用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德信學校 2010年9月德信仔請入
樓主: WindyChow
go

2010年9月德信仔請入 [複製鏈接]

我都係要為囝囝煩揾小學,你哋揀德信,係咪因為近家姐呀?我見15分可能有機會,都想博一博。可唔可以俾啲意見?咁啱我囡囡都係你哋囡囡學妹。
原帖由 ualacinom 於 10-7-30 14:29 發表

Hi Janis, Telle Telle Mon and Marians,
又咁啱大家的囡囡和囝囝都在同一所學校。我的大囡今年升小四,第二囡升小三,細囝由德幼上德小。
請大家多多關照。
Marians, 你的囡囡很利害呢﹗因我知今年升上中學的有很多不能 ...

ualacinom

多謝讚賞, 小女都是幸運成份居多。她說大概有40位同學沒有派回中學, 當中包括另有高就的。小學從來沒有獎學金安排,是可能聽聞的訊息有誤會。

Marians

原帖由 ualacinom 於 10-7-30 14:29 發表

Hi Janis, Telle Telle Mon and Marians,
又咁啱大家的囡囡和囝囝都在同一所學校。我的大囡今年升小四,第二囡升小三,細囝由德幼上德小。
請大家多多關照。
Marians, 你的囡囡很利害呢﹗因我知今年升上中學的有很多不能 ...

karen55407

我選德信有以下的原因:

1.  兩間學校近, 方便接送和照應, 一些特別日子例如見家長取成績表, 開家長會... 等, 就算撞正日子, 時間上都吾駛趕得太辛苦

2. 德信在31綱不是大部份家長的首選, 比較容易入圍

3.  油尖旺的中學綱對男仔有着數

其實也有家長會把弟弟博入DBS or La Salle, 睇你喜歡

希望幫到你

Marians

原帖由 karen55407 於 10-8-1 19:53 發表
我都係要為囝囝煩揾小學,你哋揀德信,係咪因為近家姐呀?我見15分可能有機會,都想博一博。可唔可以俾啲意見?咁啱我囡囡都係你哋囡囡學妹。

Thanks Marians!
原帖由 Marians 於 10-8-2 22:55 發表
karen55407

我選德信有以下的原因:

1.  兩間學校近, 方便接送和照應, 一些特別日子例如見家長取成績表, 開家長會... 等, 就算撞正日子, 時間上都吾駛趕得太辛苦

2. 德信在31綱不是大部份家長的首選, 比較容易入圍 ...

你們好!!!

我對德信學校好有好感, 都希望將來小兒可以入讀,
不過由於我們不是住在本區,
所以很想知道有校車到九龍灣?

德小&德幼同校車的, 有九龍灣德福花園站

原帖由 19811018 於 10-9-9 15:40 發表
你們好!!!

我對德信學校好有好感, 都希望將來小兒可以入讀,
不過由於我們不是住在本區,
所以很想知道有校車到九龍灣?

Hi Hi, 我囝囝讀緊德幼, 出年小學都希望佢可以直上...不過本身唔係呢個校網,都唔知可唔可以入番...

我又冇特別買咩書比佢做,只係成日同佢去下圖書館,出去玩下比佢親身接觸大自然.... 興趣班都係喺學校上嗰啲..... 不過佢又識好多字同埋又肯同鬼佬傾計wor....

Lasangles,

Thank you!!!
如果有校車就方便好多, 因為我仲有一個細仔返幼稚園/.

原帖由 Lasangles 於 10-9-10 18:00 發表
德小&德幼同校車的, 有九龍灣德福花園站

各位媽咪:請問中文閱讀評估怎樣温?仔仔識中文字唔多,之前無時間教他。我覺得間學校程度都比較深。真係好擔心!

我囝囝識嘅字都唔多,我只係同佢溫番教咗嗰兩課書啲詞語。不過佢巳經覺得好辛苦,遲啲要測驗考試都唔知點算。
我都覺得德小課程俾想像中深,同埋要求都高,睇怕大家都要努力。
原帖由 royce 於 10-9-25 22:12 發表
各位媽咪:請問中文閱讀評估怎樣温?仔仔識中文字唔多,之前無時間教他。我覺得間學校程度都比較深。真係好擔心!

回覆 1# Janis 的文章

多謝你回覆,為有努力教佢。之前讀幼稚園幾輕鬆,但今年就不咁想像!真係好辛苦,又要返工,又要返來教佢!吓!

各位媽咪,大家好
我兩個仔仔依家都係讀緊德幼
大仔出年要考小一, 打算俾佢考德小

唔知係咪要跟番小學程度接軌呢
今年德幼的課程深左, 功課都多左喔
去年大仔讀k1同今年細仔讀k1,
功課量明顯今年細仔多左同深左

May I ask if any parents would to like to give out P.1 books at low prices or free ?  My boy will be joining Tak Shun this Sept.
‹ 上一主題|下一主題