用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 拔萃小學和喇沙小學的選擇
樓主: tunghei
go

拔萃小學和喇沙小學的選擇

d人想揀LS既原因,因為佢係傳統名校,校園大,又大多數可以直升中學, 唔洗煩!,不過如果我個囝叻, 我會鍾意揀DPS多d, 因為我鍾意英文學校, 始終佢地中學大學都要讀英文, 早d比佢適應會好d, 我又唔擔心佢派唔到band 1中學!
再想問下, 有冇呢兩間學校既家長, 佢地用咩課本, 我好想知道佢地既書, 邊一科係讀高人地一年半年!我覺得咁樣先可以比較到佢地既課程有咩唔同!

原帖由 davidmimi 於 10-6-16 11:19 發表
兩間小學真係有得比?話會選dps會否口賣口賠,實際應該個個都揀LS。

原帖由 baby627 於 10-6-16 12:22 發表
d人想揀LS既原因,因為佢係傳統名校,校園大,又大多數可以直升中學, 唔洗煩!,不過如果我個囝叻, 我會鍾意揀DPS多d, 因為我鍾意英文學校, 始終佢地中學大學都要讀英文, 早d比佢適應會好d, 我又唔擔心佢派唔到band 1中學 ...

我好敷淺,亦可以話好現實,無想過係小學時打好英語基礎等等....係小學只有1個目標,就係要入到band 1範圍,有時我會覺得英文小學會蝕底啲,明明課程又深D,英文又多D,但結果都係全港/全區一齊抽中學,又唔會英文小學有加分或升Band。

係bk聽講有啲勁小學,band 2 3學生勁過人地屋村小學的band 1學生,聽落真係好似好威呀,不過去到統一派位,係咪有啲搵自己笨呢?

原帖由 lauerica 於 10-6-16 12:00 發表

比較兩間小學http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=37&bannerid=85&cb=11224468&n=a136fd08, 如只看課本程度高, 是間英小就看高一線, 就真是無知了.
容許我一問?你個腦係咪有問題?
從開始都係你 ...

其實兩間都係好學校, 何必分高低. 如小朋友有機會讀是但一間都係好事吧!
不過想提一句, 不要只看教書, 要參考 仲要睇埋埋學校工作紙, 因為 好多課程會係工作紙上, 書本係睇唔到既!

原帖由 Daisy媽咪 於 10-6-16 13:17 發表

其實兩間都係好學校, 何必分高低. 如小朋友有機會讀是但一間都係好事吧!
不過想提一句, 不要只看教書, 要參考 仲要睇埋埋學校工作紙, 因為 好多課程會係工作紙上, 書本係睇唔到既! ...

DPS數學科係英數,會教快半年,中文科用普通話教;而LS係中數,會按年級教授,中文科用廣東話教. 請其他家長再補充....

原帖由 baby627 於 10-6-16 12:12 發表
http://www.worldclassarena.hk/tc/whatsnew/doubleD_list0910.htm
咁你又有冇睇過以上資料呢, 雖然你可以話呢個唔係比賽, 但喇沙同拔萃都有份!
究竟有冇人可以講下佢地兩間係用咩教材, 課本? 比較佢地既課程先至會 ...

DPS 30 students in 1 class? 3 classes in each form?

仲有有冇課本出版社既資料?因為就算用同一年既書本, 唔同出版社程度都有唔同,例如中文科,啟思出版社既書係深過其他出版社, 所以唔該有冇呢兩間學校既家長可以提供資料!thanks!

原帖由 bbpoon 於 10-6-16 15:13 發表
DPS數學科係英數,會教快半年,中文科用普通話教;而LS係中數,會按年級教授,中文科用廣東話教. 請其他家長再補充....

2 classes in each form.

原帖由 eggmama 於 10-6-16 16:06 發表
DPS 30 students in 1 class? 3 classes in each form?

啟思的中文教科書有兩套, "啟思語文新天地"淺少少.

