用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 P.5 呈分試壓力好大,大家一齊分享吓
樓主: super11mum
go

P.5 呈分試壓力好大,大家一齊分享吓

醒目開學勳章

原帖由 何何師奶 於 10-6-16 23:45 發表
我阿囝今年升小五, 我見港島今個星期六有個英文記憶示範教學, 同埋於暑假有個英文記憶課程, 可以學到3000多個英文, 我打算幫佢報。

學到又點者
識3000個生字又點?
佢要識得運用返出黎先係重點

醒目開學勳章

Thank you

原帖由 cluk15hon 於 10-6-18 09:32 發表
It is subjects to the school's guide.  bcz some of the school have 2 times exam & some of them have 6 times exam.   So, it is not the same.  

You can ask for the senior students who will promote to P ...

醒目開學勳章

原來係咁, 我之前仲走去問人, 平均分無 80分的話, 是否我心儀個間學校會唔收我哋.

原帖由 cluk15hon 於 10-6-18 09:39 發表
totally agreed.  (正資) 有d小學小五的數學以好似中學數, 幾何和代數,(比全統的明顯快), 英文也是.  所以,教育局會平審後才平均地統計每個地區的程度. 所以不可以以小朋友在校內的分數作為banding的指標.  

...

版主

已對哂卷,幸好係科科都合格,係唯一衰咗英文聆聽,但總分應該都會合格,最衰係我地會每一項都show出嚟,一睇就睇到有一科唔合格
但講真暑假唔可以放得太鬆,因為一開學就差唔多又嚟,到時先開始谷佢仲辛苦,所以暑假鄟一定要keep住俾佢做練習,當然都會幫佢報啲佢想學/想玩既活動

醒目開學勳章

Hello,我仔又係小一叩門, 所以我又係咁好擔心六年後又要叩門

原帖由 Yacult 於 10-6-29 01:39 發表
我好擔心阿女科數,只得七十幾分,得C。雖然中英文都A,但怕其他同學都係個個A,怕科數好難追分。她不是很lucky的人,小一派不到心儀津校,現在讀緊私校比學費。怕她升中又是這樣,唉!
mouth:" /> ...

唉,做人媽媽真不容易,唔係擔心依樣,就要擔心果樣。

雪文,你仔小一叩門OK嗎?

原帖由 雪文 於 10-6-29 17:40 發表
Hello,我仔又係小一叩門, 所以我又係咁好擔心六年後又要叩門

版主

大家有冇發覺除咗呈分試有壓力之外,如果遇著一個不負責任既老師會更加慘....
例如個老師每堂都用3份2時間鬧學生,所以攪到成日教唔切書,有學生駁咀就罸小息抄書,但要班長負責帶呢位同學去受罸,即變相罸埋班長冇得小息....
好多時鬧錯人都唔會認錯,俾其他同學指出佢係攪錯,就話「我係老師,我話錯就錯」
有家長投訴完就針對個小朋友,一篇作文重作3次先收貨,又唔話俾佢聽究竟錯咩.......
考試前一日仲要默書,最慘係默一課不是考試範圍的課文..........
好吋咁同班學生講「知你地唔鐘意我架la,你地可以叫家長投訴我,睇吓下年會唔會唔駛我教丫」
唉....對住呢啲老師我都只係叫自己個小朋友盡量忍,最慘佢兼教視藝,因為有2科分數/操行係佢手,但終有頂唔順既一日,依家只係捱得一日得一日

醒目開學勳章

原帖由 Lovely媽咪 於 10-6-30 11:03 發表
大家有冇發覺除咗呈分試有壓力之外,如果遇著一個不負責任既老師會更加慘....
例如個老師每堂都用3份2時間鬧學生,所以攪到成日教唔切書,有學生駁咀就罸小息抄書,但要班長負責帶呢位同學去受罸,即變相罸埋班長 ...

我吾知係吾係間間學校做法都一樣
但我女間學校就係
邊一個老師出卷, 就邊一個老師改晒全級的卷
其他無份出卷的老師, even 係科老師, 都無權爭拗, 除非真係出錯題目

今次呀女份卷(畢業試)就出左一題, 吾係考試範圍的題目, 所以果題答錯都有10分

totally agree

原帖由 davidmimi 於 10-6-12 11:10 發表
升中派位係長達3年的戰伇,由4年級已經要準備了,相比下,小一派位只係小兒科。

系呀!好認同,如果遇到個不負責任的老師真系好慘,亞囡今年就不幸,果個中文老師永遠上堂講廢話,竟然有日講亞姐的褔祿壽節目,她是經常性的,因此每每別班已教完默書的課,她才開始教,在默書前一天才寫課文生字,好幾次就是因為她的所謂字體要求(好像:這個部首攵,她必須要一劃出很多才正確,亞囡的同學有次用尺度,出了1cm,老師話不夠清楚,同樣又是錯),而默書給她扣了很多分,有一次背默更離譜是亞囡跟書中的字一模一樣,她竟然扣分,而有一位同學是默了同音異字竟然没有扣分,我立即影印那字連在默書中叫亞囡給老師看,她最後加番分數,其實還有很多,亞囡未給她教時中文有9x,今年很恐怖7x尾,她真是誤人子弟.亞囡在五年級前很主動問中文科老師問題,但今年一開始她已跟我說她不敢問這個老師問題.真的很希望出年不是她教.

原帖由 Lovely媽咪 於 10-6-30 11:03 發表
例如個老師每堂都用3份2時間鬧學生,所以攪到成日教唔切書,有學生駁咀就罸小息抄書,但要班長負責帶呢位同學去受罸,即變相罸埋班長 ...

P5 要 背默了? 要背多少?

原帖由 大妹妹 於 10-6-30 15:08 發表
系呀!好認同,如果遇到個不負責任的老師真系好慘,亞囡今年就不幸,果個中文老師永遠上堂講廢話,竟然有日講亞姐的褔祿壽節目,她是經常性的,因此每每別班已教完默書的課,她才開始教,在默書前一天才寫課文生字,好幾次就是 ...

版主

我仔都要背默,通常一課書內其中的一至兩段

四年級已開始背一部份,五年級會是二至三段,如是新詩會整篇,英文都是一樣.
原帖由 Lovely媽咪 於 10-6-30 15:45 發表
我仔都要背默,通常一課書內其中的一至兩段

I think you should lodge a complaint to the Education Department, may be after p6.

回覆 74# 大妹妹 的文章

醒目開學勳章

原帖由 talent2000 於 10-7-2 01:15 發表
In fact, most of teachers are very good but some are very typical like your case. I told you my case. In my son's P.2, one stupid English teacher told my son that one girl got a nightmare due to my so ...

你可吾可以pm 我個老師姓乜呀?

醒目開學勳章

super11mum, 我仔今年四年級了 , 好在叩入第一志愿, 由第九志愿一間一間叩上來.

原帖由 super11mum 於 10-6-29 20:38 發表
唉,做人媽媽真不容易,唔係擔心依樣,就要擔心果樣。

雪文,你仔小一叩門OK嗎?