用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖三一堂小學 有冇媽咪決定入讀聖三一? (part 2)
樓主: yy13
go

有冇媽咪決定入讀聖三一? (part 2)

醒目開學勳章

BB2WONG

我係自由行, 我地都唔鐘意跟團, 特別係個morning call, 攞命 而家我都擔心會好熱好曬, 唯有帶定遮,太陽眼鏡, 帽, 防曬, 我都係諗住去你講既地方, 希望阿仔考完試盡情玩下..
原帖由 BB2WONG 於 10-7-9 10:48 發表

你又係去singapore?? 自由行?  番黎記得過d料比我。
我book左package 2天住市內、2天全sentosa,想食下野、有zoo、ocean world睇下,又可以玩水上樂園 + sentosa,不過有d擔心會好熱。
我唔中意跟團因為我兩位公子最憎跟 ...

BB2WONG

之前見你好似話去台灣,
轉飛左Singapore.
原帖由 BB2WONG 於 10-7-9 10:48 發表

你又係去singapore?? 自由行?  番黎記得過d料比我。
我book左package 2天住市內、2天全sentosa,想食下野、有zoo、ocean world睇下,又可以玩水上樂園 + sentosa,不過有d擔心會好熱。
我唔中意跟團因為我兩位公子最憎跟 ...

bb2wong

真係好多謝你講甘多中學野我地知,
雖然仲有好幾年,但我捻大家都一樣好擔心中學派位,
原來我地的中學校風都唔差,
對我來講入倒英中當然好啦,但如果入倒又追唔上就無謂,
我真係情願搵間校風好的中學,好好學做人,
成績唔好都無辦法,最緊要係品德好law.

原帖由 BB2WONG 於 10-7-9 11:06 發表

其實我唔應該係度講咁多升中既野,你地未有來到唔好咁早嚇你地住,但聽到派位那天朋友去叩門既苦況,就覺得 ,見大仔話成百幾人係學校門口3x度排隊取表叩門,真係聽到都心up。
我地學校,就算考中間位置都有機會入英中 ...

原帖由 MMM888 於 10-7-9 12:09 發表
BB2WONG

之前見你好似話去台灣,
轉飛左Singapore.

係呀,本來想去墾丁,怕d公子會悶,而且佢地又唔中意住民宿,見singapore都好吸引,咪改左,不過而家都未book好酒店,都好full下。都唔知去唔去得成?

各位好,
多謝您地, 跟中心一樣的話, 真的很不錯!

bbWONG,
請問大公子在哪間中學?

原帖由 ABB 於 10-7-9 13:25 發表
各位好,
多謝您地, 跟中心一樣的話, 真的很不錯!

bbWONG,
請問大公子在哪間中學?

何明華銀禧

bb2wong

好好呀! 您介唔介意透露大仔當年考第幾(左右)?參考一下
因為我真的要開始認真考慮這間小學了, 自從之前聽了一次講座之後,已經有少少鐘意佢 :)
另外, 我都要番工, 想知道要額外出去補習, 或學英文....?
晚上要溫書到很晚嗎?

原帖由 BB2WONG 於 10-7-9 13:57 發表

何明華銀禧

亞仔今年開學都要報小一喇, 自己o個區派位o既學校都唔係心水, 諗住都係搵一兩間有一條龍o既學校考下, 考到就有得諗, 考唔到就好大機會讀番聖三一, 好在亞仔都考到佢地幼稚園幫咗我一個大忙, 我問其他家長, 佢地好多都唔會諗住直升, d人一聽就話佢地中學唔好o架wor.......唉究竟d人明唔明升中派位都要靠個小朋友係評分試個成績, 仲有一咪淨係諗佢地間中學係band 3, 又唔諗下個派位網都有其它好學校la
尤其係呢到再見到你地一班家長講番小學d野, 更加覺得自己無揀錯, 多謝你地o既分享呀

原帖由 我係劉師奶 於 10-7-9 17:07 發表
亞仔今年開學都要報小一喇, 自己o個區派位o既學校都唔係心水, 諗住都係搵一兩間有一條龍o既學校考下, 考到就有得諗, 考唔到就好大機會讀番聖三一, 好在亞仔都考到佢地幼稚園幫咗我一個大忙, 我問其他家長, 佢地好多 ...

如果想小朋友過一個快樂童年, 同時keep到成績, 相信聖三一堂係不二之選.  我大仔今年畢業, 在校成績只是中等, 我只幫他報考了3間直資英中, 幸運地全部都取錄.  所以我相信我地學校在外的成績是不錯的.  最緊要學校教導下他們的品行良好, 這對考中學也佔很重要的因素呢?

劉師奶

我捻幼稚園家長唔選返呢間小學,好大原來係要比學費,
因比學費可以有更多的選擇,有其他更好更出名的一條龍學校LAW.

最近呀女都話我知,同學仔有D想轉校,當中有個應該係考前幾名的小朋友,成日都聽呀女講呢個小朋友拎獎,呀女話佢媽媽唔鍾意間學校(印象中最初小一家長會時,呢位家長都質疑學校的數點解仲係教緊加數,而佢個小朋友已經識晒加減乘除,搞到個小朋友好悶之類)
所以我估個位家長覺得學校的程度唔夠深,會浪費左小朋友的能力,想搵返間深D的來配合.

