用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 而加係未ST. CAT比以前差左??
go

而加係未ST. CAT比以前差左??

我聴有D位講, 以前ST. CATHERINE既英文好,但而加仲差左,反而KENT同LH還好,點睇??

醒目開學勳章

我又吾覺得差 , 因我有兩個囡,
大囡讀hkps (kln tong) 畢業, 細囡現讀 st cat.
我見大囡p.1, p.2 全級考第一 和考前面, 都係 st cat . 因而深感見到 st cat d 成績幾好, 先幫細囡由 hkps 轉 st cat. ( 當時細囡有 kv / st cat am class offer )
而 kv d 成績就平均 d , 而英文 listen, oral, reading 就明顯 st cat 突出 d.
我大囡全班約有3分1 是由 kv & st cat 畢業生. 我見 st cat d 小朋友比 kv 活潑好動, 但都聽話, 喜歡閱讀英文書, 而我大囡都 ok, 但在中文科上明顯差, 無 st cat 既同學好, 因此而轉校去 st cat. 讀左一年, 都覺得 ok, 可能我細囡遇到好老師....

但老實, 父母教導 / 課外學習 都好重要 .....
因讀以上 3 間學校既學生, 好多都有好多課外活動補不足 ....

原帖由 小K 於 10-6-10 23:48 發表
我聴有D位講, 以前ST. CATHERINE既英文好,但而加仲差左,反而KENT同LH還好,點睇??

May I know which primary school your eldest daughter is studying?  many thanks!!

原帖由 BOBO128 於 10-6-11 02:13 發表
大囡讀hkps (kln tong) 畢業, 細囡現讀 st cat.
我見大囡p.1, p.2 全級考第一 和考前面, 都係 st cat . 因而深感見到 st cat d 成績幾好, 先幫細囡由 hkps 轉 st cat. ( 當時細囡有  ...

competition is still keen ...

原帖由 小K 於 10-6-10 23:48 發表

我都想幫我囡囡報HKPS and St. Cat, HKPS英文係咪冇St. Cat咁好呢? 整體黎講你覺得St. Cat 在那些地方比HKPS 優勝呢? 因為很少家長同時接觸過這兩間學校, 可否分享一下!

原帖由 BOBO128 於 10-6-11 02:13 發表
我見大囡p.1, p.2 全級考第一 和考前面, 都係 st cat . 因而深感見到 st cat d 成績幾好, 先幫細囡由 hkps 轉 st cat. ( 當時細囡有  ...