去玩左激流先, 但會濕身(記住著雨衣玩)仲有, 帶多件衫去換 )
(仲有, 我地入場時有每人SG$5 meal coupon 同SG$5retail coupon換)

原帖由 BB2WONG 於 10-7-23 16:54 發表

我住牛車水(furama)到時先到hotel check-in,就趕去 wild wild wet(1300 - 1900)
day 2 : singa ...

原帖由 叮叮噹噹 於 10-7-23 17:52 發表
我住牛車水(furama)到時先到hotel check-in,就趕去 wild wild wet(1300 - 1900) (我唔夠時間去wild wild wet)
玩完番hotel bath ...

thx so much.

請問你地小朋友,有冇返功課班架,你地試過最晏幾點接放學架,因我地要返工呀!如果6:15-20到去到可以嗎?
2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS
https://youtu.be/ewiq2eV63X0
2014年全國青少年藝術體操錦標賽-亞軍
https://youtu.be/OAEC8aaPeB0

我個女有返呀,都係自己接放學,
但學校就話要6:00前要接走,
通常我接走時已經得返小貓三兩隻
甘我捻你嘗試下同學校講,睇下可唔可以特別情況下比你遲少少接.
原帖由 竹葉青 於 10-8-5 01:40 發表
請問你地小朋友,有冇返功課班架,你地試過最晏幾點接放學架,因我地要返工呀!如果6:15-20到去到可以嗎?

mmm888唔該晒你呀!等我聽日打去問下先,係呢你地通常係學校買書OR自己出去買架,我仲欠幾本呀,知唔佑邊間書店齊D呀!

原帖由 MMM888 於 2010/8/5 09:18 發表
我個女有返呀,都係自己接放學,
但學校就話要6:00前要接走,
通常我接走時已經得返小貓三兩隻
甘我捻你嘗試下同學校講,睇下可唔可以特別情況下比你遲少少接.
...
2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS

我懶得出去搵呀,
所以呢兩年都係學校代買的.
原帖由 竹葉青 於 10-8-6 00:14 發表
mmm888唔該晒你呀!等我聽日打去問下先,係呢你地通常係學校買書OR自己出去買架,我仲欠幾本呀,知唔佑邊間書店齊D呀!

各位家長好呀!我仲欠一本書買唔到呀!有冇人知邊度有得買呀!"(Tick-tock) Keeping myself clean"或者有冇二手都好呀!書局話e本係幼稚園書所以好少地方有得買呀!pls help!!

早晨

仲有兩日就開學啦.

醒目開學勳章

係呀, 話咁快就開學, 時間過得真係快, 唔係幾捨得個暑假....
原帖由 MMM888 於 10-8-30 11:43 發表
早晨

仲有兩日就開學啦.

原帖由 叮叮噹噹 於 10-8-30 14:41 發表
係呀, 話咁快就開學, 時間過得真係快, 唔係幾捨得個暑假....  

聽日又開學啦,兩位公子好唔捨得可以晚睡晚起的日子,當初放暑假時又唔捨得d同學,到而家又唔捨得係屋企玩既日子,真係煩!

其實我自己都唔係好舍得個暑假,因實在太舒服,
唔駛趕頭趕命

聽講今年小一收生超過25人一班,有成28-29人,
唔知學校會點安排?
原帖由 BB2WONG 於 10-8-31 11:14 發表

聽日又開學啦,兩位公子好唔捨得可以晚睡晚起的日子,當初放暑假時又唔捨得d同學,到而家又唔捨得係屋企玩既日子,真係煩!

開學啦! 新開始, 新挑戰, 各位加油!

開學啦,
呀女今年係2B

原帖由 MMM888 於 10-9-1 10:44 發表
開學啦,
呀女今年係2B

今年唔知點解2班溝亂左,細仔好多好朋友去左隔離班,好傷心,班主任又係新黎既老師,仲想唔係kwan sir就miss tsang,兩個最nice既老師添。

唔駛傷心,好快又識新朋友,
新老師通常好有熱誠,可能係好事.
呀女個班係Mr. Wong
原帖由 BB2WONG 於 10-9-1 16:21 發表

今年唔知點解2班溝亂左,細仔好多好朋友去左隔離班,好傷心,班主任又係新黎既老師,仲想唔係kwan sir就miss tsang,兩個最nice既老師添。

原帖由 BB2WONG 於 10-9-1 16:21 發表

我仔都係兩班溝亂晒, 不過5B 係關SIR做班主任都好開心.

係呀, 我兩個小朋友(一個2B, 一個5B)今年都係溝亂晒

Sfung

甘我呀女同你個位一班woo.
原帖由 SFung 於 10-9-2 10:56 發表
係呀, 我兩個小朋友(一個2B, 一個5B)今年都係溝亂晒