用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 煩完阿仔,又要煩阿女...
go

煩完阿仔,又要煩阿女...

阿仔今年升小一已ok,但係到阿女升k3,又要即刻再煩過!

今次好kick手,阿女得10分,大抽獎預咗要round 2,所以我一定要考私校或直資做back-up.但係阿女到依家仲係9唔搭八,点算!

我 : 小朋友你今年幾多歲?
女 :細你好多.
我 : o甘即係幾多歲?
女 : 細哥哥一年!

我 : 你可唔可以唱歌比我聽?
女 : 跳舞得唔得?

我 : 如果你係街度唔見咗媽咪,你會点?
女 : 我會cry!
我 : 如果你比壞人捉咗点算?
女 : 我會帶佢去搵警察!

我 : 你其實係學校學咗mud?
女 : 我識1+1=2 (個樣仲要好似好叻o甘!)

其實我真係唔想join面試班,但係事到如今,似乎係唯一辦法!大家有無好介紹呀?

無助的媽媽上

但係我覺得你個囡好搞鬼,好可愛播

原帖由 yaulinda 於 10-6-11 11:03 發表
但係我覺得你個囡好搞鬼,好可愛播

好精靈的聰明女

好醒目

樓主,

囡囡對住媽媽係咁上下對話啦, 佢對住老師一定表現出水準, 放心!
我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞孟.

原帖由 cutekiddy 於 10-6-11 11:01 發表

今次好kick手,阿女得10分,大抽獎預咗要round 2,所以我一定要考私校或直資做back-up.但係阿女到依家仲係9唔搭八,点算!

女 :細你好多. ...

坊間有好多暑氣面試班,可以去報下,但有時,學左標準答案,好似機械人甘,到不如甘樣妙問妙答,哈哈.

比著你in你會唔會收佢?

我同老公講預咗要報10間打底,但係都無信心有學校收!

大家真係有無course好介紹呀?我唔想去課外活動forum問,因為太多媒啦!

原帖由 share123 於 10-6-11 11:18 發表

坊間有好多暑氣面試班,可以去報下,但有時,學左標準答案,好似機械人甘,到不如甘樣妙問妙答,哈哈.

哈,妳个女很聰明轉數高,唔駛担心噃。不過會幾自我,佢唔鍾意嘅學校可能會亂答。我識得有D小朋友係咁,但最終都入度間心儀嘅小學(但未必係父母心儀个間)o

面試前帶佢見下間學校令佢認識多D間學校,如果佢鍾意嘅一定會面試表現好,否則就心情。

原帖由 cutekiddy 於 10-6-11 11:01 發表

原帖由 cutekiddy 於 10-6-11 11:26 發表
比著你in你會唔會收佢?

我同老公講預咗要報10間打底,但係都無信心有學校收!

大家真係有無course好介紹呀?我唔想去課外活動forum問,因為太多媒啦!

...

坊間比較有名的不外乎維思,小狀元,小博士等等,呢個唔系廣告,系大家都知既野.

我覺得你女好醒,d答案比標準答案好好多,我是你就唔會報面試班,你女又真情流露,學校一睇就知你女冇比人操練過,反而讀完面試班個d一睇就知經過操練,有標準答案.我是學校既話寧願收d真情流露既小朋友,好可愛.

甘cute ke answer 有d sch 實buy wor 唔晒担心sin

系喇.我覺得interview d答案反而有創意好d. 不如擔心下佢測驗考試太有創意仲好啦

醒目開學勳章

記得有超級名校校長話過,佢鍾意小朋友有幽默感。如果參加咗面試班,好可能會無晒㗎噃。

我係校長實收你個女, 真ga, 真係好可愛, 好醒目! 如果係 "牛牛" 下先至要擔心!

煩緊同你一樣既問題,我個仔又係 9 唔撘 8 型。

我:你今日下午茶食左咩呀?
仔:好食到好飽
我:咁你食左咩食到好飽呢?
仔:好累呀. 唔答啦。

我:你做左功課未呀?
仔:你係幾樓返工架?
我:我問你做左功課未?
仔:我食左下午茶

你地話佢咁樣點 interview 呢!
諗緊報唔報 interview 班,但又驚太機械化仲衰!煩呀!

我個仔今年升k3,都要考定直資或私小做後盾.但真係好擔心冇間收佢.佢既紀律完唔得.又唔怕生"保"........