用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91校網的排位
go

91校網的排位

媽咪們,

我對91小學校網不太認識, 想請教你地d小學排名次序(1-15名內), 因我只認識培基, 沙田圍呂明才等等...

thanks a lot!!

回覆 1# A8888 的文章

这只是我自己的看法,绝对欢迎其他家长指教:
一呂>培基>沙呂>胡上>朱小>梁小=主风=萧小
一呂,培基,沙呂,胡上,朱小 - 一定要第一志愿才有机会。

醒目開學勳章

原帖由 DD仔 於 10-6-11 10:20 發表

培基放第一都難入,放第二最多叩門好睇少少
沙呂放第三同培基一樣, 基本係入唔到既.
胡上放第四都係同上一樣
朱小放第五簡直係浪費個位置,朱小第一都未必入到,
如果你填表唔係111, 叩門表都無, 即係叩門機會都無,
如果係咁不如放最後.
主風 & 蕭小放咁後, 好大機會入唔到

以你咁排, 除非好彩派第一志願, 如果唔係就會好似有d家長咁 咁問點解會派咗1x志願??

所以係第三, 四志願已經要填一間入到既機會非常大既學校, 咁就穩陣d.

建議你多d親身去了解各間學校, 再鎖定目標啦!

不是在大抽奖时把朱小排第五,而是在第一选择中,是五选一,然后在梁小=萧小=主风中,选第二,三。
但论学校排名的话,我就觉得朱小是第五。

原帖由 AndyMah 於 10-6-11 10:33 發表

胡上放第四都係同上一樣
...

原帖由 AndyMah 於 10-6-11 10:33 發表

胡上放第四都係同上一樣
...

我覺得你可能搞錯左 DD 嘅答案,而家佢係講緊沙田小學嘅排名,唔係講份表點填。
填表要講策略;如果放晒啲 TOP 嘅小學係前面,根本等於自殺,e個道理我相信個個都知。

醒目開學勳章

原帖由 pineapple0983 於 10-6-11 10:42 發表

我覺得你可能搞錯左 DD 嘅答案,而家佢係講緊沙田小學嘅排名,唔係講份表點填。
填表要講策略;如果放晒啲 TOP 嘅小學係前面,根本等於自殺,e個道理我相信個個都知。 ...

sorry, 原來係我誤會咗, 唔好意思
不過依我所知, 仍然有好多人自殺式咁填表.

醒目開學勳章

原帖由 DD仔 於 10-6-11 10:37 發表
不是在大抽奖时把朱小排第五,而是在第一选择中,是五选一,然后在梁小=萧小=主风中,选第二,三。
但论学校排名的话,我就觉得朱小是第五。

唔好意思, 誤會咗添,
如果咁就正路好多

的确是这样,我身边都有不小家长是这样,不同的是有人好彩,中第一志愿,就怎样自杀式填表都无所谓,但不好彩那批,就跌落十几志愿,现在忙着叩门。

原帖由 AndyMah 於 10-6-11 10:51 發表

sorry, 原來係我誤會咗, 唔好意思
不過依我所知, 仍然有好多人自殺式咁填表.

原帖由 DD仔 於 10-6-11 11:07 發表
的确是这样,我身边都有不小家长是这样,不同的是有人好彩,中第一志愿,就怎样自杀式填表都无所谓,但不好彩那批,就跌落十几志愿,现在忙着叩门。

...

小學填錯表都可以叩門補番,升中填錯表就真係大件事;講到底小一位都多D。

原帖由 DD仔 於 10-6-11 10:20 發表

如果以全面教育嚟睇,我就有唔同嘅排名:
沙呂嘅設備傲視全沙田,又係體育名校,呢兩年嘅派位成績亦非常驕人,所以我嘅排名會係

沙呂〉一呂〉培基〉胡上〉朱小

凡事都是谦虚一点比较好,什么傲视,骄人... 喇沙,玛利诺等等在那里?

