用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有請補習老師的媽媽一問
go

有請補習老師的媽媽一問

近日請的補習老師有幾位都話要補一個半小時,作為一個小一學生真的有需要嗎?我亦明白做份工都想搵多一些錢,這是正常的。但對一位小朋友的吸收力和專注力是否可以嗎?
請家長給些意見,謝謝!

原帖由 onlytheone 於 10-6-10 12:03 發表
近日請的補習老師有幾位都話要補一個半小時,作為一個小一學生真的有需要嗎?我亦明白做份工都想搵多一些錢,這是正常的。但對一位小朋友的吸收力和專注力是否可以嗎?
請家長給些意見,謝謝! ...

要看小朋友專注度. 一星期補幾多日?? 如果1-5補, 1.5鍾又太多了. 如果一星期只是2天, 都可以一試嘅.  你又要衡量吓如是平日, 小朋友放學已很攰, 再要佢地OT多1.5HOURS, 真係好辛苦!! 星期六可能時間鬆些又會好些.

有問過老師是如何運用這個半鐘嗎?老師質素同小朋友資質都係考慮因素。

小朋友寫字慢,同佢作句做一題都要成五鐘,計錯數再嚟又多幾分鐘,小朋友自己多嘢講咁又幾分鐘 (唔比佢講唔得,唔係會瞓着,唔關老師事,係小朋友好動).... 如果淨係對答案可以好快,最怕小朋友唔明要老師解完又解,返轉頭又要 double check 佢識唔識,咁又好幾分鐘。我見的老師是補一小時 over run 廿分鐘。

如果是好老師個半鐘是合理; 如果得過且過,半點鐘也嫌多。

老朋是介紹而識嗎?有沒有口碑可參照?

很多謝兩位的意見,明白了。