用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望學校 (幼稚園) 有無家長希望縮短K1既適應堂時間
go

有無家長希望縮短K1既適應堂時間 [複製鏈接]

我囡衣家讀緊N班, 所以覺得唔需要咁長既適應期, 有無家長有同樣既唸法?
   0    0    0    0
Monkey媽媽

我又無野, 可能係因為我係pm class, 咁既安排我可以慢慢tune個女既時間. 學校可能係assume小朋友無返n, 第一次做separation所以要長d時間適應?

睇返第二個topic有d小朋友係無返n既, 對佢地真係一個大既challenge.

原帖由 elmolly 於 10-6-10 00:32 發表
我又無野, 可能係因為我係pm class, 咁既安排我可以慢慢tune個女既時間. 學校可能係assume小朋友無返n, 第一次做separation所以要長d時間適應?

睇返第二個topic有d小朋友係無返n既, 對佢地真係一個大既challenge. ...

我囡都係翻下午班架, 下幼信
我意思係如果都有其他家長有同樣既唸法, 我地可以試下反映啤學校知, 等佢地可以靈活處理.  需要長d適應時間既小朋友, 當然仍然可以按學校既安排la.  再清楚d既意思係, 學校可以啤我地自己選擇按佢地既安排或可以早d翻正常時間.
Monkey媽媽

原帖由 Monkey媽媽 於 10-6-10 00:54 發表

我囡都係翻下午班架, 下幼信
我意思係如果都有其他家長有同樣既唸法, 我地可以試下反映啤學校知, 等佢地可以靈活處理.  需要長d適應時間既小朋友, 當然仍然可以按學校既安排la.  再清楚d既意思係, 學校可以啤我地 ...

個concept係得, 不過如果大家都係坐校車就好難...

唔好意思, 我囡囡未返過pre-nursery, 所以prefer 學校的arrangement.

Yes, your ideas is good, I also agree that the period is a bit long.  

But on the other hand, I also want my daughter, who is now studying pre-nursery, to have some time to adapt to the new environment and also need time to adjust after having 1.5 month summer holidays.  In fact, some of the KD starts their school year in mid of August.

原帖由 elmolly 於 10-6-10 10:30 發表

個concept係得, 不過如果大家都係坐校車就好難...

如果涉及校車問題, 又真係好難就既
Monkey媽媽
‹ 上一主題|下一主題