用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 P.5 呈分試壓力好大,大家一齊分享吓
樓主: super11mum
go

P.5 呈分試壓力好大,大家一齊分享吓 [複製鏈接]

要 band-1,小六要谷到中一程度成績,因為 Band-1 中學會中二程度開始教,一樣讀到爆。

所以辛苦到就當開始,不然就不如放開心情,讀 Band-2 中。

真係放唔開, 最怕小朋友"放棄"咋!!

回覆 1# super11mum 的文章

終於考完試 Yeah

雖然都好擔心

大家的小朋友都應該考完試. yeah ~

我想請問學校會唔會因為係呈分試, 考試內容會出得深D or 淺D ?

醒目開學勳章

原帖由 tingchichi 於 10-6-15 13:18 發表
大家的小朋友都應該考完試. yeah ~

我想請問學校會唔會因為係呈分試, 考試內容會出得深D or 淺D ?

我都唔知深左定淺左呀,除左亞仔自己退步左外,但好多同學

都進步左,可以取到100分喎,五年級取100分真係好勁的,

所以我都唔知深左定淺左羅.今次亞仔全級排名係定out單

位數啦.我同亞仔講叫佢下次再努力D,唔好再做龜兔賽跑故

事裡的兔仔啦,佢D同學分分已超越左你啦,佢淨係話得啦,得

啦噤答我呀.唉 考的是他我都無辦法了.

醒目開學勳章

我仔小四, 我都開始好大壓力

希望各位媽咪學會放鬆, 雖然難, 但都要試下. 各位加油 !

原帖由 雪文 於 10-6-15 17:51 發表

希望各位媽咪學會放鬆, 雖然難, 但都要試下. 各位加油 !

Hi,你好!

我個仔都係小四, 升小五! 小四都已經唔易讀, 個個同學仔都出去雞精班, 小五諗起都好驚! 大家加油!

原帖由 雪文 於 10-6-15 17:51 發表

不必追求第一,只要保持一直在全級頭 30% 內,你就是Band 1 ,可以在乙部優先選校。
原帖由 nc2000 於 10-6-16 01:02 發表
我個仔都係小四, 升小五! 小四都已經唔易讀, 個個同學仔都出去雞精班, 小五諗起都好驚! 大家加油!

原帖由 Lovely媽咪 於 10-6-14 14:26 發表

都冇辦法,但真係唔好鬧得太緊要,一陣鬧到佢完全冇哂心機就仲死多啲,只可以同佢講下次一定要攞番啲分番嚟
講真俾著我都會好唔開心,但真係冇辦法,供家只可以見步行步,所以唔可以一早諗定選咩學校,因為有太多 ...

我這個星期已開始加強練習,在他失分最多的部份,希望能將勤補拙啦! 他自己都知驚,所以我叫佢做練習的時候,都不像以前一樣say NO。總算有點安慰,只要他知錯能改,我都冇咁唔開心。

各位媽咪同小朋友都賈繼續努力,不要灰心。希望下次呈分後,我能上黎報喜啦!

我阿囝今年升小五, 我見港島今個星期六有個英文記憶示範教學, 同埋於暑假有個英文記憶課程, 可以學到3000多個英文, 我打算幫佢報。

醒目開學勳章

Hi, pineapple.  

原帖由 pineapple0983 於 10-6-15 17:58 發表

Hi,你好!

醒目開學勳章

各位, 請問三次呈分分別係幾時 ?

醒目開學勳章

me too ! 暑假係黃金時間做綀習, 平時只顧功課, 都只是考試前操.

努力加油 !

原帖由 亞菊 於 10-6-16 22:45 發表

我這個星期已開始加強練習,在他失分最多的部份,希望能將勤補拙啦! 他自己都知驚,所以我叫佢做練習的時候,都不像以前一樣say NO。總算有點安慰,只要他知錯能改,我都冇咁唔開心。

各位媽咪同小朋友都賈繼續努力,不要灰心。 ...

請問呈分試係唔係得8字頭就唔會有Band 1學校收? 係唔係全港小學都用同一份卷?

回覆 58# wealth 的文章

間間學校的考試卷都不同,所以有d學校好深,同學考到80幾已經好叻。至於80幾分係咪band 1 就要睇下學校的情況而定,始終每間學校的水準也不同。

係呀,今個暑假好緊要,因為一開學,個個都遊緊雲,6年班考試一真係好驚LOR~~小女今次呈分都有進步啦,要自行報中一,都好睇埋小6第1次考3..吾好放鬆呀大家....

It is subjects to the school's guide.  bcz some of the school have 2 times exam & some of them have 6 times exam.   So, it is not the same.  

You can ask for the senior students who will promote to P.5 or P.6.

原帖由 雪文 於 10-6-17 12:52 發表
各位, 請問三次呈分分別係幾時 ?
Best Regards
Candy

totally agreed.  (正資) 有d小學小五的數學以好似中學數, 幾何和代數,(比全統的明顯快), 英文也是.  所以,教育局會平審後才平均地統計每個地區的程度. 所以不可以以小朋友在校內的分數作為banding的指標.  

原帖由 super11mum 於 10-6-18 08:59 發表
間間學校的考試卷都不同,所以有d學校好深,同學考到80幾已經好叻。至於80幾分係咪band 1 就要睇下學校的情況而定,始終每間學校的水準也不同。
Best Regards
Candy
‹ 上一主題|下一主題