用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖三一堂小學 有冇媽咪決定入讀聖三一? (part 2)
樓主: yy13
go

有冇媽咪決定入讀聖三一? (part 2) [複製鏈接]

原帖由 yy13 於 10-7-7 15:14 發表
今日8到今年p6 有5x% 派到band 1 學校
有位同學仲派到瑪利諾  

醒目開學勳章

有位同學仲派到瑪利諾  

有位同學仲派到瑪利諾  

你kln tong那間瑪利諾女校? 真係好名校!
其實以往都唔差,我大仔那年全級30名內都入到band 1 英中,再加埋一早入左直資既,都有一半。我朋友係名校精英班尾,一樣入band 2 中中咋!

原帖由 MMM888 於 10-7-7 14:01 發表
聽落呢位校長姨姨的服務態度唔多好,
有無得同學校傾下,既然譚太都理唔倒甘多.

同校車老闆講都無用,我估同學校講更加無用。最幣細仔而家講緊9月唔肯再乘校車,要自己放學,真係考起我。

明天就係結業禮,細仔呢幾日唔開心話好唔捨得無得返學,唔捨得d朋友。真係難搞

各位好,
想請問P.6有多少人? 派位結果真的不錯!

我個小朋友在中心讀K2, 之前聽了小學講座, 感覺不錯.
不要介意, 不知道為什麼一直不知道這小學的質素如何, 因為自小住在土瓜灣, 自己讀農小...

可以告訴我, 當時為什麼會選這小學? 謝

原帖由 BB2WONG 於 10-7-7 22:07 發表

同校車老闆講都無用,我估同學校講更加無用。最幣細仔而家講緊9月唔肯再乘校車,要自己放學,真係考起我。

明天就係結業禮,細仔呢幾日唔開心話好唔捨得無得返學,唔捨得d朋友。真係難搞 ...

bb2wong

係呀
九龍塘o個間呀
其實除左呢位同學之外
好似你咁講
有d 同學之前都已經有d 幾好o既直資收左
所以今年真係唔錯呀
其實我地同學d 成績真係唔差
不過係學校太低調
所以成日比人睇低一線之嘛

原帖由 BB2WONG 於 10-7-7 22:04 發表

你kln tong那間瑪利諾女校? 真係好名校!
其實以往都唔差,我大仔那年全級30名內都入到band 1 英中,再加埋一早入左直資既,都有一半。我朋友係名校精英班尾,一樣入band 2 中中咋! ...
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

原帖由 ABB 於 10-7-8 02:38 發表
各位好,

不要介意, 不知道為什麼一直不知道這小學的質素如何, 因為自小住在土瓜灣, 自己讀農小...

可以告訴我, 當時為 ...

我兩位公子都是中心幼畢業,你可以問問陳校長意見。 學校內很多老師的小朋友都在小學就讀及畢業。
我選此校因為小學跟中心幼的教育差不多,不像其他小學那麼辛苦,老師亦像中心幼的一般友善及close。
在學校的學習不像其他名小學那麼辛苦,但派位結果尚算理想。好似我朋友在名小學讀,辛苦6年都在精英班,到小六竟然被老師要求選band 2 中的中中,我自己感覺學校為了保住: 100%入頭3志願。
我自己覺得我兩位公子在小學中學識了開心學習 或者叫做不抗拒學習,自然一直上就不用我太費心,因我自己也要上班。因為我要上班,家中沒人照顧他們,學校又可以給他們留至6:00及有功課班,這些也是考慮之一。
我很多朋友的學校,家長每年最多見一至兩次校長或班主任,但我們每天都見面,有什麼都可以提出。自然老師很瞭解每位同學之情況及需要,也特別可以照顧得很體貼,非常互動。
你看我之前的post,我的公子都不想放暑期,想繼續天天上學,就可見學生有多麼多愛學校。我大仔已升中一,一有時間都會跟畢業同學返小學探望老師及幫手,這些在其他小學都是少見的。

原帖由 yy13 於 10-7-8 11:54 發表
bb2wong

係呀
九龍塘o個間呀
其實除左呢位同學之外
好似你咁講
有d 同學之前都已經有d 幾好o既直資收左
所以今年真係唔錯呀
其實我地同學d 成績真係唔差
不過係學校太低調
所以成日比人睇低一線之嘛

...

