用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 應否選擇用普通話上小一中文課一問
go

應否選擇用普通話上小一中文課一問

小一要選擇用普通話或廣東話上課,

但通告寫明家長要於課餘用普通話陪伴閱讀及
玩認字遊戲等,

因本人之普通話水平一般,怕未能應付,

但又想女兒以普通話上課,

請問各位家長有何意見?

有沒有子女現時用普通話上課?可否告知情況如何?

謝謝

原帖由 KITMAN622 於 10-6-11 23:15 發表

玩認字遊戲等,

請問各位家長有何意見?

有沒有子女現時用普通話上課? ...

好彩我唔係,咪攪我,我最怕普通話。

原帖由 happyvalley 於 10-6-11 23:38 發表

好彩我唔係,咪攪我,我最怕普通話。

真係唔難架 !

..... 突然諗起崔世安宣誓就任時篇誓言添,面紅既唔係佢,係中央。

我諗d書都有cd賣吧,
我都想係普通話教學, 我諗聽寫讀都會有幫助囉.

小一時我都有呢個煩惱, 因為阿仔平時講野已經唔叻, 仲學埋普通話, 一陣2頭唔到岸咪c, 不過好彩老公堅持.

岩岩叫阿仔讀考試課文黎聽下, 佢讀到好有語氣, 聲調, 好似d卡通人物咁, 我忍唔住笑出黎, 佢問我佢係咪似大xx.

語言從小學咖,如果父母唔識既話,其實可以請補習老師幫手嘛,不妨一試咖。

普教中與廣東話教中之優劣在教育界仍未有定案,當然對香港人而言,能學好普通話是有利無害,但要注意的是小朋友的接受程度,初進小學,甚麼都要適應,如果主科中文用普教中適應不到,可能影響到小朋友對學習的興趣,到時可能要花很長的時間才能改善,這便得不嘗失。
你可買一些普通話兒童片(Barney, Bob the Builder 等都可能有普通話版)給他看,看他反應。如能接受,到時再選不遲。

回覆 8# KITMAN622 的文章

我囡學校都係普教中, 在家我地都冇用普通話同囡囡講話,因我地d普通話唔好, 初時都擔心她會有困難,唔適應, 但同中文科老師傾過, 佢話家長就算幫唔到, 只要小朋友留心上堂都一定可以應付! 真的, 原來小朋友的學習和適應力係可以用環境訓練出來的! 唔駛擔心!
:-D  :-)  :-P 笑口常開

我個囡就沒有那麼好,佢好像適應得好慢,回來咩都吾識.
後來我朋友介紹了一個老師比我,佢先慢慢好起來.而家
算幾好.學校老師都話佢好佐.起碼懂得回應.
初時我都好擔心.不過從小學普通話系好一些既.
而家我個大囡都學緊,不過老師說最好系幼稚園開始學.

[quote]原帖由 WowWow 於 10-6-13 00:17 發表
我囡學校都係普教中, 在家我地都冇用普通話同囡囡講話,因我地d普通話唔好, 初時都擔心她會有困難,唔適應, 但同中文科老師傾過, 佢話家長就算幫唔到, 只要小朋友留心上堂都一定可以應付! 真的, 原來小朋友的學習和適 ...

[/quote]

我小朋友都係小一才學普通話, 最初有担心佢跟不上. 佢進步好快. 你不用担心, 早學一定好.

原帖由 KITMAN622 於 10-6-11 23:15 發表

玩認字遊戲等,

請問各位家長有何意見?

有沒有子女現時用普通話上課? ...

其實你不用擔心, 小朋友學語言的能力一般都比大人好, 加上學校用得普通話授課,他們必然有資源及support教導小朋友, 家長是輔助角色, 如你可倍孩子聽住 CD, 一同讀, 可能倒轉頭他教番你o

我個女學校中文科都係用普通話教學。最初我都擔心,自己啲國語都係半桶水。咁咪走去圖書館借有CD架書自學。都OK架。而家個女啲bo,po,mo,fo講啲普通話重好過啲大人。佢哋咁細個學起,應該無問題。

原帖由 呀Bow 於 10-6-13 21:30 發表

其實你不用擔心, 小朋友學語言的能力一般都比大人好, 加上學校用得普通話授課,他們必然有資源及support教導小朋友, 家長是輔助角色, 如你可倍孩子聽住 CD, 一同讀, 可能倒轉頭他教番你o ...

我個仔係一年級至三年級用普教中,我覺得好好,由於我要返工,日間嫲嫲同佢温默書時,佢仲會教嫲嫲,嫲嫲用中文講,佢講普通話。

我都諗緊e個問題, 因我今年要幫個女選小學, 但以普教中, 甘小朋友米有好多字唔識用廣東話讀 law?...我真係好煩惱呀...

其實唔使担心,小朋友學嘢好快,最好買埋書本的cd碟,咁你可以同小朋友一齊聽﹑學,最初佢講得啲音唔準,你唔好笑佢,成班小朋友學,開心好多,慢慢會準,好快會字正圓腔,仲會話你啲音,教番你添。通常學校都有另外提供普通話班作為課外活動,都可以參加。但我仔冇參加。而家佢可以同人用普通話溝通冇難度,我覺得好好。

我女小二先有普中教班.初初都怕有困難,自己唔係識太多.
個女每教新課文時主動都開隻cd聽.
小朋友適應力強,讀左普中班,中文科成績好左,普通話成績天唔駛講,一舉兩得
而佢又學得開心