用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 播道的教學語言
樓主: woodsoil
go

播道的教學語言

其實我只知我小朋友o個班中文就會用普通話教, 其他班我真係冇問過, 所以唔知係咪個別老師問題, 而英語我就更加覺得冇問題, 因為english, gs, maths, arts 都係用英文上課, 所以小朋友英文只會有增冇減.  而我自己就覺得師生關係係好重要, 唔通你想搵一間冇愛心嘅學校o黎教你小朋友, 事事都要罰你小朋友先開心嘅學校咩, 其實比起其他學校, 我覺得學校教書唔快, 唔會好似d 政府學校o甘一個半月就教完一本書, 小朋友究竟吸收幾多....唔知...., 總知家長自己負責. 而家學校可能真係未做到最全面, 所以我哋要去反應吓, 比多d 唔同意見學校, 學校先會有進步,有成長!  

原帖由 PaPa 於 10-10-10 00:30 發表

是否每班小四都係全普通話教中文﹐還是又係要睇該班的學生程度架?
以前都有講話續步增加普通話教中文﹐點解宜家反而一週只得一堂普通話?
我開始對學校在語言(通話教及英語)方面有點失望﹐現今兩文三語非常重要﹐下下都話讓孩子 ...

原帖由 midcochow 於 10-10-11 11:18 發表
而家學校可能真係未做到最全面, 所以我哋要去反應吓, 比多d 唔同意見學校, 學校先會有進步,有成長!

唔知學校有乜途徑比家長提意見呢?

學校既PTA更加無料到﹐成個學年都唔見佢有做D乜﹐仲諗住佢可幫家長反影下。

原帖由 dordormom 於 10-10-10 00:40 發表
For my understanding, EC is not running IB. If you would like to choose IB curri. school, Logos academy or Chan Sau Yan may be your choice.

For NSS, EC is a normal and ordinary school but subsidy fr ...

U mean Camões Tan Siu Lin?

回覆 22# PaPa 的文章

老實講,呢個問題我都問咗幾年,最衰上次PTA開會我去唔到,否則我一定將呢個問題提出!大家知唔知有無PTA嘅人喺呢個forum度? 或有無義工家長代我地向PTA反映?話晒我地每年都有比會費!

原帖由 Emailfamily 於 10-10-12 04:09 PM 發表
老實講,呢個問題我都問咗幾年,最衰上次PTA開會我去唔到,否則我一定將呢個問題提出!大家知唔知有無PTA嘅人喺呢個forum度? 或有無義工家長代我地向PTA反映?話晒我地每年都有比會費! ...

今日收到$50會費receipt

原帖由 freddielau 於 10-10-12 21:31 發表

今日收到$50會費receipt

Freddie,

你可唔可以幫我地問下呀?

原帖由 Emailfamily 於 10-10-12 10:43 PM 發表

Freddie,

你可唔可以幫我地問下呀?

問咩?一個月先返一次學校!