用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸信會聯會小學 2010年浸信聯小一新生
樓主: movicta
go

2010年浸信聯小一新生

googoo:

學校興趣班 15/9-19/9 家長上網報名.
有很多种类報)
online study & 兒童雜都有報.
明報考慮緊...
熹熹另外有英文班, 暫时無報啦.

原帖由 googoo 於 10-9-13 21:02 發表

我地有報英文班,因為之前的課外活動已經全部完晒。而且要 screening,都未必一定join得成。
online study 都有報,我諗係應該好似 d “每日一篇”?以前見我侄仔每日做完功課就上網做,好似好好玩咁。
明報都有join,我打算自 ...

醒目開學勳章

原帖由 chrisitne 於 10-9-15 11:24 發表
googoo:

學校興趣班 15/9-19/9 家長上網報名.
有很多种类報)
online study & 兒童雜都有報.
明報考慮緊...
熹熹另外有英文班, 暫时無報啦.

aiya,今日唔記得叫阿仔帶張online learning 張回條返去添 。。。。。等我聽日打去間公司問問先

另外,Lucas 被選左入golf 校隊 wor。。。無啦啦,我以為係興趣班添。。。。

googoo:

熹熹叫我過比佢玩golf, 但佢太多活动.

Christine

原帖由 googoo 於 10-9-16 19:57 發表

aiya,今日唔記得叫阿仔帶張online learning 張回條返去添 。。。。。等我聽日打去間公司問問先

另外,Lucas 被選左入golf 校隊 wor。。。無啦啦,我以為係興趣班添。。。。 ...

醒目開學勳章

Lucas e+ 都多喇,monday 打golf,英文班唔知 tue-fri 邊日,saturday 學 french horn。
3樣其實都好夠喇,但見到d 圍棋班呀,陶藝及綜合美術班呀,story telling呀,奧數呀,好似又好好玩bor......

醒目開學勳章

各位家長,申請興趣班的結果已經出左,快 d login 智能校園睇睇喇!

剛剛上智能校園的email查看,很高興陶藝及綜合美術和壁球都成功了!但桐桐就不太高興,因她說不想要太多課外活動!
現在星期一學琴,星期二芭蕾舞,星期三美術,星期四壁球,星期五詩歌班加公文,星期六普通話,芭蕾舞,長笛,聽來又好像真的多了些.....等我再跟桐桐商量吓,看看她意願吧!可能要放棄陶藝及綜合美術!

原帖由 movicta 於 10-9-22 11:50 發表
剛剛上智能校園的email查看,很高興陶藝及綜合美術和壁球都成功了!但桐桐就不太高興,因她說不想要太多課外活動!
現在星期一學琴,星期二芭蕾舞,星期三美術,星期四壁球,星期五詩歌班加公文,星期六普通話,芭蕾舞,長笛,聽來又好像真的 ...

嘩 !! 真係太多wor... 就星期六都學成四樣... 佢只不過係一個6~7歲的小朋友咋!! 佢好辛苦架!! 你要比d時間佢休息吓or 玩吓至得架!! 我係佢我都唔開心啦!.. 我記得我呀女同我講過一句說話:佢話"媽咪, 你呢d大人就好啦!放假就真放假..真係咩都唔駛做, 而我就到放假都要學野"

佢而家10歲啦.. 佢呢句說話好肺府之言...

其實佢地咁細個, 體力有限, 一星期學兩三樣都好夠架啦...你真係要考慮考慮呀!!

原帖由 movicta 於 10-9-10 15:53 發表
Hi Circle Face,
你小一的仔仔會參加什麼課外活動, 希望桐桐可結識他.
另外請問小六的囡囡這幾年功課多不多, 辛苦嗎?

呀仔報咗圍棋咋! 佢响出面已經打開網球, 所以無報其他loo..
浸聯d功課不多既.. 不過响小五開始就明顯多咗功課..但比起其他學校, 佢地都係輕鬆的...

醒目開學勳章

原帖由 movicta 於 10-9-22 11:50 發表
現在星期一學琴,星期二芭蕾舞,星期三美術,星期四壁球,星期五詩歌班加公文,星期六普通話,芭蕾舞,長笛,聽來又好像真的 ...

agree with CircleFace,真係太多喇,一到五都有活動,如果有日功課多d咁點算?要溫習又點算?  Friday 仲兩樣添。。。 咁佢幾點返到屋企呀?
我仔 weekdays 有三樣,sat 學 french horn,我都已經覺得好過分。。。。

真係好難取捨, 桐桐唯一可以cut係星期三美術, 其他的公文, 琴, 普通話不能cut, 跳舞她不肯cut, 長笛, 壁球她自己想試, 好彩現在功課不多, 唯有半年後再看看情況.

Movicta:

唉, 我明白有時真不知道要cut 那樣好,
樣樣都想玩.

原帖由 movicta 於 10-9-27 14:30 發表
真係好難取捨, 桐桐唯一可以cut係星期三美術, 其他的公文, 琴, 普通話不能cut, 跳舞她不肯cut, 長笛, 壁球她自己想試, 好彩現在功課不多, 唯有半年後再看看情況. ...

Circleface:

熹熹也了入圍棋班.

原帖由 CircleFace 於 10-9-22 15:52 發表

呀仔報咗圍棋咋! 佢响出面已經打開網球, 所以無報其他loo..
浸聯d功課不多既.. 不過响小五開始就明顯多咗功課..但比起其他學校, 佢地都係輕鬆的...

前兩日電腦壞了, 原來每日一編開始了,
尋晚熹熹話要連做幾編, 我好累呀.

各位學校有了班相, 請上網看啦.

原帖由 chrisitne 於 10-10-6 14:38 發表
Circleface:

熹熹也了入圍棋班.

Christine,
"每日一編"是什麼?  是額外付款才有的習作?
Movicta

醒目開學勳章

原帖由 chrisitne 於 10-10-6 14:42 發表
前兩日電腦壞了, 原來每日一編開始了,
尋晚熹熹話要連做幾編, 我好累呀.

各位學校有了班相, 請上網看啦.

有每日一編咩? 我仲以為學校無join, 仲諗住問下人值唔值得自己join 添! :) 真係好喇~

我在學校網頁找不到"每日一編", 請問在那裡可找到?

原帖由 chrisitne 於 10-10-6 14:38 發表
Circleface:

熹熹也了入圍棋班.

好喎!! 佢地日後有partner玩la... 我都唔識玩, 重叫呀仔學咗後教我tim...

原帖由 movicta 於 10-10-8 11:22 發表
我在學校網頁找不到"每日一編", 請問在那裡可找到?

據我所知呢樣係要比錢架wor... 係一個獨立的網頁黎bor...

by the way, 你睇吓呢到有無... 因為我無參加到呀!
http://www.hkbcps.edu.hk/main/index.html

Circle Face,

Thanks, 但學校website 找不到每日一編.  我諗Christine額外order的.

我講緊係之前學校額外比錢join  smartABC.的每日一編., 幾好玩...

原帖由 movicta 於 10-10-8 14:35 發表
Circle Face,

Thanks, 但學校website 找不到每日一編.  我諗Christine額外order的.