用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91校網的排位
樓主: A8888
go

91校網的排位 [複製鏈接]

原帖由 external 於 10-7-20 18:24 發表

根據佢所出的post, 佢應該係沙呂小的校長, 用心良苦, 有心人

唔好自作聰明,有麝自然香,鄧校長駛唔駛走嚟呢度賣廣告呀!

原帖由 朗尼仔仔 於 10-7-18 18:06 發表

如果以全面教育嚟睇,我就有唔同嘅排名:
沙呂嘅設備傲視全沙田甚至全港,又係體育名校,呢兩年嘅派位成績亦非常驕人,所以我嘅排名會係:

沙呂〉一呂〉培基〉胡上〉朱小 ...

全面教育,有硬件,軟件都好重要....

你點知呢兩年嘅派位成績亦非常驕人?因為佢都冇公佈~

沙呂個網頁除左冇更新派位成績外,獲獎既資料已是07-08的了...

原帖由 朗尼仔仔 於 10-7-20 19:25 發表

呵呵,原來我嘅文字引起千層浪,sorry 囉 !
我都好想即刻變成沙呂小嘅家長,但係重要等多一年我個仔先至讀小一。
今年初我參觀過沙呂小個嘉年華會之後,就非常之鐘意呢間學校嘅全面教育方式同埋啲設備,尤其是個恒溫泳池同個 ...

睇黎你都未知自已個問題係邊。。。。。。

说赞美说话当然没问题,问题是如何赞而已。如果你可以向这间学校证明你是这样维护它,可能对你的入学会有帮助。

原帖由 朗尼仔仔 於 10-7-20 19:25 發表

呵呵,原來我嘅文字引起千層浪,sorry 囉 !
我都好想即刻變成沙呂小嘅家長,但係重要等多一年我個仔先至讀小一。
今年初我參觀過沙呂小個嘉年華會之後,就非常之鐘意呢間學校嘅全面教育方式同埋啲設備,尤其是個恒溫泳池同個 ...

原帖由 leo_lee_in_hk 於 10-7-21 11:33 發表
還是一個老問題:一呂小和沙呂小好。老實說,如計小六學生入英中(包括不三不四的直資)的百份率,一呂小當然較沙呂小好,今年的分別是80%:70% 。但面比較學校設備程配套,則我認為STW則較佳。另外,一間走精英制,一間走反精英制。因 ...

愿聽其詳, 沙呂小如何走反精英制.

其實沙田每間官津小, 差別并不太大, 師資相若, 課程大致上間間跟教統局指引來教.

原帖由 mingb 於 10-7-21 04:32 發表

全面教育,有硬件,軟件都好重要....

你點知呢兩年嘅派位成績亦非常驕人?因為佢都冇公佈~

沙呂個網頁除左冇更新派位成績外,獲獎既資料已是07-08的了... ...

以沙呂小交出嚟嘅成績睇,相信佢嘅軟件亦唔會差得去邊。
沙呂小的派位成績有向全體家長派信公佈,亦有全本的今年校外獲獎成績派發,呢啲都係我朋友攞俾我睇到嘅,係外面唔知啫,呢啲可能係佢地嘅作風,所以外面唔知唔代表我講嘅係假野。

原帖由 yhk329 於 10-7-21 15:16 發表

又係喎!!! 沙呂一定收硬他這個忠心粉絲
只去過開放日就咁擁護
如果入埋去讀咪.......嘻嘻

不過所有學校的開放日都一定比最好一面人地看的
而且我地做家長的真係要放開眼光及胸懷
不要拘泥於學校名氣/成績
有時比間 ...

沙呂小好似冇搞開放日,嘉年華會只係對內開放,我係跟朋友衫尾入去參觀嘅,所以我唔覺得只係睇到佢最好的一面。
因為我個仔非常跳皮,但係都幾聰明,所以我覺得呢間就最適合,如果剩係谷成績嘅,相信我個仔一定唔掂。
如果咁樣贊吓就有把握入到去,相信大把人會跟住學,但係應該冇乜作用,雖然沙呂小係我嘅首選,第二位嘅我會選朱正賢,因為教育方式比較接近。

原帖由 DD仔 於 10-7-19 16:18 發表
凡事都是谦虚一点比较好,什么傲视,骄人... 喇沙,玛利诺等等在那里?

