用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖方濟各學校 家長們,你們滿意這間學校嗎 ?
go

家長們,你們滿意這間學校嗎 ?

請問,各位家長,對於這間140年的學校有甚麼評價呢 1.  係唔係好傳統?好嚴呢?
2.  係BK,這裡的讀書氣氛好濃。  想問問,係咪好多功課操練呢?  
3.  老牌學校,老師係迷好惡? 又或者好官僚? (我幾個朋友讀官中都有這感覺。)
4.  每年多唔多人轉入/轉走?  
5.  小朋友喜歡這裡嗎 ?
6.  多唔多課外活動?
7.  有無分精英班?
8.  10分滿分,你給予這學校幾多分 ?

我都好想知家長對此校有咩意見

以下問題由我囡囡作答:

1.  係唔係好傳統?好嚴呢?  我沒有問她
2.  係BK,這裡的讀書氣氛好濃。  想問問,係咪好多功課操練呢?  有時多,有時少
3.  老牌學校,老師係迷好惡? 又或者好官僚? (我幾個朋友讀官中都有這感覺。) 有啲惡,有啲又好好
4.  每年多唔多人轉入/轉走?  唔多
5.  小朋友喜歡這裡嗎 ? 喜歡
6.  多唔多課外活動?  唔多(我個人認為)
7.  有無分精英班?   沒有
8.  10分滿分,你給予這學校幾多分 ? 9分

醒目開學勳章

St.Francis 係一間好學校,唯一唔好就係多功課

I would agreed with the following....as for homeworks...I don't think SFCS is too much lor.

原帖由 vanyau 於 10-6-10 14:43 發表
以下問題由我囡囡作答:

1.  係唔係好傳統?好嚴呢?  我沒有問她
2.  係BK,這裡的讀書氣氛好濃。  想問問,係咪好多功課操練呢?  有時多,有時少
3.  老牌學校,老師http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zonei ...

回覆 1# TinHay 的文章

Agree !

醒目開學勳章

可能人人對多功課定小功課的角度唔同,我就覺得真係多,平均都起碼7樣至8樣,除左考完試或測完驗個星期會真係小(得大約4樣). 好似平時作文(P1得作句)要返黎改正,P1小朋友作句一定會有錯,可能有時小左一個字,但係改正就要成句抄一次,咁有成3,4頁紙有好多句,咁就好似罸抄咁全部要抄一次. 個人感覺如果每科得一樣功課間唔中有兩樣係可以接受,但如果每科都日日起碼兩樣至三樣就真係多,好多時第2日就算要默書都起碼有7,8樣功課要做,咁好彩默書永遠都會早一個星期通知範圍,所以會星期六日同佢溫左先,如果靠平日溫真係冇時間. 不過平時星期五就起碼10樣,有時唔止,所以好怕佢放假做功課,起碼用3,4個鐘
我個女算係做功課快左小小,但都要用差唔多兩個鐘時間,可能我真係要訓練下佢再做快小小. 我都知讀傳統學校就預左功課多,所以冇得好怨,不過如果日日要做最小7,8樣功課都覺得唔算多咁個D小朋友一定好叻,因為佢地一定係做得好快,我都真心好想請教下點可以令小朋友做功課快小小,因為我都想個女可以多返D時間睇下課外書或比返小小時間佢玩.
其實好多學校都係差唔多咁多功課,係睇個小朋友同家長慣唔慣,如果唔想咁多功課米讀D活動教學學校,我女幼稚園好多同學都係揀個D,好多時冇功課 tim,最多都係得一兩樣.
St.Francis 樣樣都好,校長同老師都超有愛心,又肯教小朋友,又肯聽家長講野. 不過我都係想小返D功課咁就100分.

聽完大家對此校評價咁高,我相信我的選擇是無錯,亦加深了了解,日後囡囡開學後可能有更多問題請教大家,請多多指教。

其實最浪費時間係做改正, 除左星期五/考試前, 趕教書就真係好多,我就覺得平時既功課量真係唔算多(5/6/7), 有時得3/4樣 (有d功課其實可以好快攪掂).

