用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖方濟各學校 家長們,你們滿意這間學校嗎 ?
樓主: fatgoat
go

家長們,你們滿意這間學校嗎 ? [複製鏈接]

請問3考係咪辛苦D呢? 小朋友每次考試要溫多D書來應付, 咁其實之前2測2考係咪好D呢?

原帖由 polarbb 於 10-6-23 13:09 發表
得3考,唔會有測驗.
上年冇小一預備班上,我諗今年都唔會有掛,因為學校要搬新校舍都會好忙.
大約會有一個月過渡期.

醒目開學勳章

兩測兩考其實就=4考,因為測驗都佔40%,咁一定係3考好好多啦,範圍都冇咁大.好似今次考試係6月10開始,但係其實5月個時至剛測完驗,可想而知係米密左D?同埋小朋友好辛苦.
同埋我地之前全部都係假期後就測考,聖誕,復活後,小朋友根本唔可以開心放假.
原帖由 Hellobaba 於 10-6-24 12:23 發表
請問3考係咪辛苦D呢? 小朋友每次考試要溫多D書來應付, 咁其實之前2測2考係咪好D呢?

唔該曬各位家長, 甘我就放心d啦!

因為小女既幼稚園唔係好深, 知道st francis程度幾高, 所以有d worry過度期既適應.  如果上學期較輕鬆, 甘就易d適應!

請問係咪一到P1下學期就開始好谷同好多功課?

原帖由 princesshk2 於 10-6-24 12:46 發表
唔該曬各位家長, 甘我就放心d啦!

因為小女既幼稚園唔係好深, 知道st francis程度幾高, 所以有d worry過度期既適應.  如果上學期較輕鬆, 甘就易d適應!

請問係咪一到P1下學期就開始好谷同好多功課? ...

我唔覺得學校好谷學生,但是一定對學生有要求,如果唔係,點keep到做一所好學校呢!
我會用循序漸進囉,學校會慢慢加深,在加深之餘,是有教學生的,只要學生用心上堂學習,是會跟着進步的.不會不教書,又要有好成績的.

Thanks for your variable information.  

原帖由 vanyau 於 10-6-24 15:21 發表

我唔覺得學校好谷學生,但是一定對學生有要求,如果唔係,點keep到做一所好學校呢!
我會用循序漸進囉,學校會慢慢加深,在加深之餘,是有教學生的,只要學生用心上堂學習,是會跟着進步的.不會不教書,又要有好成績的. ...

回覆 1# TinHay 的文章

比起聖心聖家SFS不算大壓力。而且在小學打的根基到了中學就會覺得很值得。以英文科為例,SFS的學生在中學可以說不用力就可在會考取到不錯的成績。我三個女兒都是在P3才開始補習,而且只是星期六上一課就已經可以。當然如果補習社是有十多年SFS舊卷的話會對女女的信心有幫助。

比起聖心聖家SFS不算大壓力。AGREE.
我三個女兒都是在P3才開始補習,而且只是星期六上一課就已經可以。I may have to consider開始補習......

原帖由 leoncf 於 10-6-26 00:30 發表
比起聖心聖家SFS不算大壓力。而且在小學打的根基到了中學就會覺得很值得。以英文科為例,SFS的學生在中學可以說不用力就可在會考取到不錯的成績。我三個女兒都是在P3才開始補習,而且只是星期六上一課就已經可以。當然如 ...

一定是BAND one 至於是頭定尾就不確定, 2010年9月起正式成為一間全英中學校, 只有中文, 中史及普通話是中文受課, 連PE及宗教都是英語受課. 相信一間全英中不會是BAND two 學校....

原帖由 mimi1102 於 10-6-15 09:15 發表
請問你地知唔知依家st francis 的中學屬於 band 幾呀 ?

謝謝 ~

多謝你回覆我呀 ~ ^^

原帖由 CuteCuteMa 於 10-6-29 17:09 發表
一定是BAND one 至於是頭定尾就不確定, 2010年9月起正式成為一間全英中學校, 只有中文, 中史及普通話是中文受課, 連PE及宗教都是英語受課. 相信一間全英中不會是BAND two 學校....

...

醒目開學勳章

eeee, 中學唔係不嬲都係英中咩?

原帖由 CuteCuteMa 於 10-6-29 17:09 發表

...

原帖由 polarbb 於 10-6-29 19:30 發表
eeee, 中學唔係不嬲都係英中咩?

我無記得係英中,這都是我揀這小學的原因.

醒目開學勳章

me too
我女同學仔個 mami 以前都係 St.Francis, 佢話以前佢地小學都係英文,小息都要講英文 tim,所以佢地D英文咁好,不過唔知幾時改左直家咁.
原帖由 vanyau 於 10-6-29 19:53 發表

我無記得係英中,這都是我揀這小學的原因.

冇錯佢一向都是英中, 但我所指的是全英中, 意思是除了中文, 中國歷史及普通話外都是英話受課. 因為現在的PE同宗教是以中文受課, 跟據教育局的說法, 只有中文, 中國歷史及普通話用中文教受而共他科目是英語教學的, 才算是一間全英中. 這是全英中及英中的分別..

me too
我女同學仔個 mami 以前都係 St.Francis, 佢話以前佢地小學都係英文,小息都要講英文 tim,所以佢地D英文咁好,不過唔知幾時改左直家咁.
[/quote]

醒目開學勳章

明白哂 thanks
原帖由 CuteCuteMa 於 10-6-30 12:23 發表
冇錯佢一向都是英中, 但我所指的是全英中, 意思是除了中文, 中國歷史及普通話外都是英話受課. 因為現在的PE同宗教是以中文受課, 跟據教育局的說法, 只有中文, 中國歷史及普通話用中文教受而共他科目是英語教學的, 才 ...

我都好想知家長對此校有咩意見

原帖由 mimi1102 於 10-6-15 09:15 發表
請問你地知唔知依家st francis 的中學屬於 band 幾呀 ?

謝謝 ~

st francis 當然是屬於band 1啦!D學生仲好乖呢!!

原帖由 Hellobaba 於 10-6-24 12:23 發表

3考當然係辛苦D啦!但係不用好像之前2測2考咁麻煩呢!

在其他學校的討論區,看到家長第一時間報導了升中派位情況,不知sfcs今年派位如何呢?

原帖由 info24 於 10-7-8 23:06 發表
在其他學校的討論區,看到家長第一時間報導了升中派位情況,不知sfcs今年派位如何呢?

歷年學校派位情況都是大部分學生升讀直屬中學,而希望挑戰自己轉讀其他學校每年都有十多個,至於未獲中學收錄的學生少於三份之一,估計約為四十人吧(不知是否正確,數年前三十八人一班的時候約有五十多人),年年如是,並沒有什麼新轉變,或許令大家感到不用多談。

多謝你的回覆,真高興,即同學們多數可以一起升上中學了,不知道升大學的比率又如何呢?請多多指教。
原帖由 sfcssfcc 於 10-7-8 23:51 發表

歷年學校派位情況都是大部分學生升讀直屬中學,而希望挑戰自己轉讀其他學校每年都有十多個,至於未獲中學收錄的學生少於三份之一,估計約為四十人吧(不知是否正確,數年前三十八人一班的時候約有五十多人),年年如是,並沒有什麼 ...
‹ 上一主題|下一主題