呵呵,鬧得好啱!
其實我只係覺得一間津小竟然有個私家太空館,令我非常驚奇,所以贊得過龍咗,sorry !

原帖由 leo_lee_in_hk 於 10-7-21 11:33 發表
還是一個老問題:一呂小和沙呂小好。老實說,如計小六學生入英中(包括不三不四的直資)的百份率,一呂小當然較沙呂小好,今年的分別是80%:70% 。但面比較學校設備程配套,則我認為STW則較佳。另外,一間走精英制,一間走反精英制。因 ...

其實我一直都冇攞一呂嚟比較,我只係發表個人對沙呂嘅觀感,就俾一大堆圍攻,如果踩一呂,死得重轟烈。
但係比較兩間派去外面嘅一線名校數字同級數,又唔係80與 70咁簡單了。

想請問我係一呂校友,個仔有20分,第一輪有冇機會入到呢?

原帖由 leo_lee_in_hk 於 10-7-21 18:57 發表
- 每兩年重新分班,把成績較好的打散至每班都有
- 就算是六年級,也不分 名次;成績表只列等級,冇分數
- 就算是呈分試第一名,也會沒有獎項,仍要看整體表現
所以,沙呂小是沒有精英班的
...

原帖由 朗尼仔仔 於 10-7-21 17:41 發表

呵呵,鬧得好啱!
其實我只係覺得一間津小竟然有個私家太空館,令我非常驚奇,所以贊得過龍咗,sorry !

原來你未係沙呂小的家長. 難怪你對佢有咁高嘅贊譽. 我唔係話你擦鞋呀, 我係想講, 唔好對任何一間學校抱太高嘅期望, 如果將來唔係自己所想的咁完美, 咁就會大失所望啦. 嗱, 我冇話沙呂小唔好, 都係過句, 間間津校, 相差並不太遠.

- 每兩年重新分班,把成績較好的打散至每班都有>>>>>好多學校也這樣做, 包括你講走精英制的一呂小.

- 就算是六年級,也不分 名次;成績表只列等級,冇分數>>>>>這是教育局規定的, 五, 六年級成績表只可列等級, 不列分數, 不是沙呂小獨有.

- 就算是呈分試第一名,也會沒有獎項,仍要看整體表現>>>>>呈分試包括音樂和視藝, 成績表上的分數不包括此兩科, 所以呈分試第一名, 可能成績表排名5名不入.

-仍要看整體表現>>>>>當然. 同是浸聯會學校, 相信你也知道每年的浸聯會傑出學生不一定是呈分試第一名的學生吧.

-沙呂小是沒有精英班的>>>>>這點我欣賞.

原帖由 leo_lee_in_hk 於 10-7-22 10:23 發表
一呂小是設立精英班的,那怎可能把全級成績最好的學生打散至不同班別?

五年級開始有1班是精英班.
是我講不清楚, 我指的是P1-P4每隔1年或2年都有學生互調班.

如沒記錯, 蕭小也是不分精英班的, 但那是六年前的事, 不知現在是否有變.

原帖由 leo_lee_in_hk 於 10-7-22 10:23 發表
一呂小是設立精英班的,那怎可能把全級成績最好的學生打散至不同班別?

佢係話沙呂, 另外一呂係5年級開始分精英班的

原帖由 leo_lee_in_hk 於 10-7-21 18:57 發表
- 每兩年重新分班,把成績較好的打散至每班都有
- 就算是六年級,也不分 名次;成績表只列等級,冇分數
- 就算是呈分試第一名,也會沒有獎項,仍要看整體表現
所以,沙呂小是沒有精英班的
...

補充一下,問過在沙呂小讀嘅朋友,佢話沙呂小由P1—P4係每年分一次班嘅,然後P5—P6才不分班,放學後就有補底班和拔尖班。

沙呂小多人揀,但係又好多人批評,
咁沙呂小究竟差响邊呢?
My child, you hold the whole of my heart in your small hands. 歡迎來看 ^^ 給恩浩的情書 ^^
‹ 上一主題|下一主題