用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 應否選擇用普通話上小一中文課一問
樓主: KITMAN622
go

應否選擇用普通話上小一中文課一問

醒目開學勳章 王國長老

我相信同小學一樣, 間間唔同
我女間中學就一路都係普通話教喇

拼音唔會咁易忘記既, 我學左工聯會初班中班, 都記到而家 , 不過唔熟LOR!
原帖由 zakka069 於 10-6-14 10:08 PM 發表
唔好意思,
我想知中學會唔會用普通話教中文科?

如果到中學無用普通教中文,會不會忘記拼音呀?

醒目開學勳章 王國長老

我女好間中有咁既情況(好少)
試過有次, 老師派返份錄音功課, 我女好開心打俾我"老師讚我呀, 發音準確, 聲線甜美, 扮極了"
"扮極了, 咩叫扮極了?"
我女再用普通話讀一次, 我話"係棒極了, 唔係扮極了呀"

最近佢都知自己唔識讀D字, 細細聲問我個"DIE"字廣東話點讀, 呢........上面口字下面木字果個呢, 我話好似你咁, 呆呀! (佢平時都笑得我多)

其實活在香港, 母話又係廣東話, 呢D問題好快就改到架喇!

原帖由 loveyingying 於 10-6-14 10:44 PM 發表
其實普教中的概念係好, 但我見過有小朋友識隨口讀出課文, 但竟然唔識用廣東話讀番個字

醒目開學勳章 王國長老

學拼音係學普通話既第一步, 傳統英文學校教普通話, 係比新學校發展慢 (不嬲都係用廣東話書, 用廣東話老師, 唔通炒晒佢地咩?!), 要改, 都唔係一朝一夕可以改, 一星期一堂普通話, 比較起而家好多學校, 一年班已經全部用普通話上中文(NATIVE PTH SPEAKER), 效果當然有分別

拼音要準備做到, 至可以講得好架, jqx vs zcs vs zhchsh, 都唔同野, 分都唔識分, 點學講

我見過有6年班BAND ONE學生用廣東話字黎記拼音 (例如o係快樂個"樂"字隔離"啦"字, 嚇死人)

原帖由 yhk329 於 10-6-15 04:41 AM 發表
其實我想知普教中的課程是怎樣
是否只是教學語言由廣東話改成普通話
還是有更深的,如漢語拼音的課程

因我見姑奶就讀Band1英中的中一女兒
普通話本書內容對比亞囡讀的公文中唔深幾多
拼音方面亞囡重好過佢
姑奶話佢 ...

charlotte_mom講得對."唔通炒晒本地中文老師咩".

看看大陸,台灣及新加坡的中文水準都比香港高, 就知道'普教中'有百利而無一害.

我認為香港政府不應再培育本地的中文老師了, 直接請大陸的'中文老師', 水準又高,人工又平.拼音學一年半載就會懂. 又可以省回高小和中學時的普通話課, 或到校外上普通話補習班的時間. 用這些時間來學多些中文及英文不是更好嗎?

如果用本地老師來用普通教中文,那就不是很好了. 由於他們不是從小便學普通話, 大部分發音都不會很准, 反而教錯學生,及令小朋友無所適從. 再者, 老師的普通話不好, 便不能盡情表達自己想教的知識, 反而影響了教學.

原帖由 Charlotte_mom 於 10-6-15 10:10 發表
學拼音係學普通話既第一步, 傳統英文學校教普通話, 係比新學校發展慢 (不嬲都係用廣東話書, 用廣東話老師, 唔通炒晒佢地咩?!), 要改, 都唔係一朝一夕可以改, 一星期一堂普通話, 比較起而家好多學校, 一年班已經全部 ...

醒目開學勳章 王國長老

咁本地老師又唔同內地老師既..........
有水準既內地普通話老師亦一樣唔平呢!

不過真係覺得, 今時今日要o係香港搵份似樣既工, 都要流利普通話了, 20年後, 如果普通話唔得, 睇怕都幾難搵食.......

原帖由 frenchfries 於 10-6-15 02:29 PM 發表
charlotte_mom講得對."唔通炒晒本地中文老師咩".

看看大陸,台灣及新加坡的中文水準都比香港高, 就知道'普教中'有百利而無一害.

我認為香港政府不應再培育本地的中文老師了, 直接請大陸的'中文老師', 水準又高,人 ...

我個囡學校都係用普通話教中文, 最初我都好驚, 因為自己唔太識, 唔知點幫佢溫書, 唯有只係播cd佢聽, 無請補習, 但係小朋友既適應力真係好強, 只係一年時間, 佢而家d普通話好過我...

另外, 對佢既普通科亦好有幫助, 由其是聆聽的部份...

我既意見係, 就算小朋友同家長唔識, 都唔駛怕, 選普通話教中文好處一定多過廣東話....