用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K1 德望 定 St. Catherine 好呀?
go

K1 德望 定 St. Catherine 好呀?

Hi 各位! 德望同St. Catherine都有offer比我個女...

如果係你,你會揀邊間呀.......?

你就好啦!
俾我會揀GH囉
你個女幾月出世呀?

睇你住邊區啦,如果校網好,讀 sc 之後考直資私小 + 大抽獎,應比第一年的德望有把握少少

視乎你會唔會想入GH小學? 如果3年後你都係考返GH小學既, 就唔洗行咁多路. 如果GH小學根本唔係你心水既, 就無謂去, 讀SC會啱d

原帖由 tiroro 於 10-6-9 18:11 發表
你就好啦!
俾我會揀GH囉
你個女幾月出世呀?

7月出世.....SC一早收咗佢, 因貪心一條龍....

原帖由 B.BB 於 10-6-9 18:19 發表
睇你住邊區啦,如果校網好,讀 sc 之後考直資私小 + 大抽獎,應比第一年的德望有把握少少

住九龍塘, 怕大抽獎抽唔到比GH更好學校, 又考唔到直資, 咁就咩都冇...但又好想佢讀SC...

原帖由 zoeli 於 10-6-9 19:37 發表

住九龍塘, 怕大抽獎抽唔到比GH更好學校, 又考唔到直資, 咁就咩都冇...但又好想佢讀SC...

你住在靚校網,又咁鍾意 SC ,如果我係你,我會放棄德望

原帖由 zoeli 於 10-6-9 19:37 發表

我放棄咗德望,揀咗SC。

我個女現在讀K1  SC , K2將會轉去GH讀, 因為見SC好多畢業出來都是去GH小學,GH小學都不錯, 我唸如我沒有轉去GH, 留在SC. K3都會去考,所以唔想再去考咁多間學校,9月直接轉過去, 到時再去考一至兩間比GH更好的學校。

原帖由 elmolly 於 10-6-9 18:32 發表
視乎你會唔會想入GH小學? 如果3年後你都係考返GH小學既, 就唔洗行咁多路. 如果GH小學根本唔係你心水既, 就無謂去, 讀SC會啱d

GH小學都係其中一間心儀小學, 只係唔讀SC好似好..., 個大仔都入唔到SC...

原帖由 babe725 於 10-6-9 23:05 發表

我放棄咗德望,揀咗SC。

咁你小學會唔會報番GH?

請問GH 會不會要求放棄大抽獎才可保留小一學位.

GH幼稚園會否要求放棄大抽獎才可保留GH小一學位就唔太清楚,因2011-2012先至係第一年由GH K3上小學。但舊年考到德望小學學位嘅小朋友,仍可參加大抽獎。

原帖由 miumiu9040 於 10-6-10 07:10 發表

原帖由 poohzzz 於 10-6-9 23:20 發表
我個女現在讀K1  SC , K2將會轉去GH讀, 因為見SC好多畢業出來都是去GH小學,GH小學都不錯, 我唸如我沒有轉去GH, 留在SC. K3都會去考,所以唔想再去考咁多間學校,9月直接轉過去, 到時再去考一至兩間比GH更好的學校。 ...

暫時呢個都係我而家諗法!!!!

原帖由 miumiu9040 於 10-6-10 07:10 發表

我問過,可以參加大抽獎

昨天面試時已問咗唔駛放棄大抽獎!!!!!!

原帖由 BB0407 於 10-6-10 10:17 發表
我都係St. Catherine同德望都收左我個女,其實我都係鐘意St. Catherine,收到後非常開心,但係都因為德望可以直升,同埋可以大抽獎,到時如博到抽到名津校就perfect,而且St. Catherine每年有600人畢業,競爭都好大,未必考到好的小 ...

其實好多St. Catherine最后都係揀番GH小學....

原帖由 zoeli 於 10-6-10 00:25 發表

咁你小學會唔會報番GH?

可能會,但唔係心中最想入