用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 幾多歲可開始學五級樂理
樓主: acer1
go

幾多歲可開始學五級樂理

去年暑假(仔7yrs, 女9yrs)7月中,2個仔女一齊學樂理, 亞仔大約學了5堂, 之後就停了, 大女就開了學都繼續上堂, 因為10月要考, 考前的1個月佢家姐每天都要做一份passpaper, 我女一次就pass.

我仔今年1月中大考完就繼續上堂, 連續3個星期天天都做一份功課, 2月初考也是pass.

我個老師間琴行好近我家, 只要做就完卷佢就可以馬上同你改, 及再比下一次功課, 佢收費是收一個數, 包合格. 合格才收錢. 但不包考試費及, passpaper.

學樂理最重要是肯做功課, 佢地都做了差不多10年的paper.

想問garde 5 樂理有好多special signs and words 要記個meaning, (eg. accelerando, andate, dim.....) 我見grade 1 已經有40個, 有咩方法容易記? 考試會考幾多個, 如果放棄這part 是否5 好呢?

在兒童心理學上來說,現階段你的小朋友單向性思維多,邏輯思維未算太過成熟,所以應付樂理考試比較辛苦,還是覺得先學好樂器方面,到十一,二歲,邏輯思維漸見成熟,再作考慮,

後天有個免費音樂課程講座~~你可以與小朋友一同出席,問當日老師意見!!
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2209761&extra=page%3D1

原帖由 yinyin 於 10-6-14 10:56 AM 發表
學樂理最重要是肯做功課, 佢地都做了差不多10年的paper
呢點我真係唔同意, 樂理明就得, 唔使死做爛做.
你2個仔女咁做法, 我真係接受唔到law
不過好佩服你仔女咁都唔同你反檯鬧交. 7歲仔睇唔睇得明條題目都係問題, 咁樣做到記得晒, 我真係好佩服!

Mostly I would not ask my students to remember all terms. It is quite impossible. So, you better just choose the common ones to study if you have limited time.

原帖由 snoppy 於 10-6-14 11:55 發表
想問garde 5 樂理有好多special signs and words 要記個meaning, (eg. accelerando, andate, dim.....) 我見grade 1 已經有40個, 有咩方法容易記? 考試會考幾多個, 如果放棄這part 是否5 好呢? ...

THANKS.

原帖由 cpcog 於 10-6-16 21:20 發表
Mostly I would not ask my students to remember all terms. It is quite impossible. So, you better just choose the common ones to study if you have limited time.

welcome. Ask the teacher to tick those common terms for you later.

原帖由 snoppy 於 10-6-18 18:10 發表
THANKS.

原帖由 DDC 於 10-6-12 07:55 發表
我仔七歲,而家讀緊五級,諗住今年10月考.

我囡都係7歲,而家書教到第三級,又係唸住今年10月考,6月開始學,到依家一路見佢做d功課就火都嚟,我都好驚會唔會細得滯會應付唔到,但老師又話放心啦實pass,佢梗係唔知佢每一次教完,我囡唔明嘅,我就每日再同佢溫,溫到佢明,咁你叫我點放心 請問妳囝囝有無呢d問題呢??

原帖由 KnN 於 10-6-15 23:06 發表
不過好佩服你仔女咁都唔同你反檯鬧交. 7歲仔睇唔睇得明條題目都係問題, 咁樣做到記得晒, 我真係好佩服! ...

有興趣, 認為很好玩.
樂理就好似計數一樣.
我仔還用全英文作答試卷.
我仔只是讀中文學校,
但佢又認為可以學下d 英文生字.

Anyway 佢地是熱愛學習.
考完試還很興趣去做新的paper
而且好有教養.

我個仔都係7歲,我睇過d past papers,我都覺得要一個7歲孩子睇明份券幾難,亦同意你講,死做爛做攞個pass又有乜意思呢,雖然我個仔係谷得果種,但學音樂係為興趣,我想佢enjoy music,唔想嚇怕咗佢,小提琴老師猛催佢今年暑假後考埋5級樂理,我就拖得就拖,一於等多年先算。

其實我根本唔想個小朋友考級考得太急,打好個底仲好啦,唔明老師點解仲心急過我,佢乜級數都係收一樣價,令人費解!

不過好佩服你仔女咁都唔同你反檯鬧交. 7歲仔睇唔睇得明條題目都係問題, 咁樣做到記得晒, 我真係好佩服! ...

