用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 合一堂學校 何文田 "合一堂小學" mama入嚟發表吓呀... ...
go

何文田 "合一堂小學" mama入嚟發表吓呀...

有無讀緊何文田"合一堂小學"的媽咪或有呢學校意見的媽咪可以發表吓呀?好想知呢間合一堂小學好唔好?嚴唔嚴?課程深唔深?多唔多功課或課外活動?或想知多d有關詳情,希望有媽咪可以講吓,thank...

關於合一堂學校

我個仔是在合一堂學校讀小一的,我覺得間學校幾好吖,我個仔讀得很開心呢??

都一般嚴啦!!  一般小學的規炬啦!!  功課都同一般程度差不多,我個仔都跟得上呢??

功課大約平均每日 5 - 7 樣,到了考試左右就 0 - 3 樣,因想比時間你o地溫書,至於課外活動都算多呢 ?

你可以入去合一堂校網看可以了解更多呢??
總括我就覺得幾好啦!!

原帖由 姿國媽媽 於 10-6-10 16:11 發表
我個仔是在合一堂學校讀小一的,我覺得間學校幾好吖,我個仔讀得很開心呢??

都一般嚴啦!!  一般小學的規炬啦!!  功課都同一般程度差不多,我個仔都跟得上呢??

功課大約平均每日 5 - 7 樣,到了考試左右就 0 - 3 樣,因想比時 ...

姿國媽媽多謝你的意見,你好似都係合一堂幼稚園讀過的,是嗎?(之前係其他有關POST好似見過你留言),如果係的話因我小朋友都係MOS合一堂讀緊的,想問吓上到去合一堂小學D課程跟唔跟到呢?會唔會都算深?同埋校車路線方面係點?收費如何?小一書費大約係幾錢?有無其他收費?請給我多一些資料,謝謝^^

PS: 請問你係派第幾志願入到的?我而家考慮緊報合一堂小學/馬循/主風邊間好,同埋學校還未安掛小一講座,所以都唔係好清楚揀小一的程序同詳情><

原帖由 maggie_c_w_y 於 11-6-2010 13:02 發表

姿國媽媽多謝你的意見,你好似都係合一堂幼稚園讀過的,是嗎?(之前係其他有關POST好似見過你留言),如果係的話因我小朋友都係MOS合一堂讀緊的,想問吓上到去合一堂小學D課程跟唔跟到呢?會唔會都算深?同埋校車路線方面 ...

我覺得馬循會好d,首先近你屋企,同埋我係馬循舊生,入面d老師幾好架,我個仔今年就派左合一堂,但如果比我簡,我會簡馬循多d,只可惜地區問題!

原帖由 fannyyip0612 於 10-6-11 17:55 發表

我覺得馬循會好d,首先近你屋企,同埋我係馬循舊生,入面d老師幾好架,我個仔今年就派左合一堂,但如果比我簡,我會簡馬循多d,只可惜地區問題! ...

馬循我都考慮緊呀,因我不懂普通話只怕我唔識同小朋友溫書,同上星期去左參觀,佢播放的介紹映片好似好多小朋友D表演(比其他學校多好多),我驚平時學校會唔會有好多活動的呢?仲有主風我都啉緊,但暫時未有得去參觀啊...

是何文田"合一堂小學"嗎?為什麼會有馬鞍山小學比較?

請問在7,8月才扣門小一(何文田"合一堂小學")有機會嗎?

原帖由 maggie_c_w_y 於 10-6-10 14:16 發表
有無讀緊何文田"合一堂小學"的媽咪或有呢學校意見的媽咪可以發表吓呀?好想知呢間合一堂小學好唔好?嚴唔嚴?課程深唔深?多唔多功課或課外活動?或想知多d有關詳情,希望有媽咪可以講吓,thank... ...

我不是讀合一堂糼稚園的,合一堂是我在讀小學時已知道這所小學了,問過有小朋友讀哽的家長,他們都有好的評價,便在自行分配時入讀的。所以沒有經過攪珠程序呢??

合一堂學校程度,我認為不算深也不算淺啦!
同出面 D 學校差不多呢?  緦之我個仔都得很開心啦!!  老師又好,給予我個仔很多參與學校出外參賽的經驗,今他自信心增加不少,因可能是小班教學,老師可以兼顧到每個同學的需要,小朋友能得到更多關注呢?

至於馬循和主風我就真的不太清楚呢??