用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 P.5 呈分試壓力好大,大家一齊分享吓
樓主: super11mum
go

P.5 呈分試壓力好大,大家一齊分享吓

原帖由 roseblingbling 於 10-6-12 11:50 發表
囡囡之前都好好地,今次呈分試突然跌落來,都唔知係今次份卷深,定係佢差咗,定係發燒影響佢,真係好擔心,好想早啲知道問題係邊,幫佢搵人惡補,希望下年小6可以追番..
...

科科都跌咩?

你同你囡囡都要加油呀!希望佢可以係下兩次追番。

我個大少成績亦係不穩定,所以我唔諗,只是努力同佢溫就算了,我要下個星期二才出生天。

quote]原帖由 roseblingbling 於 10-6-12 11:50 發表
囡囡之前都好好地,今次呈分試突然跌落來,都唔知係今次份卷深,定係佢差咗,定係發燒影響佢,真係好擔心,好想早啲知道問題係邊,幫佢搵人惡補,希望下年小6可以追番..
... [/quote]

我家大小姐未到小五, 但我聽到妳地咁講, 我完全感受到妳們的壓力. 呈分試還有2 次, 大家加油努力 ! 祝福呢度各位小朋友都考到理想的成績 :)

就嚟想死, 溫書溫到想死, 最衰就係佢哋嘅態度,明明係錯, 錯唔緊要,最多咪改囖, 又要話攰,又要肚餓,又要放狗,又要攞呢樣,攪果樣,
最後重要話條題目錯,佢啱晒, 舉一反三,
咁你想點呀

我囡今次呈分試都差左,自己心裡也有點不高興。但沒有責備他,只是叫他想想在哪一點上再需努力的。希望他下2呈分試可以追到!

看到你的訊息, 都可說是"天下烏鴉一樣黑的道理". 我個仔還未考完, 要考到下星期二. 但這一段日子真的對家長不易過...... 你地的小朋友開曉未? 未開曉真的會更吐血....現在先開始,想到下一年更加刺激....我唯有不時提醒他, 將來讀什麼類別中學是可以選擇的. 勞氣完又要再和小朋友講道理;或者這是遊戲的規則, 大家努力吧!

唉....個個做阿媽嘅都緊張,但做老豆嘅就一於好少理,我直頭打開佢本英文都唔知温乜,惟有坐喺隔離陪佢温當支持,不過我好彩佢英數都有9字頭,喺三次考試最好嘅一次,不過喺考試前我經常解釋比佢知呢次呈分試有幾重要,所以佢落力咗。祝大家好運!加油!
scn :-D

雖然我個仔只係小一, 但對你地O既遭遇好有同感, 我請埋假同佢溫, 佢唔係話攰, 就係咁打喊路, 講呢講路, 溫唔夠十分鐘, 又問幾時休息, 真係慘過我自己讀, 不過我好同意O係佢地未識諗之前, 為有做得幾多得幾多, 等大家都唔好後悔, 做阿媽就係咁, 生得佢出, 盡力而為...你地努力呀!!
http://www.imagestation.com/album/?id=4288361839">

原帖由 WCSR 於 10-6-12 23:45 發表
唉....個個做阿媽嘅都緊張,但做老豆嘅就一於好少理, ...

仲要遇啱世界盃,好似阻住佢睇電視咁。

有 d 屋企冇有綫,老豆就大安旨意出去睇,你哋温書呀,我唔阻你哋喇。

版主

原帖由 roseblingbling 於 10-6-12 11:50 發表
...

可能佢太緊張,我朋友個女都係,一到考試就失準,所以上學期老師同佢講,試吓俾佢自己溫,唔好放假陪住佢溫,出嚟真係好啲.

版主

仲有2日,捱埋聽日就可以鬆一鬆.....其實陪佢溫書都唔算辛苦,最慘係有種無形既心理壓力,始終呢個試係影響佢之後既6年中學生涯

我今日心情好緊張, 囡囡上星期五剛考完呈分試, 今日&聽日都係覆卷日, 我都好驚囡囡失手, 皆因佢中文&英文都係麻麻地, 我而家個心卜卜跳, 仲好擔憂添. 但昨日我問囡囡派卷驚唔驚, 佢話唔驚喎, 佢睇嚟好似冇乜野咁, 希望佢今次會有好成績啦. 今次大家都已經盡咗力, 如果真係唔得, 只好寄望下次, Good Luck!

醒目開學勳章

原帖由 littlecat 於 10-6-14 11:05 發表
我今日心情好緊張, 囡囡上星期五剛考完呈分試, 今日&聽日都係覆卷日, 我都好驚囡囡失手, 皆因佢中文&英文都係麻麻地, 我而家個心卜卜跳, 仲好擔憂添. 但昨日我問囡囡派卷驚唔驚, 佢話唔驚喎, 佢睇嚟好似冇乜野咁, 希 ...

係呀, 話唔驚就假(係我) , 仔仔明天派卷, 佢科科都係差小小就唔合格, 所以今次希望佢唔好見紅....出年再努力追

依家小朋友除了要應付校內測驗,考試, 補課, 課外活動.. 又要校外考試証書, 比賽.....

家長為生活奔波不特以, 仲要擔心小朋友成績. 唉!! 一生之中, 都是圍繞競爭, 點會唔大壓力.

無壓力果個都唔係"香港人".

我個囝中文唔合格,仲係欠十幾分先合格。英文合格多少少,數學ok。
我勁唔開心,鬧足佢成日,最后自己頂唔順,喊左出黎。
真係唔知點算!?

醒目開學勳章

原帖由 亞菊 於 10-6-14 12:18 發表
我個囝中文唔合格,仲係欠十幾分先合格。英文合格多少少,數學ok。
真係唔知點算!? ...

唔好咁呢! 其實中文真係好難溫, 我仔仔一樣, 佢考完中文番來已經講左好深, 我已估佢唔合格啦, 平時佢乜都話識, 最後得6字頭, 現在已比左心理準備我... ,仔仔仲係今年呈分

原帖由 LWLM0804 於 10-6-14 12:29 發表

唔好咁呢! 其實中文真係好難溫, 我仔仔一樣, 佢考完中文番來已經講左好深, 我已估佢唔合格啦, 平時佢乜都話識, 最後得6字頭, 現在已比左心理準備我... ,仔仔仲係今年呈分 ...

我個囝都係呈分呀!
佢中文係比較差,之前都試過唔合格,都和你一樣唔會有什麼期望。但係英數都差,相對是全部都跌哂,加上是呈分試,所以我真係好傷心。之前考得唔好,我最多鵝佢兩句,但係今次我真係頂唔順!這兩三天都情緒低落。

版主

都冇辦法,但真係唔好鬧得太緊要,一陣鬧到佢完全冇哂心機就仲死多啲,只可以同佢講下次一定要攞番啲分番嚟
講真俾著我都會好唔開心,但真係冇辦法,供家只可以見步行步,所以唔可以一早諗定選咩學校,因為有太多既"未知"會發生

醒目開學勳章

亞仔今天已派晒試卷啦,除了英文KEEP到上次的成績一樣分數外,其餘都是少了分的.中文好似少了5分,常識&數學各少1分,但我已覺得好滿意啦.
現希望亞仔六年級的兩次呈分試都一樣繼續KEEP住噤的分數已好好啦.
大家媽咪一齊努力,加油,加油呀

明白你感受.  我試過對住佢"嬲"都講唔到嘢.