用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 名牌幼稚園對入好小學係咪真係咁重要?
樓主: cincin_ko
go

名牌幼稚園對入好小學係咪真係咁重要? [複製鏈接]

lucky draw就讀咩野幼稚園都無所謂???  更係吾係啦~
我阿女今年9月昇小一, 派位派得好差, 家陣仲忙緊叩門...某d多人爭既津校會收幾百張表, 但只得10個or幾個叩門位, 佢地有主動權撰人, 我係bk見某學校收左既係金吉仔..個d出名幼稚園...當然校方可能會覺得收個打好個底既(金吉), 教都容易d喇~  我以前都以為讀津校吾駛理讀咩野幼稚園...經過今次叩門真係深深體會到原來係另一回事~~

原帖由 sandymama99 於 10-6-22 10:40 發表

I Agree your comment. So KV and St. Cat more children to apply the seats.

原帖由 林嬌嬌 於 10-6-12 23:08 發表
慎重選擇一間有聯繫小學的,(有些會學卷),師資及資源都充足,中英數全打好基礎(未必指用谷深的方法),重視品德教育的幼稚園,其實比起去讀所謂名牌幼稚園更實際。我是過來人,好肯定咁講。
名私校幼稚園,樣樣講付錢,但用在小朋友身上 ...

講得好呀, 我2位小朋友都係讀緊有學卷學校, 學校好重視品德教育, 不過課程就淺左少少, 沒有考試, 默書, 所以我地做家長, 就要在家同佢溫習, 上興趣班, 我唔覺得個仔程度比起其他幼稚園學生水皮, 計計下, 三年, 都慳唔少呀
教育王國以外之相冊連結已被刪除

Yes, they have learnt a lot during these 3 years. from ABC,123 (learnt from K1) to a simple complete sentence, maths + / - (learnt from K3), very important for selecting Kindergarten, we have to develop good learning attitude during their early stage.   
原帖由 cincin_ko 於 10-6-11 19:49 發表

原來三年幼稚園學的東西真係咁多//?? 咁大分別??
Mat

醒目開學勳章

原帖由 BebeeYY 於 10-6-22 10:53 發表
lucky draw就讀咩野幼稚園都無所謂???  更係吾係啦~
我阿女今年9月昇小一, 派位派得好差, 家陣仲忙緊叩門...某d多人爭既津校會收幾百張表, 但只得10個or幾個叩門位, 佢地有主動權撰人, 我係bk見某學校收左既係金吉 ...

咪就係唔明點解bk 上好多媽媽話lucky draw 就讀咩野幼稚園都無所謂, 根本基礎係好緊要, 唔明佢地點諗.

完全同意,這世界始終是現實的.
所謂"爛船都有三分釘",係名牌幼稚園中等成績已經等如普通幼稚園頭等成績.
而且,如果一個家庭幫個小朋友考名牌幼稚園,至少證明父母很注重小朋友的學業.家庭教育對小朋友都好重要,所以呢d小朋友會好教d.

原帖由 BebeeYY 於 10-6-22 10:53 發表
我阿女今年9月昇小一, 派位派得好差, 家陣仲忙緊叩門...某d多人爭既津校會收幾百張表, 但只得10個or幾個叩門位, 佢地有主動權撰人, 我係bk見某學校收左既係金吉 ...

有些家長缺乏經驗,唔明白依家d競爭都好劇列,唔似我地細個嗰代.

我有個朋友由於大女入咗marymont,知道細女一定收,所以求求其其揾間幼稚園比個細女.
結果入到小學,個細女讀得好吃力,佢先後悔當初唔揾間進取d的幼稚園比個細女.

其實我都覺得依家做細路都好辛苦,不過既然個社會係咁我都無辦法,唔想落後唯有順應環境.

原帖由 monkey05 於 10-6-22 16:42 發表

咪就係唔明點解bk 上好多媽媽話lucky draw 就讀咩野幼稚園都無所謂, 根本基礎係好緊要, 唔明佢地點諗.

Agree!  Parents can't be lazy and passive.

Of course, if the kids are in those "elite" kindergartens, parents are "forced" to supervise their homework and do home reading with them.  Some may even got the pressure to revise with the kids (which I doubt if this is a good approach at the kindergarten level).

If kids are having a lot of fun at school (which is good),  parents can take the initiative to teach them writing, vocab and arithmetics and read with them at home.  The kids will still learn and may be able to achieve even more at their individual own pace.

