用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 拔萃小學和喇沙小學的選擇
樓主: tunghei
go

拔萃小學和喇沙小學的選擇 [複製鏈接]

agree with catcatmon.
SFA 只是有部份英文數及GS 用上英文課本而已, 英文語境不及DPS, 因DPS連體育,音樂等術科都用英文.

原帖由 catcatmom 於 10-6-14 21:39 發表
//而且宣小及牧愛都是中小,只有聖方濟是英小. //
牧愛上午私小已執了, 而如識家長係SFA讀, 應該知道SFA不是英小, 佢數學90%用中文教.

回覆 34# mow-mow 的文章

但我地係christian, 如抽LS 又冇分.
但我老公係LS college 畢業, 對DPS有偏見, 唔鍾意wor...

Agreed.

原帖由 ymama 於 10-6-14 22:40 發表
agree with catcatmon.
SFA 只是有部份英文數及GS 用上英文課本而已, 英文語境不及DPS, 因DPS連體育,音樂等術科都用英文.

原帖由 wunma 於 10-6-14 11:04 發表

課程深又有口碑的私立小學有很多, 宣小, 聖方濟各, 牧愛.....若果是我, 一定不選dps.

私校同津校比?不如選牧愛,個名幾好聽

回覆 44# lauerica 的文章

其實牧愛係該區都是不錯的選擇, 都係聖公會.

原帖由 im_csb 於 10-6-14 22:59 發表
但我地係christian, 如抽LS 又冇分.
但我老公係LS college 畢業, 對DPS有偏見, 唔鍾意wor...
咁都得?咁攪笑既?

20分抽DPS機會大嗎?

不過如果兩間都要抽, 應該揀喇小, 因位多d, 小拔好小位, 博唔過.

曾經發生非常轟動的血案.

原帖由 lauerica 於 10-6-15 00:04 發表

私校同津校比?不如選牧愛,個名幾好聽
無知是福

小學係中小OR英小都(無)問題, 中學係英文咪OK啦!
喇小數學都係中文, 無人會覺得佢程度差喎!
SFA 既數大部份用中文教, 係事實, 無話好唔好.
個名係英文小學, 唔一定數學都全用英文教.
用小朋友最叻既語言教,效果最好.

原帖由 wunma 於 10-6-15 10:23 發表

認為很多好的學校都不是英小, 而英小又不一定好. 我個人是舉腳贊成小學數學用中文教的.

不知道牧愛上午已執了. 因為以前是間不錯的英小, 只是校舍太舊又細, 不受歡迎. ...

點解要盲目追棒那些所為 ‘名校’, 其實每間學校都有好,有唔好,讀名校的不是一定好叻,本人公司就有那些所為 ‘名校’出來的人,都不外如是,不是三頭六臂,有咩特別? 不是’名校’的學校都有好及叻的學生。

每間學校都有優點及缺點,可必比較?最緊要適合自己的小朋友。

至於教學語言方面,本人認為’英語’較好,因為日後如讀大學或深造,都一定以英文為主,這是不爭的事實

醒目開學勳章

同意

原帖由 RJCmother 於 10-6-15 12:01 發表
點解要盲目追棒那些所為 ‘名校’, 其實每間學校都有好,有唔好,讀名校的不是一定好叻,本人公司就有那些所為 ‘名校’出來的人,都不外如是,不是三頭六臂,有咩特別? 不是’名校’的學校都有好及叻的學生。

每間學校都有優點 ...

原帖由 wunma 於 10-6-15 10:31 發表

在這裏連拔萃小學同喇沙都有得比, 還有什麼不可以比?

言下之意DPS不值一提?喇沙好到骨骨聲?
相信得你一個係咁諗,如果個個家長都好似你咁諗就好,
咁入讀DPS就唔使咁難,不過從你字裡行間,好似對DPS好hard feeling咁?同學校有仇呀?順帶一提,如果咁鐘意數學或各科同中文教,不如提議你小朋友返大陸讀書,咁咪實全中文教,岩哂你心水。

難道用英文教學就一定不能教得深入? 就不會明白? 這視乎學生的英文程度, 如果英文程度好,一樣可以教得深入,容易明白!

全港讀英數的小學生的數學知識及基礎都沒有讀中數的學生好?

原帖由 wunma 於 10-6-15 12:22 發表

有人盲目追棒名校嗎? 是誰?

現在講緊小學不是中學, 我認為小學的學習階段, 用中文比英文好, 學生更能打好基礎, 尤其數學科著重理解, 用中文教可以令學生更易明白同教得深入點.

只要入到好的英中便不怕讀不到大學 ...

原帖由 wunma 於 10-6-15 15:58 發表

你都識講啦, 視乎英文程度先可以教得深入嘛, 用英文教數, 白白浪費了數理能力高但英語能力低的人才, 幾無謂呢.

稍為有留意坊間的全港數學比賽, 都不難發現, 贏的都是中文小學, 你可以話中文小學根本就多過英小的, ...

照你咁講全港用中文教數既學生咪應該全部拿100分,母語係中文冇理由唔拿100分。
‹ 上一主題|下一主題