用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 想幫亞囡報數學,有冇好介紹?
go

想幫亞囡報數學,有冇好介紹?

亞囡今年K2,數學完全唔識,想幫佢打好基礎,有冇好介紹?以下幾種,唔知邊樣啱佢,好煩惱!請比D意見!Thanks!
1. 公民式
2. E.nopi Maths
3. Kwik Maths
4. 珠心算
5. 學林數

醒目開學勳章

K2就珠心算啦,打底最好

e-nopi

enopi maths 點解好?

我仔仔學緊ENOPI MATHS, 因為冇再學其他, 所以冇得比較. 只能講我仔仔學習上的心得.

ENOPI MATHS 有2方面發展 (basic maths & critical thinking), 唔會死計數.
ENOPI 的老師都 "唔" 會教小朋友數手指去計數的, 我仔仔4歲10個月, 讀緊K2, 上年8月開始上第一堂ENOPI, 學習上都超越學年.

我見佢既課程都MATCH 學校既數. 佢學得唔錯, 又冇話唔想學. 所以Keep住比佢學. 又有cert. (考左level試就會出證書)

k2最好學珠心算,由未識計數,仍是白紙一張來學珠心算是最好的,亦是打好基礎的最佳時候。

公文式多不停的操練,我覺得唔好。

E.nopi Maths係分計數和推理兩類,但咁細個跟學校概念課程相差無幾,而且是用英文的,如果不是讀國際學校,都唔需要。

Kwik Maths用手指計算,但心算則麻麻地。

學林數留待小三以上先啦,主要是針對學校課程的文字題。

我小朋友都是學珠心算,仲學得好好添,現在計兩位數的加減計得好快,不過,最重要是對數學的興趣增加了。

原帖由 tatcheung 於 10-6-10 12:05 發表
亞囡今年K2,數學完全唔識,想幫佢打好基礎,有冇好介紹?以下幾種,唔知邊樣啱佢,好煩惱!請比D意見!Thanks!
1. 公民式
2. E.nopi Maths
3. Kwik Maths
4. 珠心算
5. 學林數 ...

E.nopi 同埋珠心算都好似幾好喎,想問你哋响邊度學?Thanks!

Carman_mami 你好,
請問麗港城果間好唔好?Thanks!