用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德雅小學
go

德雅小學

我囡囡係响昨天in的, 書記今日打黎話得左, 叫星期六去交錢, 但我囡囡話修女只係問左佢三條問題, 咁便收左佢, 好似太兒戲.....

請問德雅小學是怎樣的一間小學??

原帖由 irisleung7 於 10-6-10 21:06 發表
我囡囡係响昨天in的, 書記今日打黎話得左, 叫星期六去交錢, 但我囡囡話修女只係問左佢三條問題, 咁便收左佢, 好似太兒戲.....

請問德雅小學是怎樣的一間小學?? ...

http://www.myfriendlyschool.com/component/content/article/19-sham-shui-po/493-2010-02-25-02-51-49.html

另外,
你可以入去小學一覽果邊看看各媽咪留言!

德雅是一間很有理念的天主教小學
行小班 雙班主任制
程度: 英文(快一年)/數學(約半年)

德雅是一間很好的小學, 老師很有愛心, 學生都好有禮貌, 唯一要諗的是, 中學校網是深水埗區, 升讀返德雅中學就嘛嘛地, 如你囡囡讀得好, 我相信中學應會派得好, 又或者讀一年, 之後再找別的學校!

我囡囡本身都入咗, 但大抽獎派到第一志願, 所以放棄了, 希望你囡囡讀得開心啦!

I have heard this is a very good school. Children have nice manner.

Many people told me that this school is a very good.  The standard also is very high.  

Although the campus is small, the teachers are nice and experienced.
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

原帖由 irisleung7 於 10-6-10 21:06 發表

請問你幾時交Form?  我今早打電話問P1有沒有派位?  她話暫時沒有位.

原帖由 mimifans 於 10-6-10 21:48 發表
德雅是一間很好的小學, 老師很有愛心, 學生都好有禮貌, 唯一要諗的是, 中學校網是深水埗區, 升讀返德雅中學就嘛嘛地, 如你囡囡讀得好, 我相信中學應會派得好, 又或者讀一年, 之後再找別的學校!

我囡囡本身都入咗,  ...

中學校網好似都唔錯 佢地會派上去聖母玫瑰/上智英文書院.

德雅是一間樸實而又重視品德學術的一所小學.
可能修女是校長関係, 所以要求比較嚴謹.
我的小朋友也在此校讀書, 壓力也有, 不過她們讀書氣氛很好.
最重要是老師對學生真得很好, 這點不用懷疑.
她們真的很關心學生, 亦很重視她們. 老師亦常以小禮物鼓勵孩子讀書, 時不時讚她們, 激勵她們.
正因為咁, 我的小朋友很愛返學, 也很愛德雅!

醒目開學勳章

一間學校如果老師可以教好學生,問三條問題已足夠。出面學校耍筆試揀學生,只因沒有信心六年可教好學生。

醒目開學勳章

德雅小學校風,課程都幾好,加上有直屬中學....但最重要系小朋友like同讀得開心

我囡囡係叩門成功而入到的, 星期一要去交hkd3300的留位費了. 但本人感覺校舍比較舊, 但見你們咁多人都話佢好, 而囡囡又話鍾意, 所以都打算比佢入讀.

想問問如男仔讀德雅,中學去向如何???(因中學只是女校)