"第2日就算要默書都起碼有7,8樣功課要做". Agree, 唔明點解默書前果一晚(esp Thur) 就多功課 lor, 所以默書一定要預早溫定先.

小女雖不是書不離手,但也喜愛看書, 我想同學互相影響的原因.

我都比
學校足9分.

原帖由 polarbb 於 10-6-12 10:33 發表
可能人人對多功課定小功課的角度唔同,我就覺得真係多,平均都起碼7樣至8樣,除左考完試或測完驗個星期會真係小(得大約4樣). 好似平時作文(P1得作句)要返黎改正,P1小朋友作句一定會有錯,可能有時小左一個字,但係改正就 ...

yes agree, 最浪費時間係做改正, 如果做好d, 就吾駛改... hahaha.

我阿女好鍾意sfc, 冇後悔挿班入黎, 我阿女讀得好好, 老師同校長都好好呀...

嚴, 一定嚴, 不過吾嚴, 又點會控制到班小朋友呢... 我覺得ok喎. 起碼有discipline...

有沒有一人一題藝之類的要求?  例如,學生需唔需要學樂器?

Yes, St. Francis' requires students to join an Art class - Musical instructments, dance, drama and craft.

請問這些活動在星期幾進行呢?  Thank you!

原帖由 Clever_BB 於 10-6-13 22:49 發表
Yes, St. Francis' requires students to join an Art class - Musical instructments, dance, drama and craft.

醒目開學勳章

平時上堂時間
原帖由 Hellobaba 於 10-6-14 09:32 發表
請問這些活動在星期幾進行呢?  Thank you!

原帖由 polarbb 於 10-6-14 10:56 發表
平時上堂時間

這是我最欣賞的一點!

請問你地知唔知依家st francis 的中學屬於 band 幾呀 ?

謝謝 ~

原帖由 vanyau 於 10-6-14 18:46 發表

這是我最欣賞的一點!

請問今年開始係咪3測3考? 以往係咪多d?
另請問小一有無過度期俾小朋友? 如有, 大約幾耐?
八月是否有小一預備班?  如有, 上幾多個星期?
小女今年來St. Francis'讀小一, 所以想知多d. 請各位家長解答一下! Many many thanks!

醒目開學勳章

得3考,唔會有測驗.
上年冇小一預備班上,我諗今年都唔會有掛,因為學校要搬新校舍都會好忙.
大約會有一個月過渡期.
原帖由 princesshk2 於 10-6-23 11:22 發表
請問今年開始係咪3測3考? 以往係咪多d?
另請問小一有無過度期俾小朋友? 如有, 大約幾耐?
八月是否有小一預備班?  如有, 上幾多個星期?
小女今年來St. Francis'讀小一, 所以想知多d. 請各位家長解笞一下! Many many  ...

原帖由 polarbb 於 10-6-23 13:09 發表
得3考,唔會有測驗.
上年冇小一預備班上,我諗今年都唔會有掛,因為學校要搬新校舍都會好忙.
大約會有一個月過渡期.

應該是沒有小一預備班的.

我囡囡那年(將升小四),頭一個月的欠交功課等等問題是不計的.另外,初頭的英默,仲淺到你唔信(大小階英文字母),中默的內容也不多.第一次測驗,老師還會讀晒全卷,所以那次囡囡基本上沒有什麼做漏的,分數也很高.

醒目開學勳章

你宜家講起我都記得係 所以冇做漏
上學期基本上所有野都好淺.
原帖由 vanyau 於 10-6-23 13:29 發表

應該是沒有小一預備班的.

我囡囡那年(將升小四),頭一個月的欠交功課等等問題是不計的.另外,初頭的英默,仲淺到你唔信(大小階英文字母),中默的內容也不多.第一次測驗,老師還會讀晒全卷,所以那次囡囡基本上沒有什麼 ...