原帖由 baby627 於 10-6-16 17:52 發表
仲有有冇課本出版社既資料?因為就算用同一年既書本, 唔同出版社程度都有唔同,例如中文科,啟思出版社既書係深過其他出版社, 所以唔該有冇呢兩間學校既家長可以提供資料!thanks!

...

其實讀英文小學的學生/家長可能目標是在自行收生的階段考學校,而非統一派位. 因英文小學的學生大都會考"英中",用英文面試時在一定程度上有點點優勢.但統一派位時就如DAVIDMIMI所言,並不是可以升BAND的.

原帖由 davidmimi 於 10-6-16 12:54 發表

我好敷淺,亦可以話好現實,無想過係小學時打好英語基礎等等....係小學只有1個目標,就係要入到band 1範圍,有時我會覺得英文小學會蝕底啲,明明課程又深D,英文又多D,但結果都係全港/全區一齊抽中學,又唔會英文小學有加分或升Ba ...

其實係人都知呢二間係好學校,根本唔需要比較,亦冇得好比較,係有人好似失心瘋咁,係都要比較,比較完跟住重話係人地比較,你話佢係咪好有問題?

LS because have secondary school back up.

Sure! Therefore, it is the most popular school for boys in Net 41.

原帖由 hello0419 於 10-6-17 10:36 發表
LS because have secondary school back up.

唉!如果讀到其中一間緊係好啦, 但自行分配只可選一間, 所以都要選擇其中一間, 所以先要比較一下.

原帖由 Daisy媽咪 於 10-6-16 13:17 發表

不過想提一句, 不要只看教書, 要參考 仲要睇埋埋學校工作紙, 因為 好多課程會係工作紙上, 書本係睇唔到既! ...

醒目開學勳章

I would prefer DPS as I prefer a boy/girl school.

But, if money is not the problem, of course, I will choose DBS or DGS, since their standard is much higher, really.

咁講啦,如果兩間機會一樣,我會選LS;
啦, 小朋友依家咁細, 好難講讀書勁唔勁, 如果你小朋友將來在小學讀書好勁或有特異功能, 咁中學考邊間都得啦;
如果play safe,咁LS有60%-70%上中學, DPS只有10位上DBS, 當然DPS出來的不會太差, 但係依家未有數據DPS的派位會如何;
我個人認為中學非常非常重要, 所以為了安全計, 我會選LS.
至於其他方面, 你可以考慮對你是否重要:
1. DPS英文的確好勁, LS都好好;
2. DPS是co-ed, LS是BOYS', 所以LS仔比較活躍
3. DBS是直資, LS中學是津貼
4. DPS是基督教, LS是天主教;
5. DPS學生少, 校舍小, LS大家庭, 校舍大, 但DBS校舍比LS中學大
6. DBS有IB, LS中學未有
7. DPS以前直上DBS, 壓力不像LS, 但估計以後壓力越來越大
最後, 老老實實一句, 兩間出來的叻仔, 都係父母加小朋友的努力, 學校只不過是MEDIA, 兩間一樣有讀唔掂之人.
GOOD LUCK.

重有好緊要的, 一定要報定私校/直資, 因為41網隨時唔知派到第幾志願 ....

原帖由 traeh 於 10-6-15 17:00 發表
其實揀中文定英文小學,最主要視乎小朋友習慣同適合用邊種語言學習。

如果小朋友幼稚園都係用英文為主,鍾意用英文多過中文,你夾硬要佢做中文數,咪又係死?!

「數理能力高但英語能力低的人才」嘅問題,係佢地父母唔了解(或唔理 ...

同意, 但我女鍾意用英文多過中文, 英文又比中文好唔肯做中文功課, 但剩係有中文小學收佢, 我都冇眼睇

Thanks for your detail advice.
原帖由 DUMMA 於 10-6-19 01:44 發表
咁講啦,如果兩間機會一樣,我會選LS;
啦, 小朋友依家咁細, 好難講讀書勁唔勁, 如果你小朋友將來在小學讀書好勁或有特異功能, 咁中學考邊間都得啦;
如果play safe,咁LS有60%-70%上中學, DPS只有10位上DBS, 當然DPS出來的 ...