用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聽天由命
樓主: Longan
go

聽天由命

回覆 2# mimifans 的文章

Thank-you ! My son is the unlucky one also. But if I giveup , then who will help him, so I must add oil, never give up!!! otherwise, I will regret forever!

回覆 34# Derek_Mummy 的文章

你真係一個好媽媽。我好欣賞你用"欣賞"來形容你的小朋友,Congratulation!

找這故事一段時間,找不到,但我相信這故事會再一次在 BK 出現。

Thanks k. kung.

原帖由 k.kung 於 10-6-25 23:42 發表
要相信你小朋友的能力, 堅持下去, 你們的孩子更需要父母的鼓勵和支持。不知道大家有沒有看過這故事。

第一次參加家長會,幼兒園的老師說:

「你的兒子有多動症,在板凳上連三分鐘都座不了,你最好帶他去醫院看一看。」

...
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

me too.

add oil, never give up.

願各位未搵到/未等到心儀學位嘅家長, 可以快d搵到/等到學校通知註冊.

原帖由 Jasmineccc 於 10-6-26 02:03 發表
Thank-you ! My son is the unlucky one also. But if I giveup , then who will help him, so I must add oil, never give up!!! otherwise, I will regret forever!

未有心儀的小學收,實在令人心憂....

在小朋友的成長路上,挫折/困難是必然會遇到的。這不是第一次,亦不會是最後一次。

可以怎樣?!
可以怨天尤人....

拔....當你收拾心情,努力奮鬥,再戰江湖....

假以時日,你可能會發覺....

機會總是留給有準備的人。

尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
命運就是這樣的敲門。

"渡過了黑暗,就是黎明" 的真實事例我見過很多很多....

就像之前的故事。

大家加油!
命運就是這樣的敲門。

故事的名字是"只有你能欣賞我"

原帖由 Ben2003 於 10-6-26 09:10 發表
找這故事一段時間,找不到,但我相信這故事會再一次在 BK 出現。

Thanks k. kung.

咁似我 ?

我都是在某名私小入了 2nd in, 見父母時, 開頭都好順. 都發覺個主任幫我地在有 d 答得唔好的問題加以補充. 不過. 有一條真係問到我地口啞啞. 完全唔識答.

in 完心諗唔會收, 不過應有得 wait 吓.. 呵呵, 點知是 rej. 在第二次入紙申請時, 連 in 都冇得 in. 心諗上次都入到 2nd in 啦. 冇奶油今次連 in 都冇得 in.

真奇怪..

原帖由 k.kung 於 10-6-26 01:50 發表
最慘係幾經辛苦進入名私小之2nd interview, 但要見父母答問題, 最後被rejected就好像自己負了孩子。 有朋友現在還耿耿於懷。

醒目開學勳章

原帖由 k.kung 於 10-6-26 01:50 發表
最慘係幾經辛苦進入名私小之2nd interview, 但要見父母答問題, 最後被rejected就好像自己負了孩子。 有朋友現在還耿耿於懷。

我當年又係, 個仔千辛萬苦10揀1入到名直資second in, 但見完家長後, 2揀1都唔收, 對自己當日表現不佳而一直耿耿於懷.... 不過依家個仔O係間都OK O既官校都讀得唔錯, 輕輕鬆鬆, 雖然唔係考第一, 但總算見得O下人, 都幾好呀! 塞翁失馬, 焉知非福!

版主當年見DBS定係SPCC?

原帖由 Geni 於 10-6-26 13:16 發表

我當年又係, 個仔千辛萬苦10揀1入到名直資second in, 但見完家長後, 2揀1都唔收, 對自己當日表現不佳而一直耿耿於懷.... 不過依家個仔O係間都OK O既官校都讀得唔錯, 輕輕鬆鬆, 雖然唔係考第一, 但總算見得O下人,  ...

好有興趣想知條問題內容, 可否告之?

原帖由 MaggieHei 於 10-6-26 11:34 發表
咁似我 ?

我都是在某名私小入了 2nd in, 見父母時, 開頭都好順. 都發覺個主任幫我地在有 d 答得唔好的問題加以補充. 不過. 有一條真係問到我地口啞啞. 完全唔識答.

in 完心諗唔會收, 不過應有得 wait 吓.. 呵呵,  ...

What you need to know is that some of these people may have to 付出 even more, much more than you can imagine, when they get in. After all, it's long long way. Just trust that you have done what's best for your child by going through the interview process. Time will tell.

原帖由 Longan 於 10-6-10 17:17 發表
考小一/派位, 就好似聽天由命一樣, 付出不代表有收成, 有很多人不用費力便有所得. 唉..........

Thanks K.Kung.  This is the second time I read the story but still very touching.
原帖由 k.kung 於 10-6-25 23:42 發表
要相信你小朋友的能力, 堅持下去, 你們的孩子更需要父母的鼓勵和支持。不知道大家有沒有看過這故事。

第一次參加家長會,幼兒園的老師說:

「你的兒子有多動症,在板凳上連三分鐘都座不了,你最好帶他去醫院看一看。」

...

簽名被屏蔽

有沒有私校? 唉, 31 網真係死得人多...

原帖由 sherin668 於 10-6-26 20:31 發表

我次次睇到呢個主題都好似大家身同感受,次次都好感觸可能大家都係唔好彩的一班家長,在這裡可以大家亙相十卜一下 ,有人理解同明白我現在的感受,我女女讀學之園她英文 ,普通話,都OK !畫畫仲好靚,有cert 但現在什麼 ...

Sherin668,

Don't upset.  Add oil.....it will be better tomorrow.

原帖由 sherin668 於 10-6-26 20:31 發表

我次次睇到呢個主題都好似大家身同感受,次次都好感觸可能大家都係唔好彩的一班家長,在這裡可以大家亙相十卜一下 ,有人理解同明白我現在的感受,我女女讀學之園她英文 ,普通話,都OK !畫畫仲好靚,有cert 但現在什麼 ...
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

呢條問題都有問過其它家長.

如果. 是如果你小朋友有讀寫障礙. 你會點樣做 ?

原帖由 k.kung 於 10-6-26 14:32 發表
好有興趣想知條問題內容, 可否告之?

sorry, 會錯意.

無知是福

醒目開學勳章

原帖由 k.kung 於 10-6-26 14:21 發表
版主當年見DBS定係SPCC?

係yw

唔好唔開心啦..

我個囡不是名牌幼稚園出來. 都是派了同你一間學校.

不過好好彩, 佢有私小 BACK UP.

依家仲叩緊門.

如果唔係佢有個妹跟尾, 我都唔玩呢個 GAME. 一心入DSS 算啦. 因為 DSS 是不一定收埋細妹. 再加上, 細妹又是超超細囡 (雖然都可以俾佢做大囡)

WEB 31 真係玩死人架. 派位唔係龍便..........