原帖由 金毛B媽 於 10-6-22 11:11 發表

講得好呀, 我2位小朋友都係讀緊有學卷學校, 學校好重視品德教育, 不過課程就淺左少少, 沒有考試, 默書, 所以我地做家長, 就要在家同佢溫習, 上興趣班, 我唔覺得個仔程度比起其他幼稚園學生水皮, 計計下, 三年, 都 ...

絕對同意. 學術上既野到小學﹐中學﹐甚至到大學小朋友有心有力的話一定可以追得上。 但係好多時品德價值觀係小朋友頭幾年已一旦建立成形就好難再改變﹐所以品德教育係好重要。   而且除了學術同品德﹐ 生活自然自理所有係幼稚園階段都好重要。 學術 is one of those should be taught and developed in KG only.

原帖由 林嬌嬌 於 10-6-12 23:08 發表
慎重選擇一間有聯繫小學的,(有些會學卷),師資及資源都充足,中英數全打好基礎(未必指用谷深的方法),重視品德教育的幼稚園,其實比起去讀所謂名牌幼稚園更實際。我是過來人,好肯定咁講。
名私校幼稚園,樣樣講付錢,但用在小朋友身上 ...

醒目開學勳章

原帖由 金毛B媽 於 10-6-22 11:11 發表

講得好呀, 我2位小朋友都係讀緊有學卷學校, 學校好重視品德教育, 不過課程就淺左少少, 沒有考試, 默書, 所以我地做家長, 就要在家同佢溫習, 上興趣班, 我唔覺得個仔程度比起其他幼稚園學生水皮, 計計下, 三年, 都 ...

同你一樣, 我小朋友係讀有學卷既幼稚園, 課程真係比較淺,所以我真係後悔當初放棄入st cat, 為左追返d程度, 又怕上到小一追得辛苦, 而家我小朋友要係出面再學普通話, 英文, 數學, phonics, 再+埋d興趣班, 條數甘過私校學費好多

原帖由 xanax1mg 於 10-6-23 15:33 發表

同你一樣, 我小朋友係讀有學卷既幼稚園, 課程真係比較淺,所以我真係後悔當初放棄入st cat, 為左追返d程度, 又怕上到小一追得辛苦, 而家我小朋友要係出面再學普通話, 英文, 數學, phonics, 再+埋d興趣班, 條數甘過私 ...

Hello 認唔認得我, 我有睇你影 d 相呢, 影得好靚呀

你囡囡而家讀邊間呀, 我2個, 讀九龍塘宣道, 讀得好開心, 雖然淺, 但老師教佢地品德, 我覺得教得好好, 個個小朋友都好乖

學術上, 我覺得如果俾到佢去學, 家長又跟得貼, 無問題喎

如果你揀讀 St. Cat, 你估唔駛出去上興趣班咩, 你都一樣會出去學, 條數仲加大左 tim.......

我識好多 St. Cat 家長, 係出面都學好多野喎
教育王國以外之相冊連結已被刪除

0-6 years old is the golden period for children to learn language(s).  I will not take the risk.

昨天遇到一個st cat mami, 她也是要同仔仔上校外課.咁係學校教得唔好定係這個mami好有心,我想是後者多啲.咁如果家長可以幫小朋友找一些合適的校外課和肯用心去教,我個人覺得小朋友的能力不會差很遠,反而是小朋友有冇學習興趣和自理能力比較重要,這些名牌幼稚園比到嗎?

其實自理能力都好睇家長願唔願意放手. 我見過有位小朋友3歲都唔願自己食飯, 但我個仔20個月都自己用匙食飯啦. 唔係我個仔叻, 只係我地唔怕佢整烏糟d地方啫.

學校會鼓勵, 但都要家人配合.

