用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91網-胡素貞 (第一城)
樓主: go123456
go

91網-胡素貞 (第一城) [複製鏈接]

原帖由 Andywoofung 於 10-7-20 20:16 發表

我同Namson都清楚小二升上小三先按成績分班.
問題係以什麼來分學生A B C D班呢?
感覺上A B班好似看來好些(純粹感覺無其他意思)

无错呀,是小二升小三先按成绩分班。
去年才开始实施2班精灵班,3C/3D是精灵班。
3A/3B 是普通班。(以前是只有1班精灵班,校长改革0左)
:) :) :)

哈哈!andywoofung如果我地個小朋友可以繼續上3C/3D,咪係精英班o羅咁都唔錯喎!

原帖由 yukimum 於 10-7-21 13:31 發表

3A/3B 是普通班。(以前是只有1班精灵班,校长改革0左)

原帖由 pineapple0983 於 10-7-21 12:44 發表

咦,咁咪返學放學同班同學會坐同一架校車?

包車
~有錢出錢~有力出力~齊來做善事~

原帖由 yukimum 於 10-7-21 13:31 發表

唔係掛 咁分?
我知呢個校長上任有2年年資~
有改革唔出奇,咁先有進步

原帖由 Namson 於 10-7-21 13:48 發表
哈哈!andywoofung如果我地個小朋友可以繼續上3C/3D,咪係精英班o羅咁都唔錯喎!

唔好玩我啦 分到C D班喎

原帖由 Andywoofung 於 10-7-21 19:54 發表

唔好玩我啦 分到C D班喎

去年的确是3c/3d 来分的,至于今年升上三年班是否同样,
我也不知道呢。

回覆 19# Namson 的文章

請問點解你小朋友唔考慮讀返聖心小學? 我個小朋友都係聖心幼稚園, 黎緊升 k3, 都考慮緊好唔好揀返聖小, 我都係住 91 網, 可唔可以比啲意見?

醒目開學勳章

原帖由 pennyma 於 10-6-10 21:55 發表

my girl, first round enter this school.

請問你囡囡第一round 幾多分入到啊?

原帖由 小思 於 10-7-22 14:28 發表

請問你囡囡第一round 幾多分入到啊?

我女係15分抽入的,而佢編了入1B班

因為第一輪是計分的,聖心實在太歷史悠久,在這裡畢業的父母兄弟姊妹太多人,而且我無宗教,拿住15分入到機會微,到第二輪分地區,我又唔係88區,即是至可以在甲部博一博,機會仍然微,況且第一輪同第二輪唔選聖心第一位叩門就冇機會.最終決定放棄,選擇近我屋企同成績唔錯既胡素貞做第一位.

原帖由 老馮 於 10-7-22 14:10 發表
請問點解你小朋友唔考慮讀返聖心小學? 我個小朋友都係聖心幼稚園, 黎緊升 k3, 都考慮緊好唔好揀返聖小, 我都係住 91 網, 可唔可以比啲意見?

小三先開始分班, 有2班比較好一些.
但亦無聽聞邊班係精英or精拎班!

原帖由 pineapple0983 於 10-7-20 18:24 發表

唔係小一、小二唔分嘅咩?好似係小三先開始分架嘛。得一班精拎班之嘛。

或者校長吾想家長們認定A班一定是最好的,
及D班一定成績吾好比人標籤.....校長這樣分配都幾好呀.

原帖由 Andywoofung 於 10-7-21 19:50 發表
唔係掛 咁分?
我知呢個校長上任有2年年資~
有改革唔出奇,咁先有進步

原帖由 Namson 於 10-7-26 13:29 發表
因為第一輪是計分的,聖心實在太歷史悠久,在這裡畢業的父母兄弟姊妹太多人,而且我無宗教,拿住15分入到機會微,到第二輪分地區,我又唔係88區,即是至可以在甲部博一博,機會仍然微,況且第一輪同第二輪唔選聖心第一位叩門 ...

好似舊年有啲 15 分都入到. 我哋揸住二十分, 都可以一搏, 但怕聖心操得太勁, 怕亞仔追唔上, 有啲矛盾....

原帖由 yukimum 於 10-7-22 10:32 發表

去年的确是3c/3d 来分的,至于今年升上三年班是否同样,
我也不知道呢。

唔該哂 點都好啦,希望家長同小朋友
加油

原帖由 Namson 於 10-7-26 13:29 發表
因為第一輪是計分的,聖心實在太歷史悠久,在這裡畢業的父母兄弟姊妹太多人,而且我無宗教,拿住15分入到機會微,到第二輪分地區,我又唔係88區,即是至可以在甲部博一博,機會仍然微,況且第一輪同第二輪唔選聖心第一位叩門 ...

我小朋友得15分,當時費事博,無謂博唔入驚餐飽~
反正胡小唔錯~

原帖由 EMMA88 於 10-7-26 16:20 發表
或者校長吾想家長們認定A班一定是最好的,
及D班一定成績吾好比人標籤.....校長這樣分配都幾好呀.

即係分左2班精班,咁都幾好呀~
最緊要老師用心對學生.

原帖由 老馮 於 10-7-27 08:58 發表

好似舊年有啲 15 分都入到. 我哋揸住二十分, 都可以一搏, 但怕聖心操得太勁, 怕亞仔追唔上, 有啲矛盾....

依家邊間學校唔操成績,間間差不多,
反正有20分,唔比阿仔試點知得呢?

請問各位媽媽~

你們喜歡胡上甚麼, 所以選擇它?

原帖由 leeyin 於 10-7-28 02:07 發表
請問各位媽媽~

你們喜歡胡上甚麼, 所以選擇它?

綜合各種意見:
地點OK,交通方便;起碼唔會響d屋村先,話晒一城都私樓,附近商場都企理d;相反朱小嗰啲相對複雜,附近d櫈隨時坐左d紋身男人,隔離又老人院又工場,心理上點都差d。
唔太谷
一線小學,歷史長,每年升中唔錯
活動教學?
冇宗教、冇機構背景

thx

請問有沒有人知道, 教育方面, 會不會很谷學生嗎, 多不多功課, 老師有沒有愛心??
‹ 上一主題|下一主題