用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一派位滿意嗎 ?
樓主: 分享
go

小一派位滿意嗎 ? [複製鏈接]

醒目開學勳章

唔係太明...可唔可以講清楚些等大家可以借鏡參考一下

原帖由 norristin 於 10-6-12 07:03 發表
我個女仲叻,小一抽唔中,暑期班就五中四,再加一個後補第二,你話叻唔叻?

原帖由 nicoletsui1212 於 10-6-11 14:21 發表

她已/將考Trinity Spoken Eng G1 & G2 & Starter - 應全部是A grade.
公開賽有拿獎.  
連Superkids沒有人介紹, 她都有得Interview.  而且還是我首選時間.
但派P1就............... ...
算我愚昧,Superkids是甚麼來?又想問,你個女咁叻,之前無考直資/私校嗎?

st. mary 放第一志願收晒, 定點唔明, 可唔可以講清楚d

原帖由 yingmum 於 10-6-11 16:19 發表
你的CASE正給下一屆的人一個啟示,因ST ROSA 第一志願OK晒,不過你亞女咁叻,最後一定有好學校收

除非派一二志願 , 三四后大部份家長會覺  失望 , 我 都 係. 一二志願重點學校太多人申請.大家應該留有一手直資.

醒目開學勳章

原帖由 分享 於 10-6-12 18:39 發表
除非派一二志願 , 三四后大部份家長會覺  失望 , 我 都 係. 一二志願重點學校太多人申請.大家應該留有一手直資.

"留有一手直資"就冇得參加派位O個喎~~~ 何來一二三四志願???

Dear all,

Try, Try and Try is the best way to suceed.
Everybody will happy when you get into August.

God bless all of you!

parentslove

In August? why? if we still have no offer.
原帖由 parentslove2 於 10-6-12 20:19 發表
Dear all,

Try, Try and Try is the best way to suceed.
Everybody will happy when you get into August.

God bless all of you!

parentslove

以我觀察,有一些家長重keep住一間好(大約A-- 到 B++)的官津,同一兩三間私校,暫時未諗定,總之,唔好輕易放棄。

原帖由 yy810 於 10-6-11 19:24 發表

試吓九龍塘基華/華德叩門容易D.

在網上真不明白有些家長 st.mary vs 宣小 和 sfa vs 協恩. 煩惱自尋壓力自找. 四間都是出名名校. 兩間津貼不用學費當然首選, sfa和宣小要學費加上六年後再戰江湖, 是沒有更好的才考慮. 希望各家長盡快决定放出學位以便後備生補上, 了結自已和其他家長煩惱和壓力.

好多人放協恩第一都冇行, 我女雖然讀協幼, 但有一細仔,都唔知應唔應該放佢在第一位.

聖羅撒第一收晒咁好? 可能小學裝修緊, 要暫借地方讀書.

不過如果知會入晒, 好多家長都會後悔冇選佢.

原帖由 小木偶媽咪 於 10-6-11 15:56 發表
唔好灰心,前年我囡囡都係派得好差,我都好唔滿意
谷佢一年後上年轉校插二年級,而家好滿意
派得差唔係等於已經判決左
睇準機會,係有得上訴既,命運係自己手 ...

請問插班那間學校?

回覆 3# sandymama99 的文章

Agree!

我見左咁多年, 大約八年. 每一年, 第二輪大抽獎, 如果放聖羅撒第一, 全收. 未見過有例外一年. 但, 奇怪的是, 每年大部份把聖羅撒放第二的, 多是把協恩放第一. 似乎, 很多家長明知聖羅放第一必定得, 到最後卻不捨得放棄協恩.

原帖由 kyliejet 於 10-6-15 09:46 發表
好多人放協恩第一都冇行, 我女雖然讀協幼, 但有一細仔,都唔知應唔應該放佢在第一位.

聖羅撒第一收晒咁好? 可能小學裝修緊, 要暫借地方讀書.

不過如果知會入晒, 好多家長都會後悔冇選佢. ...

醒目開學勳章

某女校,希望大家都入到心儀既小學

原帖由 nicoletsui1212 於 10-6-16 17:15 發表

請問插班那間學校?

原帖由 小木偶媽咪 於 10-6-17 23:50 發表

祝你入到心儀女校.

請問你點"谷"佢? 谷佢考第一??

原帖由 小木偶媽咪 於 10-6-17 23:50 發表

小一派位跟閣下小朋友之成績並無關係。 不知你有否私校作後備, 若然沒有, 只把兒女升學責任交給運氣來安排, 實在有點托大。

每間幼稚園課程深淺不同, 你又如何得知自己小朋友是Band 1成績呢?

原帖由 nicoletsui1212 於 10-6-11 12:05 發表

我很不滿意, 我女Band 1成績, 竟派間全區最差學校, 現每天都擔心幾時有得Interview & 叩門成功.

Trinity都有很多小朋友讀過, 無讀Trinity的都可能有LCM cert, 但有這些cert也不是叩門的萬能匙, 至於Starters, 好多York的學生或其它想報私小的學生早已在K2考了, 有些K2學生更加有Movers在手。

還有Cambridge YLE test都是用拿多少盾來計算成績,最高是15盾而不是A,B,C grade.

Superkids只是一間補習社而已。

原帖由 nicoletsui1212 於 10-6-11 14:21 發表

她已/將考Trinity Spoken Eng G1 & G2 & Starter - 應全部是A grade.
公開賽有拿獎.  
連Superkids沒有人介紹, 她都有得Interview.  而且還是我首選時間.
但派P1就............... ...

原帖由 k.kung 於 10-6-23 13:28 發表
Trinity都有很多小朋友讀過, 無讀Trinity的都可能有LCM cert, 但有這些cert也不是叩門的萬能匙, 至於Starters, 好多York的學生或其它想報私小的學生早已在K2考了, 有些K2學生更加有Movers在手。

還有Cambridge YLE  ...

My daughter has another public honor award.
‹ 上一主題|下一主題