原帖由 rookiemom 於 10-6-21 07:13 發表
我個仔都係7歲,我睇過d past papers,我都覺得要一個7歲孩子睇明份券幾難,亦同意你講,死做爛做攞個pass又有乜意思呢,雖然我個仔係谷得果種,但學音樂係為興趣,我想佢enjoy music,唔想嚇怕咗佢,小提琴老師猛催佢今年暑假後考埋5 ...

- 熟能生巧.

- 我的小孩好有興趣做卷很多時不明會查樂理專用字典or 問老師, 下次再做同樣題目就知如何做, .

- 考了pass就可以考六級

- 5年級要考呈分, 4年級已要準備,到時都很忙那有時間考.

- 當然中學去學, 會易明很多

- 一次已可以考到pass, 老師也是說想要考好d 成績, 今年暑假可以再考多一次.

- 好多人考幾次又拖了1年2年都唔pass是什麼原因???

- 學左就是增值了, 我見到對佢地在學音樂方面是有得著.

-我看見每次佢地做題時, 一定會畫一個琴鍵出來, 寫好晒一 D note 才開始做卷, 見佢地好認真, 專注真係好感動, 我自已一點也不懂, 只是在身邊黙黙支持佢地.

我個女都係7歲, 6月開始學. 本來我同小提琴老師都一廂情願俾佢10月考. 點知俾 樂理老師reject了. 因為佢唔想d學生just pass 咁樣衰. 所以會推到出年2月先考, 希望到時佢會ready啦!

rookiemom,

冇辦法, 呢d 就係x氏嘅style........

原帖由 rookiemom 於 10-6-21 07:13 發表
我個仔都係7歲,我睇過d past papers,我都覺得要一個7歲孩子睇明份券幾難,亦同意你講,死做爛做攞個pass又有乜意思呢,雖然我個仔係谷得果種,但學音樂係為興趣,我想佢enjoy music,唔想嚇怕咗佢,小提琴老師猛催佢今年暑假後考埋5 ...

原帖由 yinyin 於 10-6-14 10:56 發表
去年暑假(仔7yrs, 女9yrs)7月中,2個仔女一齊學樂理, 亞仔大約學了5堂, 之後就停了, 大女就開了學都繼續上堂, 因為10月要考, 考前的1個月佢家姐每天都要做一份passpaper, 我女一次就pass.

我仔今年1月中大考完就繼 ...

可否PM我在哪裡學樂理???費用如何???thanks

樂理D野明咗唔夠架, 仲要操熟佢, 到時考試至慢慢推理, 一定唔夠時間做。

Beetle,

唔係表演就比賽,唔係比賽就考級,真係無時停,而家低年班都好些,遲些就...........唉。

請問你囡囡係咪單對單學樂理呀?大約幾多錢一堂?你會唔會一齊上堂?我是完全唔識樂理的,只是跟阿仔上小提琴一路跟住學,阿仔的專注力嘛嘛,我想同阿仔一齊上堂,可以幫下佢,唔知樂理老師俾唔俾呢?

rookiemom

原帖由 beetle 於 10-6-21 12:41 發表
rookiemom,

冇辦法, 呢d 就係x氏嘅style........

Rookiemom,

係單對單, $750 per month. 佢喺屋企樓下學緊鋼琴間琴室學. 佢個老師係專門教樂理的.  不過唔可以陪.

原帖由 rookiemom 於 10-6-22 07:24 發表
Beetle,

唔係表演就比賽,唔係比賽就考級,真係無時停,而家低年班都好些,遲些就...........唉。

請問你囡囡係咪單對單學樂理呀?大約幾多錢一堂?你會唔會一齊上堂?我是完全唔識樂理的,只是跟阿仔上小提琴一路跟住學,阿仔的專注 ...

真係鐘意音樂的, 應該或多或少係會對樂理有興趣多d
阿女就係咁, 係幾年前都考埋 8級 theory

可能我個仔而家仲係6歲幾, 我覺得7歲去考5級樂理有點兒難為o左個小朋友. 講真, 小朋友大d, e.g. 中學, 果一堆 theory 會一點就明, 教果個 & 學果個都舒服, 大家所花的時間必定係 more effective, 出黎的 result 係 坐merit 望 distinction.

如果唔係要趕住有張 theory cert 去考 practical, 其實唔應該比咁細個小朋友去考 5級樂理, 考番黎只得 pass, 我都覺得冇咩意思.