用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

資優 program

Heard that GT provides different programs to gifted children (even some are 1-1 individual and tailor-made) Is that true? Any example that GT's parents can share?

Million thanks!!!

係呀, 優才比較注重資優教育, 會比一般學校花較多資源去幫D資優生; 你所講既1-1, 係叫Individual Education Plan( IEP ), 學校會從G4開始, 會幫個D有特別需要既學生, 安排一個老師, 每兩個星期見一次面, 為學生编排個別課程; 舊年就有兩個G5學生, 通過IEP, 跳左6年, 提前去考IGCSE 既英文試, 仲囉倒B添。

有关優才既資優教育詳情, 你可以睇吓學校既網址; 另外我都copy左樓上{ 優才小學FAQ }里面有关資料响下面, 供你參考:-  

優才對資優生, 有D乜野安排?

1) 所有小一新生一入學都要接受多元智能測試, 以找出學生係邊一方面有特長, 學校會跟進, 培育同發展學生突出既才能。
2) 每星期有兩次(共四節)才華班, 根據多元智能既8個範圍, 設計出有70幾種不同活動, 同學可根據個別才華及與趣參加。 每學期有評估報告, 了解學習進度。
3) 全校有四份一學生, 约120人被挑選出來,接受課後資優培訓,
4) 另有30幾人獲安排參加个人資優計劃, 學校安排同學一个
老師做mentor, 老師會針對个別同學既情況, 而制定个人學習計劃, 有系统咁培育學生既特長。
5) 學校靈活处理學生跳级。
6) 小六時, 會安排學生做
升中多元知能測試, 以評估學生係小學6年既進展。
7) 開設一條龍中學部, 設有加速班, 啟航導師計劃, 才華班, 增益班, 與趣小組, 選修日, 全面培育青少年資優生。
8) 定期派學生出國, 同其他地方既培育資優學校交流。
9) GT係由天才教育協會創辨, 創辨人兼
課程总監 Professor Li 係美国哥倫比亞大學資優教育博士, 中国科學院心理研究所客席教授。
10) 校長 Dr Chan 亦擁有資優教育專業資培, 經常响報章發表資優同創意教育文章, 亦經常被傳媒訪問有关資優教育事宜。
11) 學校設有資優教育主任同才華發展主任, 統籌全校資優教育及才華發展工作
12) 學校有駐校臨牀心理學家, 協助有需要既學生
13) 所有
老師都有大學學位, 碩士、博士亦為數不少,
14) 所有
老師都接受过校本資優教育培訓。
15) 所有中二學生都考國際會考IGCSE既英文試, 有77%合格, 其中25%更係優良潻。
16) 有中二學生去考國際會考IGCSE既生物同數學試, 囉到優良成績。

原帖由 leecandice 於 10-6-10 23:00 發表
Heard that GT provides different programs to gifted children (even some are 1-1 individual and tailor-made) Is that true? Any example that GT's parents can share?

Million thanks!!!

中天英,Thank you very much!!

原帖由 中天英 於 10-6-11 02:38 發表
係呀, 優才比較注重資優教育, 會比一般學校花較多資源去幫D資優生; 你所講既1-1, 係叫Individual Education Plan( IEP ), 學校會從G4開始, 會幫個D有特別需要既學生, 安排一個老師, 每兩個星期見一次面, 為學生编排 ...

如果小朋友並非資優,會否被冷落?

我都有呢个问题, 学校叫我地星期一去IN, 但是我已经注册了间区内最好的官校(好好彩抽到),阿仔又唔系资优,究竟应该点?

唔好意思, 我想問下, 現在你哋所講的Interview... 是今年9月份入學, 还是下年2011年9月份...

絕對唔會。

資優生佔既係少數, 學校又冇話label D 資優生出黎, 家長/學生都唔知道邊個係資優生黎既。

學校注重多元智能, 除左學術績外, 學生响運動、音樂、藝術及領導才能等既成就, 都會受重視; 學校相信每一個學生都有自已既長處, 有D人數學好, 有D人英文好, 另外有D彈鋼琴出色, 亦有人捉圍棋勁, 加埋跑得快或跳舞好呀, 等于個個學生都有勝于別人既能力。

原帖由 小猴子 於 10-6-12 16:36 發表
如果小朋友並非資優,會否被冷落?

係講緊今年九月既小一新生。

原帖由 DKiu 於 10-6-12 23:10 發表
唔好意思, 我想問下, 現在你哋所講的Interview... 是今年9月份入學, 还是下年2011年9月份...

讀優才定係官校, 你自己要唸清楚, 分析利幣, 配合自已小朋友同家庭既需要, 其他人幫唔倒你做决定既。

如果你想知多D優才既野, 呢度有好多家長可以幫倒你。

原帖由 HoPunMom 於 10-6-12 18:29 發表
我都有呢个问题, 学校叫我地星期一去IN, 但是我已经注册了间区内最好的官校(好好彩抽到),阿仔又唔系资优,究竟应该点?

其實我都唔知囡囡係咪資優,老師成日話佢學嘢快,好憁明,但我覺得佢老師絕對唔欣賞仍嘅領導才同反應快,因為老師同我講囡囡經常指揮同學仔及老師未問完問題就舉手作答,令其他同學無機會發揮。 但優才嘅老師interview 時就好欣賞囡囡嘅表現,仲話仍表現得非常出色,所以我深信囡囡入讀優才後,我同佢都會好開心。