用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 會唔會去番自行收生及搞珠果幾間叩門呢? ...
go

會唔會去番自行收生及搞珠果幾間叩門呢? [複製鏈接]

真係越諗越緊張
   0    0    0    0

醒目開學勳章

hi,

如果是我,我會試最有信心嗰幾間津校再加口碑好嘅直資!

yuk hei mum
原帖由 ##21# 於 10-6-12 00:00 發表
真係越諗越緊張

醒目開學勳章

hi,

不過上年有家長試過開咗學先有心儀學校收!

yuk hei mum
原帖由 tinetinew 於 10-6-12 09:14 發表
hi,

如果是我,我會試最有信心嗰一兩間津校再加口碑好嘅直資!

yuk hei mum   

係啦, 我都有樓主你嘅問題... 真係好苦惱!

yuk hei mum,
你話試最有信心嗰幾間津校, 咁係咪即係一d 較低於自己banding 嘅學校呢? 因自行揀果d 通常都係'睇高一線"嘅學校, 會難入d... 請問扣門時d 學校要求係咪一般都要求高d ??

希望有經驗的家長俾多d 意見啦, please!!

I agree with Yukl Hei Mum:

原帖由 tinetinew 於 10-6-12 09:14 發表
hi,

如果是我,我會試最有信心嗰幾間津校再加口碑好嘅直資!

yuk hei mum   

醒目開學勳章

hi,

我覺得機會會大d,若果有信心及時間,可試埋心儀果d,我仔上年有個女同學派入黃大仙band three之最,佢band two有校長信叩永光都唔收,要继續係果間好嘢升學! 所以我會保守d,成績好中二再諗!

yuk hei mum
原帖由 babiB 於 10-6-14 17:15 發表
係啦, 我都有樓主你嘅問題... 真係好苦惱!

你話試最有信心嗰幾間津校, 咁係咪即係一d 較低於自己banding 嘅學校呢? 因自行揀果d 通常都係'睇高一線"嘅學校, 會難入d... 請問扣門時d 學校要求係咪一般 ...

Tks, yuk hei mum,
仲有個問題想你幫忙, 其實我地都想扣你仔仔果間, 但我知道佢好hot一定好多人爭, 你知唔知 佢地d 扣門位係咪都要求好高架? 阿仔都好想入, 但佢得band2頭係咪機會好微呢 ?? 可唔可以俾d 貼屎呀, 唔該吖

原帖由 tinetinew 於 10-6-16 22:15 發表
hi,

我覺得機會會大d,若果有信心及時間,可試埋心儀果d,我仔上年有個女同學派入黃大仙band three之最,佢band two有校長信叩永光都唔收,要继續係果間好嘢升學! 所以我會保守d,成績好中二再諗!

yuk h ...

醒目開學勳章

hi babiB,

Sorry! 近排比較忙+亞仔考試少開電腦,所以遲咗覆你tim!

我亞仔係第二輪申請時入的,所以叩門位難唔難,就真係唔知,不過我一申請係中文班,應該就易小小,今年好似有六十個位留俾小學,競爭都幾大,所以都要睇吓係申請中定英文班喇!
  我今年有陪同事聽講座,林校長講band one and two,佢哋都會考慮,所以話唔係完全冇機,過要預備好小小,佢哋要通過筆試先,我仔上年in,都係考完筆試理想,才安排second in,另操行佢哋要求都幾高,我亞仔小四至六操行都有A,我相信都有d影响kar!

若果你重有唔明,可再pm我!

yuk hei mum
原帖由 babiB 於 10-6-17 11:58 發表
Tks, yuk hei mum,
仲有個問題想你幫忙, 其實我地都想扣你仔仔果間, 但我知道佢好hot一定好多人爭, 你知唔知 佢地d 扣門位係咪都要求好高架? 阿仔都好想入, 但佢得band2頭係咪機會好微呢 ?? 可唔可以俾d 貼屎呀, 唔 ...

你真係好好人, 謝謝你嘅意見分享! 雖然我亞仔操行無A, 但我都會同佢去試試的, 始終覺得哩間學校值得入的...., 希望可以成為一份子啦~ many tks~

原帖由 tinetinew 於 10-6-20 09:32 發表
hi babiB,

Sorry! 近排比較忙+亞仔考試少開電腦,所以遲咗覆你tim!

我亞仔係第二輪申請時入的,所以叩門位難唔難,就真係唔知,不過我一申請係中文班,應該就易小小,今年好似有六十個位留俾小學 ...

請指教你個小朋友上年叩門考筆試難唔難呢?

我囡囡5至6年級操行是A, 我諗住7月6日放傍如果派得唔好, 都會去乙部頭三志願叩門,  請問有咩要留要? 謝謝.

回覆 1# ##21# 的文章

我會去番自行收生及搞珠果幾間叩門,不過唔知有冇叩門位,真係擔心。
‹ 上一主題|下一主題