其實成績我自己都覺得ok,因我大仔之前幾年,我都有見過派到華仁、拔萃都有。但呢d唔單單睇成績,有時都需要家長配合,老實講我就唔多中意入名校,見到朋友給學校多多要求,我真係想死,很多名校老是為了保名聲,對家長及學生都多多要求,都不是為了學生本身出發。

所以大家唔洗太擔心,enjoy learning life。

今日last day番學,細仔唔知做物鬼,琴晚已哭話好唔想放暑假,佢話今年好似過得好快,唔捨得同學及班主任。
大家會唔會去旅行,我plan緊8月尾去singapore。希望開開心心去完旅行再開開心心開學。

bb2wong

之前劉叔同ee 我覺得都ok
起碼對住家長都有d 禮貌
係今年呢2位就真係差d
之前o係屋企落車
ee 連我62/99都'喝'
但2公子自己放學
又要搭車又要過馬路
有d 危險呀

我都覺得講都無用
之前阿仔同2公子一齊搭時
雖然知道有問題
但真係唔想個仔受罪
所以都唔敢出聲
依家阿仔轉左佐敦落
呢條線位叔叔同ee 好好多
好有禮貌又客氣
對我仔都好好

我仔都唔知道幾開心唔駛返學
早幾日已經拎定個喼出黎執野  

原帖由 BB2WONG 於 10-7-7 22:07 發表

明天就係結業禮,細仔呢幾日唔開心話好唔捨得無得返學,唔捨得d朋友。真係難搞 ...

bb2wong

我都覺得今年過得好快
好似眨下眼又話last day
我情願阿仔入1間唔太谷o既學校
成績好d 自信心高d
好過去間band 1 墊底
不過有無間唔太谷o既中學呢

我地都會出外呀
下星期四晚飛喇
大家都玩得開心d 啦  

原帖由 BB2WONG 於 10-7-8 12:01 發表

其實成績我自己都覺得ok,因我大仔之前幾年,我都有見過派到華仁、拔萃都有。但呢d唔單單睇成績,有時都需要家長配合,老實講我就唔多中意入名校,見到朋友給學校多多要求,我真係想死,很多名校老是為了保名聲,對家長及學生都多 ...

abb

唔知唔出奇呀
我之前連聽都未聽過

我幫阿仔揀聖三一 o既原因好簡單咋
小班 / 自設廚房 / 家長可入校園

各位好,

原帖由 yy13 於 10-7-8 12:16 發表
bb2wong

我都覺得今年過得好快
成績好d 自信心高d

我地都會出外呀
下星期四晚飛喇
大家都玩得開 ...

我都覺得培養自信心好重要,讀書唔好令人好易有挫敗感,我自己又覺得讀書或成績只係人生既一小部份,就算而家讀書唔好或者唔夠人叻,又唔等如將來佢地既成就一定不及人地。我真係100%寧可佢地開開心心過童年,自己以前都係讀得好辛苦,唔想見到佢地都要咁樣過。不過不失就算,今日細仔派成績表先比左個驚喜我,名次及平均分都退大步,不過我都同佢講,佢付出幾多就收穫幾多,想要入阿哥間中學就要keep住努力d。

我大仔間學校都唔知算唔算谷? 我自己真係唔知但我見佢讀得唔太辛苦,而且好開心,我估少少因為校風ok,無飛仔之餘反而f.1仲有好多bb,同我大仔啱玩。老師就當然唔及小學那些咁好,咁有愛心及care take佢地。

不過中學有d唔同係:好靠學生自己付出幾多?老師功課比左,有人自己比心機做、有人番學校日日抄,到頭來得到幾多明白幾多,就差唔多可以睇到考試成績,我唔相信日日抄功課既學生可以考到好好成績。

我當然唔會比細仔自己放學,但係佢乘校車時真係超唔開心。我都唔知點幫佢好,唯有同佢講:世上唔係人人都老馮要對你好,有d人係咁樣架啦,學下面對(我自己找藉口)另一方面我會試下可唔可以搵其他校車,當然最好唔好太麻煩。

我地學校六年級有7X人
當初係朋友的小朋友係到讀開始認識呢間學校,
然後自己再睇呢個topic,由第一頁開始睇,
一路睇好多家長的意見,
一路覺得係自己想搵的學校,
所以無學校係好定唔好,
只有適唔適合家長同小朋友.