我覺得家長比小朋友讀名牌幼稚園,好處是家長同學校唔多唔少會自信些.
正如僱主請人,一個有大公司經驗,一個細公司經驗. 大公司果個唔多唔少著數d(如2人表現相近). 但大公司出來果個如果表現唔好一樣唔請,細公司出來果表現出色一樣請.
我個女當年選幼稚園時,本來in 左間出名d的私家及收左.
另外報左一間有學券的.
後來覺得有學券果間都唔錯, 教育處視學報告好好. 聽聞都好多人報, 又近屋企.
咁最後讀左, 想不到,真係好好.
老師細心又關心, 仲小班教學(因少人讀下午班). 用蒙特xx教法(果時我根本無留意,係其他媽咪話特登選呢間幼稚園).
咁因為小班,又活動教學, 一樣有外國老師教英文(每星期一至兩課), 拼音,一樣有教普通話.
之後考心儀直資學校, 1st round 已收(好彩).
不過,讀呢間幼稚園的同學仔background & ability比較參差,大家一樣係學一樣的野,成績可以差好遠.所以, 真係睇人.而同學仔的家長,亦大部分無能力好似名牌幼稚園的家庭咁谷學術及課外活動. (我都無谷).無壓力.
因為阿女有點聰明,在幼稚園成績好好(而我從來唔理佢功課). 所以可以攞學業的奬. 老師的評語好好. 幫到佢報小學.仲令佢好有自信.
上到小學, 我個女都沒問題.
但可能是好彩.
調返轉, 如果佢讀名牌小學,可能不太突出.唔會成日有奬, 又無咁自信.
所以我好慶幸.

[code]
牌與否, 人人心中定位不同.
正如AgnxxB 同  L.V.  都是MADE IN FRANCE, 但是檔次已不同, 對中學生或OL來說又不同.

只是, 慎選幼稚園是最重要.  千萬唔好求其選了假貨, 雜X貨.  付出金錢, 要知是否物有所值(即資源是直接受惠於小朋友).

查下D課程, 要學齊普通話, 英文, 數學, phonics等,唔一定得幾間"名牌"學校才有, 好多大公司, 有口碑, 有歷史, (或有宗教), 其實唔差得去邊.

名牌,  其實不是最重要. 穿上名牌,沒有品味修養, 走在街上都見好多.

即是, 你期望小朋友在幼稚園, 作為一個人, 知識以外,
品德是否應同時好好建立?

我最感受深刻的是, 我小朋友在幼稚園上學, 老師給小朋友從K1建立的信念:  有困難, 要刻服, 唔識就要學. 這不是一間重視課程要深的幼稚園, 但我肯定這是一最重視小朋友心智成長的學校, 這套信念, 如果能深刻植根於小朋友心中,我相信比得到什麼知識更受用.

原帖由 xanax1mg 於 10-6-23 15:33 發表

同你一樣, 我小朋友係讀有學卷既幼稚園, 課程真係比較淺,所以我真係後悔當初放棄入st cat, 為左追返d程度, 又怕上到小一追得辛苦, 而家我小朋友要係出面再學普通話, 英文, 數學, phonics, 再+埋d興趣班, 條數甘過私 ...

絕對同意讀名牌幼稚園, 不是盲目, 當你考私小或直資小學, 一定有某程度的影響, 個個小朋友都咁細個, 憑咩野話比人知佢是叻學生呢? 短短interview真的可以嗎?

做得名幼稚園校長一定有返咁上下的社交及管理能力, 教學程度深, 師資優良, 環境舒適, 收你咁貴學費不是白拿的, 係呢一個世界入面, 不嬲識人好過識字, 名小學校長跟名幼稚園校長是認識的話, 收多啲你幼稚園的學生不是很好嗎? 難道名小學校長會跟聽都未聽過的幼稚園校長打交道嗎? 有的話亦可能是冰山一角!

我覺得最重的, 因為它們的課程是比一般深.
不論幼稚園或小學,中學都是講名氣呢!
還有今年我所認識的小朋友都有好多好學校取錄呢!!

這一點我都好同意,不過就算係名牌幼稚園的學生都唔一定sure win,如果有校長的recommendation letter 就perfect la.

原帖由 mimifans 於 10-6-24 02:32 發表
絕對同意讀名牌幼稚園, 不是盲目, 當你考私小或直資小學, 一定有某程度的影響, 個個小朋友都咁細個, 憑咩野話比人知佢是叻學生呢? 短短interview真的可以嗎?

做得名幼稚園校長一定有返咁上下的社交及管理能力, 教學 ...

有校長的recommendation letter不一定有著數, SC每個
學生都可以取得一封校長信。

原帖由 pandabonita 於 10-6-25 16:14 發表
這一點我都好同意,不過就算係名牌幼稚園的學生都唔一定sure win,如果有校長的recommendation letter 就perfect la.

‹ 上一主題|下一主題