用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一派位滿意嗎 ?
go

小一派位滿意嗎 ?

政府幾乎每一年都說百份之八十學生都派首三位 , 不知有百份之多少入一二位給家長合心意呢 ?

小儿多年前被派第五選小學 , 最終放棄而轉去直資小學 . 小學基本功要打得好 , 將來上中學時功課都可以跟得上.

揀重點學校就是揀學習氣氛及德育倍養 ,
另外還要加上一人一体藝就更符合現今社會的發長 .

不知各位的小朋友派得合心儀嗎 ?

原帖由 分享 於 10-6-11 11:59 發表
政府幾乎每一年都說百份之八十學生都派首三位 , 不知有百份之多少入一二位給家長合心意呢 ?

小儿多年前被派第五選小學http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=37&bannerid=85&cb=11224468&n=a13 ...

我很不滿意, 我女Band 1成績, 竟派間全區最差學校, 現每天都擔心幾時有得Interview & 叩門成功.

醒目開學勳章

不滿意

How to define the kids is band 1, band 2 or band 3 in 幼稚園 ????

原帖由 nicoletsui1212 於 10-6-11 12:05 發表

我很不滿意, 我女Band 1成績, 竟派間全區最差學校, 現每天都擔心幾時有得Interview & 叩門成功.

nope...

no. 9 choice...

原帖由 ac321 於 10-6-11 12:23 發表
How to define the kids is band 1, band 2 or band 3 in 幼稚園 ????

她已/將考Trinity Spoken Eng G1 & G2 & Starter - 應全部是A grade.
公開賽有拿獎.  
連Superkids沒有人介紹, 她都有得Interview.  而且還是我首選時間.
但派P1就...............

醒目開學勳章

原帖由 nicoletsui1212 於 10-6-11 14:21 發表

她已/將考Trinity Spoken Eng G1 & G2 & Starter - 應全部是A grade.
公開賽有拿獎.  
連Superkids沒有人介紹, 她都有得Interview.  而且還是我首選時間.
但派P1就............... ...

咁你有冇去叩門或之前考學校? 你小朋友咁叻, 應該唔擔心冇心儀學校收o既, 放心啦!

回覆 6# nicoletsui1212 的文章

咁你有冇考直資或私校做後備?

小一派位抽中頭三志願的命中率只會越來越低, 而事實亦如是, 因為當有私校backup係手,個個都博到盡

醒目開學勳章

唔好灰心,前年我囡囡都係派得好差,我都好唔滿意
谷佢一年後上年轉校插二年級,而家好滿意
派得差唔係等於已經判決左
睇準機會,係有得上訴既,命運係自己手

回覆 1# 分享 的文章

no.  my net is 41 but my son got a place in a school in wong tai sin (the worse case)...

there are nearly 80% allocated to the first 3 choices but in net 41 maybe only 20%.

but when i went to that school for registration, i really felt that i can't let my son studying there.  how can me and my son wait for 1 year.
原帖由 小木偶媽咪 於 10-6-11 15:56 發表
睇準機會,係有得上訴既,命運係自己手 ...

原帖由 Geni 於 10-6-11 14:30 發表

咁你有冇去叩門或之前考學校? 你小朋友咁叻, 應該唔擔心冇心儀學校收o既, 放心啦!

沒有.

有叩門, 但不知幾時才成功.  因很多學校都要選擇第一,二志願, 才可以優先Interview.
我第一志願是協恩, 但它原來沒有叩門, 如有得再選, 我一定不選擇.

原帖由 小木偶媽咪 於 10-6-11 15:56 發表
睇準機會,係有得上訴既,命運係自己手 ...

但我派這間是沒有人讀, 如讀一年, 我可自行俗她, 但在學校我怕學壞.....

原帖由 TelleTelleMom 於 10-6-11 16:03 發表
but when i went to that school for registration, i really felt that i can't let my son studying there.  how can me and my son wait for 1 year.

Yes, I agree with you.

band 1 成績考私校/直資...命中率好高
但派位呢個遊戲講彩數, 吾關成績事播~

我阿女派左去30志願...楊仲明~ 你話死吾死~~

你的CASE正給下一屆的人一個啟示,因ST ROSA 第一志願OK晒,不過你亞女咁叻,最後一定有好學校收

醒目開學勳章

原帖由 nicoletsui1212 於 10-6-11 16:06 發表

沒有.

有叩門, 但不知幾時才成功.  因很多學校都要選擇第一,二志願, 才可以優先Interview.
我第一志願是協恩, 但它原來沒有叩門, 如有得再選, 我一定不選擇. ...

其實有唔少學校你冇揀佢, 佢都俾你叩門, 另外有d私校/直資(e.g. 民生, 陳守仁) 派位後都可以再報名, 你唔試o下? 總之係唔係都報o左先啦! 可能你未必對呢d學校睇得上眼, 但總好過去一間你覺得小朋友會學壞o既學校.

醒目開學勳章

我之前果間係間好屋村既學校,d亞媽9成係大陸
學生好曳,又偷野,講大話出貓咩都有
真係要好有耐性不斷提醒佢,不過可能你今年叩門成功呢
唔好灰心~加油
原帖由 nicoletsui1212 於 10-6-11 16:10 發表

但我派這間是沒有人讀, 如讀一年, 我可自行俗她, 但在學校我怕學壞.....

有沒有試天神?