但係我又捻佢現在係學校如果一路到六年級都可以KEEP住甘的成績,質係會係Band 1學生,而轉左校佢都係要keep住band 1成績先可以選band 1的學校,甘到中學派位時大家米又係爭band 1的學位,甘點解要轉???

每個家長捻法都唔同,所以都係最緊要搵適合的學校配合自己.
原帖由 我係劉師奶 於 10-7-9 17:07 發表
亞仔今年開學都要報小一喇, 自己o個區派位o既學校都唔係心水, 諗住都係搵一兩間有一條龍o既學校考下, 考到就有得諗, 考唔到就好大機會讀番聖三一, 好在亞仔都考到佢地幼稚園幫咗我一個大忙, 我問其他家長, 佢地好多 ...

3kids

甘大仔的成績真係唔錯woo,
介唔介意話我知你大仔考左邊幾間直資???
原帖由 3kids 於 10-7-9 23:10 發表

如果想小朋友過一個快樂童年, 同時keep到成績, 相信聖三一堂係不二之選.  我大仔今年畢業, 在校成績只是中等, 我只幫他報考了3間直資英中, 幸運地全部都取錄.  所以我相信我地學校在外的成績是不錯的.  最緊要學校 ...

原帖由 ABB 於 10-7-9 14:17 發表
bb2wong

好好呀! 您介唔介意透露大仔當年考第幾(左右)?參考一下
因為我真的要開始認真考慮這間小學了, 自從之前聽了一次講座之後,已經有少少鐘意佢 :)
另外, 我都要番工, 想知道要額外出去補習, 或學英文....?
...

PM you

原帖由 MMM888 於 10-7-10 09:37 發表
劉師奶

我捻幼稚園家長唔選返呢間小學,好大原來係要比學費,
因比學費可以有更多的選擇,有其他更好更出名的一條龍學校LAW.

最近呀女都話我知,同學仔有D想轉校,當中有個應該係考前幾名的小朋友,成日都聽呀女講呢個小 ...

我估如果唔洗比學費又OK既小學,家長會FEEL好D啦!
另外如果自己中學好好既,好似協恩、英華...呢D,跟本派中學時唔洗煩,中學會收所有小學畢業生(好似只唔收BOTTOM 10)但係我地中學唔夠好,當然如果可以去到BAND 1 英中就一定去啦,呢個都會影響選物野小學。萬一小朋友真係讀到包尾、或者派得好差,入自己中學或叫門入都算係一個BACK UP!我反而覺讀得好選物野好中學都收,但讀得差唔知點派,呢樣反而有用!

考頭幾名既學生會轉校,我大仔年代都時時有,但好好笑到頭來我大仔上番中學一樣見到佢地同一間中學,仲見番幾個中心幼,小學去左好名校,到中學又見番,世界真係細,原來都係一個圓圈。

分班試考完了, 現在是開始做暑假功課.  原來升中的暑期功課多很多, 中, 英,數, science各一本, 宗教worksheet, reading report 還要做1x本, 只睇暑假功課, 已感到壓力.  雖然大仔不用交暑期作業, 但我仍然希望他可完成, 我另外再買了一本 英數作業比佢, 希望可幫佢適應新學習環境.

原帖由 3kids 於 10-7-14 12:33 發表
分班試考完了, 現在是開始做暑假功課.  原來升中的暑期功課多很多, 中, 英,數, science各一本, 宗教worksheet, reading report 還要做1x本, 只睇暑假功課, 已感到壓力.  雖然大仔不用交暑期作業, 但我仍然希望他可完 ...

係架,我大仔去年都是一樣,仲有幾個BOOK REPORT?  今年都一樣各科一本,其實唔係特別多,係我地小學一向少咋,我其他朋友,唔好話暑假各科一本,連EASTER、XMAS都一樣各科一本,見佢地做到死死下。

原帖由 BB2WONG 於 10-7-14 13:13 發表

係架,我大仔去年都是一樣,仲有幾個BOOK REPORT?  今年都一樣各科一本,其實唔係特別多,係我地小學一向少咋,我其他朋友,唔好話暑假各科一本,連EASTER、XMAS都一樣各科一本,見佢地做到死死下。 ...

好慘呀,  差不多無假放!!!  所以現在讀小學的小朋友, 要好好珍惜和享受小學生活, 上中學後就更加緊張, 無乜假期喇.

開始左放暑假只係1個多星期
但好似已經放左好耐咁  
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

原帖由 yy13 於 10-7-18 11:44 發表
開始左放暑假只係1個多星期
但好似已經放左好耐咁  

到8月底就會講:快樂不知時日過?覺得咁快完左暑假, 哈哈!

叮叮噹噹 返左未? 想問佢攞d singapore既料!

係呀係呀  

原帖由 BB2WONG 於 10-7-19 14:04 發表

到8月底就會講:快樂不知時日過?覺得咁快完左暑假, 哈哈!
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~