原帖由 朗尼仔仔 於 10-7-18 18:06 發表

沙呂嘅設備傲視全沙田甚至全港,又係體育名校,呢兩年嘅派位成績亦非常驕人,所以我嘅排名會係:

沙呂〉一呂〉培基〉胡上〉朱小 ...

原帖由 DD仔 於 10-7-19 16:18 發表
凡事都是谦虚一点比较好,什么傲视,骄人... 喇沙,玛利诺等等在那里?

係e度我認為你係比較理性ge其中一個;我覺得你應該學懂"容忍"。。。。。
係BK見到ed咪當睇唔到囉。可能佢有小朋友係e間讀,自我膨脹吓都得卦?

原帖由 pineapple0983 於 10-7-20 08:50 發表

係e度我認為你係比較理性ge其中一個;我覺得你應該學懂"容忍"。。。。。
係BK見到ed咪當睇唔到囉。可能佢有小朋友係e間讀,自我膨脹吓都得卦?

但沙呂小家長既口氣又真係太大嘛.

我还以为我已经写得很理性...hehe...

原帖由 pineapple0983 於 10-7-20 08:50 發表

既然呢兩年成績咁好點解唔係網上公佈比人知, 如果d人知咪會排返佢前D o羅!

原帖由 朗尼仔仔 於 10-7-18 18:06 發表

沙呂嘅設備傲視全沙田甚至全港,又係體育名校,呢兩年嘅派位成績亦非常驕人,所以我嘅排名會係:

沙呂〉一呂〉培基〉胡上〉朱小 ...

原帖由 little_kiki 於 10-7-20 09:11 發表

可能人地真係好辛苦,過關斬將先入到,咁咪有成功感,覺得好滿足囉,正常。
好似我有個朋友係九龍幾經人事,入左拔萃,咪一樣覺得我地沙田間間小學都係次等小學?!

原帖由 pineapple0983 於 10-7-20 11:18 發表

可能人地真係好辛苦,過關斬將先入到,咁咪有成功感,覺得好滿足囉,正常。
好似我有個朋友係九龍幾經人事,入左拔萃,咪一樣覺得我地沙田間間小學都係次等小學?! ...

咁拔萃又真係好超班喎

原帖由 A8888 於 10-6-11 02:48 發表
媽咪們,

我對91小學校網不太認識, 想請教你地d小學排名次序(1-15名內), 因我只認識培基, 沙田圍呂明才等等...

thanks a lot!!

To A8888, for your references, other parents pls feel free to modify or comments. The sequence within each group is not important. Just for discussions.

Best secondary school place allocation group
培基小學
浸信會沙田圍呂明才小學
浸信會呂明才小學 (cityone)
胡素貞博士紀念學校(cityone)
保良局朱正賢小學

Second Best group
胡素貞博士紀念學校(沙田圍)
保良局蕭漢森小學
路德會梁鉅鏐小學
聖公會主風小學
救世軍田家炳學校
沙田循道衛理小學
沙田崇真學校

Average group
禾輋信義學校
世界龍岡學校黃耀南小學
天主教聖華學校
慈航學校

原帖由 little_kiki 於 10-7-20 09:11 發表

根據佢所出的post, 佢應該係沙呂小的校長, 用心良苦, 有心人

呵呵,原來我嘅文字引起千層浪,sorry
我都好想即刻變成沙呂小嘅家長,但係重要等多一年我個仔先至讀小一。
今年初我參觀過沙呂小個嘉年華會之後,就非常之鐘意呢間學校嘅全面教育方式同埋啲設備,尤其是個恒溫泳池同個太空館,加上朋友個女係度讀得幾好,所以決定明年以呢間做首選。
我睇見個個家長都剩係要成績唔理其他發展,所以先至發嗡風,贊佢,估唔到竟然會引起咁多人唔開心,話我自我膨脹,連沙呂小嘅家長同校長都鬧埋…
幾句話就俾人捉住嚟無限上綱上線,唉!對唔住啦各位沙呂小嘅家長。