希望你都搵倒適合你同小朋友的學校.
各位好,

bb2wong

好認同你的講法,自信心真係好緊要,
一個人無自信做乜都唔成.
朋友當中都有d讀出名的學校,
真係家長同小朋友都好大壓力,
甘樣為乜???真係甘樣就係為佢地好???
現實d講,甘辛苦為派位,眼見學校派位呢兩年(以前我唔知)
都有5x%入英中,同隔離出名的紅馬都係差唔多,
都唔係甘差呀,開心學習都一樣可以有路行

原帖由 BB2WONG 於 10-7-8 15:02 發表

我都覺得培養自信心好重要,讀書唔好令人好易有挫敗感,我自己又覺得讀書或成績只係人生既一小部份,就算而家讀書唔好或者唔夠人叻,又唔等如將來佢地既成就一定不及人地。我真係100%寧可佢地開開心心過童年,自己以前都係讀 ...

醒目開學勳章

我選聖三一既原因同yy差唔多架咋, 不過最重要係人少d, 發揮機會會大d, 同埋希望阿仔自信心又會多d

原帖由 yy13 於 10-7-8 12:57 發表
abb

唔知唔出奇呀
我之前連聽都未聽過

我幫阿仔揀聖三一 o既原因好簡單咋
小班 / 自設廚房 / 家長可入校園

醒目開學勳章

yy

你15號出發? 我都係喎!咁岩既...

bb2wong,

我都係去新加坡呀!
原帖由 yy13 於 10-7-8 12:16 發表
bb2wong

我都覺得今年過得好快
成績好d 自信心高d

我地都會出外呀
下星期四晚飛喇
大家都玩得開 ...

bb2wong

我都係咁諗
成績好固然開心
唔得咪唯有再努力
我自己之前都有期望keep 得番個名次
但依家見我仔好滿意自己表現
雖然係有d 失望
但總好過見佢屈埋屈埋'dup' 聲跳落黎就後悔都無謂

原帖由 BB2WONG 於 10-7-8 15:02 發表

我都覺得培養自信心好重要,讀書唔好令人好易有挫敗感,我自己又覺得讀書或成績只係人生既一小部份,就算而家讀書唔好或者唔夠人叻,又唔等如將來佢地既成就一定不及人地。我真係100%寧可佢地開開心心過童年,自己以前都係讀 ...

叮叮噹噹

係呀
15號半夜機  
呢幾日我已經叫阿仔開始做暑期作業
希望出發前可以做到大半以上
之後唔駛日日趕住做

原帖由 叮叮噹噹 於 10-7-8 17:40 發表
yy

bb2wong,

我都係去新加坡呀!  

原帖由 叮叮噹噹 於 10-7-8 17:40 發表
yy

bb2wong,

我都係去新加坡呀!  

你又係去singapore?? 自由行?  番黎記得過d料比我。
我book左package 2天住市內、2天全sentosa,想食下野、有zoo、ocean world睇下,又可以玩水上樂園 + sentosa,不過有d擔心會好熱。
我唔中意跟團因為我兩位公子最憎跟導遊去買手信,怕被人困住唔比走搞到心臟病發而死,哈哈!
我23/8先出發, 因細仔參加左暑期班到20/8 先完,仲有成10日先開學唔想佢留係屋企。

原帖由 yy13 於 10-7-8 20:41 發表
bb2wong

我都係咁諗
成績好固然開心
唔得咪唯有再努力
我自己之前都有期望keep 得番個名次
但依家見我仔好滿意自己表現
雖然係有d 失望
但總好過見佢屈埋屈埋'dup' 聲跳落黎就後悔都無謂

...

其實我唔應該係度講咁多升中既野,你地未有來到唔好咁早嚇你地住,但聽到派位那天朋友去叩門既苦況,就覺得 ,見大仔話成百幾人係學校門口3x度排隊取表叩門,真係聽到都心up。
我地學校,就算考中間位置都有機會入英中,我已好滿足。我見我大仔d同學,有些考到4x-5x,考崇真、聖道迦南都收左,呢d 當做back up。 大不了入自己中學,我聽大仔有d同學入左去既,話中學雖然中中,但學校都好想強代eng,而且佢地校風都唔差,體育仲好出色。
我大仔話佢放學時見對面黃芴x既學生,有d 都會一出門口即時變身(扯shirt出黎、整亂個頭髮,大大聲聲係街講野)雖然呢d唔係物野壞事,總比人覺得唔好。 另外佢隔離賽官仲誇,一放學出校門,個個就去點煙、拖手、講粗口。自己中學比呢家所謂band 2 已好好多。
係hk 讀書真係好大壓力,yy講得啱唔通真係要見到d小朋友個個讀到頭dup dup先好,我寧願佢地活活躍躍,生生猛猛。
‹ 上一主題|下一主題