用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖三一堂小學 有冇媽咪決定入讀聖三一? (part 2)
樓主: yy13
go

有冇媽咪決定入讀聖三一? (part 2)

原來開左新TOPIC,等我仲傻下傻下入左舊TIM

今日派卷啦,好緊張,
希望大家都有好成績

m8

over 2000 要開新嘛  

相反今次我又幾輕鬆喎
因為已經預左一定會升到班  
依家係睇下分數係驚定喜  

原帖由 MMM888 於 10-6-21 10:54 發表
原來開左新TOPIC,等我仲傻下傻下入左舊TIM

今日派卷啦,好緊張,
希望大家都有好成績
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

原帖由 yy13 於 10-6-21 12:10 發表
m8

over 2000 要開新嘛  

相反今次我又幾輕鬆喎
因為已經預左一定會升到班  
依家係睇下分數係驚定喜  

第一日派卷我就有驚喜喎,派左ENG 及 MATHS,每科都比上次少左10分,超驚喜呀!

bb2wong

我仔咪一樣比驚喜我
中文又差d 唔合格  
常識雖然有8x分
但又係比上次少左10分
全部仲要x2
總分又唔見幾十分  :;pppp:

原帖由 BB2WONG 於 10-6-22 10:30 發表

第一日派卷我就有驚喜喎,派左ENG 及 MATHS,每科都比上次少左10分,超驚喜呀!

醒目開學勳章

yy,

今日對聖經卷, 諗住呢科係最容易拎分, 又已經溫到好熟, 但都係有d失望..阿仔又唔記得油顏色....
原帖由 yy13 於 10-6-22 13:55 發表
bb2wong

我仔咪一樣比驚喜我
中文又差d 唔合格  
常識雖然有8x分
但又係比上次少左10分 mouth:" />
全部仲要x2
總分又唔見幾十分  :;pppp:

bb2wong,

係咪今次考試深左, 所以2公子有少少失準咋.

我大仔畢業試成績算ok, 中文最好, 有95分, 如果係上次呈分試就好啦. 上次分數係將個9字倒轉.  你話佢係咪好飄忽, 一係考得好好, 一係就好差.

細孖都有進步, 由其中文, 小四第一次唔合格, 第二次有6x, 第三次7x, 今次8x.  其他科都考得幾好.  希望佢繼續努力, 因為小五又會深d.

大孖就好危險, 好驚佢中文唔合格,  好彩都緊緊合格叫做升到班.  都唔明兩個一齊讀, 細孖數學有9x, 佢竟然得
6x, 個腦袋差咁遠.

叮叮噹噹

聖經自從上次失手得番7x分之後
我已經唔覺得聖經係最易拎到高分
我仔今次最高分居然係數學96分  
唔掛得知今朝拎100分o個2位媽咪話可能係份卷出淺左啦

原帖由 叮叮噹噹 於 10-6-22 16:14 發表
yy,

今日對聖經卷, 諗住呢科係最容易拎分, 又已經溫到好熟, 但都係有d失望..阿仔又唔記得油顏色....  

3kids

大公子同3公子好犀利呀  
高年級o係主科仲拎到9x分  

原帖由 3kids 於 10-6-22 16:26 發表
bb2wong,

我大仔畢業試成績算ok, 中文最好, 有95分, 如果係上次呈分試就好啦. 上次分數係將個9字倒轉.  你話佢係咪好飄忽, 一係考得好好, 一係就好差.

細孖都有進步,  ...

醒目開學勳章

3kids,

係呀, 主科都咁掂, 真係好叻..
原帖由 yy13 於 10-6-22 17:15 發表
3kids

大公子同3公子好犀利呀  
高年級o係主科仲拎到9x分  

原帖由 叮叮噹噹 於 10-6-22 17:36 發表
3kids,

係呀, 主科都咁掂, 真係好叻..  

佢地一d都唔叻,  bb2wong 大公子就真係叻, 科科都咁好.
yy & 叮噹, 你地兩個仔都讀得好好丫, 放心啦, 佢地一定會一年比一年進步.

原帖由 3kids 於 10-6-22 16:26 發表
bb2wong,

細孖都有進步,  ...

我其實都無物野失望,因為跟本無寄望,我心知細仔心散又唔小心,可以話比我知:考緊試時 出面邊個老師同邊個老師講緊D物野之類,好明顯佢對外面既野專心D囉! 而且今次考試我只係比左D PAPER做,連核對都由佢自己黎,默書更加要佢自己溫咋,所以都預左。我想P.3-P.4 係小學中最應該放手既時間,因為而家唔學下放手,到P.5就更加唔捨得放手,我聽大仔D同學,到而家中一D家長都話唔敢放手,因放左阿仔唔識點溫? 我就由一開始已經無理大仔,所以都無得幫。

不過中文 3KIDS 仔仔真係好叻,一定係佢基礎好先可以有咁高分,因我覺得ENG 都仲可以串下字、溫下GRAMMER,中文真係無從入手。我細仔今次ENG同中文都得8字,比之前差左好多,但無辦法,佢出左幾多力就有幾多既回報。所以我都無物野失望。

3kids,  我唔敢話大仔叻唔叻,但佢係天生定性又自我控制能力高--thank god! 我反而擔心佢sports方面唔夠叻,男仔始終都係sporty 好。你大仔係咪stay hk 升中學?

