用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請給我一點正能量
go

請給我一點正能量

考完試了, 還未放工, 已收到女打來電話, 告知:" 今天有個小插曲,數學卷比原來少了2分. 為什麼? 老師看錯了, 她有一題做錯, 但沒有扣分. 對卷時, 她主動告訴老師, 減下這兩分!"

說實話, 我聽到她這樣說, 心裡"哎呀"了一聲. 這種事, 不止一次發生了, 每次她都會通知老師, 但是這次是大考, 高小的升班分班試啊!!

晚飯後, 我認真的問了女兒一次:"如果這兩分妳不說給老師聽, 會怎樣呢 ?" 女兒想了一下, 說:我真的不知道怎麼回答您的問題, 但是, 如果我不告訴老師, 我會覺得心裡不舒服, 不知道怎樣面對老師和同學."

這句話, 令我很感動! 我們可能失去了一次名列前茅的機會, 但在我心裡, 這2分比一塊金牌更重要.

我為自已最初心底的"哎呀" 而感到羞愧.
捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

貢獻勳章

乖女! 你應該以你的女兒為榮!

就算真係欠2分而唔合格,都值得,因為女兒有誠實的品格,難能可貴! 比作弊而獲得滿分更為高尚 !

何況而家只係欠2分,都仲係高分呀 !

請你告訴你的女兒,有一位 Auntie 高度稱讚佢;我亦會將此事告訴我的兩個兒子,作為教才 !!!!!

真心講,我為你的女兒自豪!!!!!!!!!佢既成績都比不上佢既
人格!!!你真的開心都訓唔著^^
因我的仔仔都係咁既人,佢好固執,佢覺得做人要正直!

抵讚!對比起誠實人格,o個2分簡直微不足道,我要攞來做我個仔ge故事題材!

你個女very骨,抵讚,阿媽就要檢討下。

雖然小了兩分

但個女有咁好嘅品格

小兩分又何足掛齒呢 !

我有完全一樣的經驗和感受。阿女抵錫但讚佢時自己又赤赤痛。

ICAC 以前有個廣告印象好深,一家人開開心心在吃晚飯時,廉署突然走嚟帶走個爸爸,爸爸頭 dub dub 冇食飯就走咗。不行不義之事,心安理得得多。

小朋友就係純真,相反大人真係好難做得到,
我地真係要向佢地學習。

你女兒好乖巧。

原帖由 龍舌蘭 於 10-6-10 23:18 發表
考完試了, 還未放工, 已收到女打來電話, 告知:" 今天有個小插曲,數學卷比原來少了2分. 為什麼? 老師看錯了, 她有一題做錯, 但沒有扣分. 對卷時, 她主動告訴老師, 減下這兩分!"

說實話, 我聽到她這樣說, 心裡"哎呀" ...

十卜你!

I had the same experience like yours.  We should be PROUD of and LEARN from our children.  They are the hopes of HK future, don't you agree??
If you enter this world knowing you are loved and you leave this world knowing the same, then everything that happens in between can be dealt with.

Michael Jackson

如果我不告訴老師, 我會覺得心裡不舒服, 不知道怎樣面對老師和同學."

嗰两分,如果不告訴老師,变成心理重担,你話對佢學習、做人、自我形象影響幾大呢?失去两分,換來一身輕鬆,換來自我肯定,幾好!

在沒有心理負担、輕装上陣下做事、學習,是最好的。

恭喜妳!囡囡的誠實行為,妳應該為她感恩及稱讚她!
良好的價值觀是從小養成的!

多謝各位!問題在我身上.
每逢這樣的事, 心裡總是覺得有個心魔, 即使每次都贊同孩子的做法,贊賞她的行為,  可是自已心理上總是若隱若現的有點點悔意, 仍未能拋棄個人內心的陰暗面.   
讀書不多, 只知道什麼可以做, 什麼是不可以做, 但道理上怎麼講, 心理上應怎樣舒緩, 未做得好.  多謝各位幫我剖悉問題的輕重!

wunma:多謝您提出另一假設問題, 我只能說:如果分數是差10分, 15分, 我仍會支持孩子向老師舉報的. 我也相信, 她一定會這樣做. 可以登上頒獎台是一件樂事, 可以正大光明的做人, 是一生人的樂事!    為此, 我會盡全力學習!!

可以在bk得到大家十分正面的訓勉, 是我留在bk的第一觀念.
真心的, 多謝大家!!

捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

Agreed.  你要錫晒佢

原帖由 CFaHB 於 10-6-11 01:04 發表
雖然小了兩分

但個女有咁好嘅品格

小兩分又何足掛齒呢 !

為您的女兒鼓掌.

兩分太小

下次同你個心魔講,如果老師無計錯分,你個女跟本就係呢個分數,做乜要貪d根本唔屬於自己的東西。我細個讀書時也識過類似case, 要出去同老師講其實都唔容易,因為我個人好勝,少了兩分可能輸了比隔離位個同學仔,不過,我都有出去講。呢種心魔,出來做野仲多,好多時都站在道德的決擇中間,雖然是小事,但好影響人格,做人最緊要心安理得,天知地知,當然還有我的上帝知。

樓主, 有心魔既唔止妳一個, 我仔都係同妳女果類人, 好多次我都係心度講......利益歸於被告, 駛乜講出黎丫......

不過, 我仔學校不計名次, 所以我無咁緊張; 如果問計名次又如何, 我會"口是心非"囉.

請代讚賞妳既女女, 大人都未必做得到!