用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 名牌幼稚園對入好小學係咪真係咁重要?
go

名牌幼稚園對入好小學係咪真係咁重要?

醒目開學勳章

原帖由 cincin_ko 於 10-6-9 17:37 發表
請問入直資/私校小學的小朋友係咪大部份係由私校/名牌幼稚園畢業???

個人睇法:
如果你無關係, 第一輪唔駛諗嘅話.. 又一心俾小朋友讀私校/直資, 相信呢批家長唔會太介意KG 3年嘅學費
咁當然, 考得入好嘅學卷KG另計

以今年嘅經驗....你太早諗呢個問題喇!
因為到時你可能會報返10間8間幼稚園....
之後又得一間兩間收....
就吾係太難選擇喇!

原帖由 cincin_ko 於 10-6-10 01:54 發表

個人認為好既基礎好重要, 故勿論將來入邊間小學, 學左既知識唔會晒.
很多名牌幼稚園, 好多係因為課程同師資口碑好而受父母追抱.
咁當然小朋友性格最緊要, 唔適合死谷反而令佢討厭功課/讀書, 仲死.
學卷KG跟教署課程, 唔會太深, 但其實係唔係深就=好?? 值得反思一下.

深就=好??
問100個家長我諗有90個答"唔一定";
淺=唔好?
問100個家長我諗有95個答"唔一定";

但到重要關頭;爭扎過後,我諗100個家長會有70個會選間有名d;深d既試下。

所以每年名牌幼稚園都咁多人考

原帖由 oooray 於 10-6-10 12:18 發表
深就=好??
問100個家長我諗有90個答"唔一定";
淺=唔好?
問100個家長我諗有95個答"唔一定";

但到重要關頭;爭扎過後,我諗100個家長會有70個會選間有名d;深d既試下。 ...

原帖由 kitmantsoi 於 10-6-10 12:39 發表
所以每年名牌幼稚園都咁多人考

羊群心理;報左冇壞。
但係如果$$$係一個負擔,搬去名校區(住cheap D)等大抽獎划算d。反正幼稚園間間學d野差唔多...
如果我係"乜乜園";肥水不流別人田;一條龍開多間私立小學/中學(好似"物"記)...你估有冇人幫襯?

Which KG have voucher is good ?

其實都好多選擇, 不過我只清楚九龍區,如
創價, 培正, 崇眞,宣道,九龍禮賢,九龍靈糧堂...
原帖由 babyakambm 於 10-6-10 14:18 發表
Which KG have voucher is good ?

You have better ask those parents with kids had just finished the kindergarten and strugling in primary 1.  They will tell you what is good and what is not good.

Anyway, I agree that the character of the child is an determinant factor as well.

I recommend True Light in Tai Hang. Can use 學券. Very good in moral education as well as appropiate academic training.