原帖由 BB2WONG 於 10-6-23 12:16 發表

我其實都無物野失望,因為跟本無寄望,我心知細仔心散又唔小心,可以話比我知:考緊試時 出面邊個老師同邊個老師講緊D物野之類,好明顯佢對外面既野專心D囉! 而且今次考試我只係比左D PAPER做,連核對都由佢自己黎,默書更加要佢 ...

BB2WONG,

真係好羨慕你大公子可以自己搞掂, 好難得.

我大仔話今次中文好多同學都考得好好, 可能真係淺左.

我決定比佢去英國升中喇, 係香港讀書真係好大壓力, 如果留係香港升中, 佢可能又回復以前補習生涯, 唔補又驚佢追唔上.

原帖由 3kids 於 10-6-23 17:11 發表

BB2WONG,

真係好羨慕你大公子可以自己搞掂, 好難得.

我大仔話今次中文好多同學都考得好好, 可能真係淺左.

我決定比佢去英國升中喇, 係香港讀書真係好大壓力, 如果留係香港升中, 佢可能又回復以前補習生涯, 唔補 ...

當然屋企負擔得起比佢出外見識下,番黎唔好講物野,起碼TALK D之餘,見識比我地D 井底蛙好好多。 我如果能力許可都會比大仔去,但講緊係在HK升唔到大學就去OVERSEAS到讀。 我真係唔捨得亦幾擔心,你到時在ENG 有無人TAKE CARE佢? 你都唔會去陪佢要睇住HK 兩個細既,祝大仔順順利利開開心心!

原帖由 BB2WONG 於 10-6-24 10:39 發表

當然屋企負擔得起比佢出外見識下,番黎唔好講物野,起碼TALK D之餘,見識比我地D 井底蛙好好多。 我如果能力許可都會比大仔去,但講緊係在HK升唔到大學就去OVERSEAS到讀。 我真係唔捨得亦幾擔心,你到時在ENG 有無人TAKE CAR ...

8月中我地會全家一起陪佢過去, 8月尾我帶兩個細佬回來開學, 爸爸會stay到佢開學(9月7日)後第2日才回港.  學校會好好照顧佢, 在學校會好放心.  我只是擔心佢適唔適應果邊教學, 希望佢跟得上.

明天是謝師宴 , 好快就畢業了, 我反而有些失落感.

原帖由 3kids 於 10-6-28 13:02 發表

8月中我地會全家一起陪佢過去, 8月尾我帶兩個細佬回來開學, 爸爸會stay到佢開學(9月7日)後第2日才回港.  學校會好好照顧佢, 在學校會好放心.  我只是擔心佢適唔適應果邊教學, 希望佢跟得上.

明天是謝師宴 , 好快 ...

唔好咁啦,世上無不散之筵席,總之你幫大仔轉了校令佢有更開心既小學生活,你已經very good啦!
你大仔都好,有畢業禮、畢業營及謝師宴,我地去年物野都cancel晒,小小回憶都無埋。
祝大仔一路順風,希望佢好快適應新生活新環境,你真係好勁,比我著我,我真係唔得!

3kids

大公子咁快就過去喇  
我都會唔放心咁細就放洋  
點解你地唔早d 過去玩下先返黎呀
唔好'side' 左張機票嘛  
我仔k3 畢業o個年我都好唔捨得
所以呢2年幼稚園open day 我都有同佢返去

原帖由 3kids 於 10-6-28 13:02 發表

明天是謝師宴 , 好快 ...

bb2wong

想問下午
2公子岩岩考完tsa 係咪全班都要考

原帖由 yy13 於 10-6-28 16:49 發表
3kids

大公子咁快就過去喇  
我都會唔放心咁細就放洋  
點解你地唔早d 過去玩下先返黎呀
唔好'side' 左張機票嘛  
我仔k3 畢業o個年我都好唔捨得
所以呢2年幼稚園open day 我都有同佢 ...

我都好想早d過去, 但佢爸爸請唔到咁多假呢.

bb2wong, 上年cancel 左所有畢業活動, 真係好可惜. 一生人只一次, 就咁就靜靜地渡過了, 更加唔捨得呢!

原帖由 yy13 於 10-6-28 16:50 發表
bb2wong

想問下午
2公子岩岩考完tsa 係咪全班都要考

TSA 筆試既全班都要考,ORAL及LISTENING好似抽籤

原帖由 3kids 於 10-6-28 22:06 發表

我都好想早d過去, 但佢爸爸請唔到咁多假呢.

bb2wong, 上年cancel 左所有畢業活動, 真係好可惜. 一生人只一次, 就咁就靜靜地渡過了, 更加唔捨得呢!

我大仔可算係最黑仔,當年幼稚園畢業,又遇到沙士,又係CANCEL所有野,到今次小學畢業,同一遭遇再發生。都可算係一生難忘,黑仔到極品!

謝師宴後POST 小小相上FACEBOOK,我想睇下小學既謝師宴係點樣?都未見過