用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇讀聖心幼稚園派到梁鉅鏐小學
樓主: donnelgirl
go

有冇讀聖心幼稚園派到梁鉅鏐小學

谢谢你的资料。
1)现在的梁小,是以上午校做主导吗?
2)如果上午校的band1%是52%,实在是很高。其实,现在所说升英中百分比高,并不是说总人数多,乃是百分比高,如果不是合并了下午校,是不是梁小的升中成绩会更亮丽?
3)现在的校长是去年上任,所以你说的矛盾,应该是过去式了吧?
4)我也希望你的band1%是真的,那我就很放心,因为出名如TSL,它的band1%也只不过是55%左右。

原帖由 HPChingchingma 於 10-6-11 17:43 發表

好耐沒上 bk .
我想講我個大仔小學是4 年前讀路德會上午畢業 , 小學時真的多功課都不得了 . 真想死啦  .
但又唔覺得多功課是跟升中 ( 派英中 ) 有直接關係  . 老師只是一部分很好. 一部分就麻麻地 ,
那時已經聽 ...

梁小真係唔錯架。
佢09年升中結果:
曾肇添(全沙田最好官中) -10人
林裘謀(全沙田第四好官中) - 10人
培基中學(最好直資中學) - 10人
林漢光(Band1 中) - 12 人
小學中算係咁。老師負責,支援、設施都OK。校長真心幫學生。

回覆 13# donnelgirl 的文章

我和你情況差不多, 我的兒子讀緊聖母無玷聖心幼稚園, 但在自行收生已入了梁小o

因有朋友細路讀梁小而評論好, 升中派位又唔錯, 我 得14 分又唔想玩大抽獎而選了梁小o In fact 我也很困惑為什麼梁小在自行收生只收得一半學生, 看 完hpchingchingma提供的資料後, 我想大概因為它的歷史吧!

Anyway, 我不介意它是否有名, 只要它校風好, 兒子讀得開心學到野, 而它又會繼續改進, 就足夠了o

大家有沒有叩門機會呀? 分享下~!

原帖由 DD仔 於 10-6-11 18:26 發表
谢谢你的资料。
1)现在的梁小,是以上午校做主导吗?
2)如果上午校的band1%是52%,实在是很高。其实,现在所说升英中百分比高,并不是说总人数多,乃是百分比高,如果不是合并了下午校,是不是梁小的升中成绩会更亮丽?
3)现在的校长 ...

現在的梁小是全日利,上午班做主導,合併已經是三年前的事,嚴格來說是下班殺校,上午班接收下午班學生,以下為2009年的升中派位結果,
喇沙書院              1          
英華中學              1          
浸信會呂明才中學      1          
聖公會曾肇添中學     10    
聖公會林裘謀中學     10
沙田官立中學         3        
聖羅撒書院           5     
沙田循道衛理中學     2          
沙田培英中學         6
沙田崇真中學         4  
沙田蘇浙公學         8    
五旬節林漢光中學    12   
天主教郭得勝中學     5  
宣道會鄭榮之中學     2   
賽馬會體藝中學       1          
聖母無玷聖心書院     2          
聖瑪加利男女英文中學 1          
香港神託會培基中學   10  
德信中學              3  
林大輝中學            4  
浸會王錦輝中學        1    
培僑中學              2  
總人數                94

因為沙田的直資雖然係英中,但有些會收band 2 ~ band 3,如果想安全些,可以減去沙田直資人數20人,如94人- 20人等於74人,因此入到band 1的學生大紉74人,

以这个数字推断,它的band1%大约有45% - 50%(因为也会有一些band1生进直资中学),真的不弱。

原帖由 Ivy07 於 10-6-12 10:41 發表

現在的梁小是全日利,上午班做主導,合併已經是三年前的事,嚴格來說是下班殺校,上午班接收下午班學生,以下為2009年的升中派位結果,
喇沙書院              1          
英華中學              1          
浸信會呂 ...

原帖由 Carman_mami 於 10-6-12 12:05 發表
我有個朋友讀緊梁小p.2, 佢話試過最多功課果日有16樣, 佢個囝做到11:00, 有時一次過比4份卷做, 真係幾辛苦ga......
不過我朋友話, 習慣左都ok, 佢囝囝都讀得都幾開心wor.... ...

我個仔低年班時,功係表面上好多,但其實係每樣只需要做小小,改正都係功課之一,如果無錯唔須要做,不過如果錯左好多就要做C,佢有個同學默書成日錯好多,改正都改到喊;到了六年班時,最多那次都係十一樣,可能佢做功課係比較快,放工返來已經做完,仲打緊機。可能唔同班有唔同的安排,我都聽過其他班係有好多功課的。

原帖由 DD仔 於 10-6-12 11:59 發表
以这个数字推断,它的band1%大约有45% - 50%(因为也会有一些band1生进直资中学),真的不弱。

以74人來計,大約5X%,因為一級大約126人,因為會有一些band 1尾的去了直資。

回覆 23# klty 的文章

請問你係讀上午校定下午校, 我咁問係想等亞仔第日係梁小可以有個識得既朋友

原帖由 Ivy07 於 10-6-12 14:25 發表

以74人來計,大約5X%,因為一級大約126人,因為會有一些band 1尾的去了直資。

Band1 冇分頭定尾,總之係 Band1 就機會均等,大抽獎係睇隨機冧把。

原帖由 donnelgirl 於 10-6-14 18:30 發表
請問你係讀上午校定下午校, 我咁問係想等亞仔第日係梁小可以有個識得既朋友

我兒子讀am海獅組, 你呢?

原帖由 hoikiuqq 於 10-6-11 11:49 發表
感謝! 我同你的相法是一樣, 希望先找到一間不錯的學校, 起碼自己會安心去叩門, 這樣壓力會不大, 做事就更成功。

BK家長都係好關心小朋友的, 如果有咁多位都派到梁小, 不如一齊努力, 希望到佢哋畢業時, 梁小都係家長叩門的一大目標LA!

同意!!!:loveliness:
既然歷史已成過去,仲咩仲要常常掛在口邊? 當然,也感謝bk媽媽分享,等我哋呢班準小一媽媽知道多啲.
送大家一句聖經金句 : 忘記背後,努力面前,向著標桿直跑
各位準梁鉅鏐(音"流")小一媽媽,努力加油,多多分享,yeah yeah yeah!

原帖由 loveyingying 於 10-6-14 23:02 發表

BK家長都係好關心小朋友的, 如果有咁多位都派到梁小, 不如一齊努力, 希望到佢哋畢業時, 梁小都係家長叩門的一大目標LA!

大家一齊努力, 好似今年多左人討論呢間校呀。

回覆 32# klty 的文章

我都係上午龍蝦組

我都係上午龍蝦組,不過派左去胡素貞上午.

原帖由 donnelgirl 於 10-6-15 09:10 發表
我都係上午龍蝦組

我姨甥仔當年讀梁小, 就係派左林裘謀(全沙田第四好官中)...佢會考24分, 原校昇讀中六~  都係因為小學個底打得好...梁小係會讀得好辛苦, 當年我家姐無做野倍個仔讀書...辛苦幾年就會見到成果...其實係香港讀書間間都差不多...多功課, 谷...就係香港既特色~

原帖由 pineapple0983 於 10-6-11 19:39 發表
梁小真係唔錯架。
佢09年升中結果:
曾肇添(全沙田最好官中) -10人
林裘謀(全沙田第四好官中) - 10人
培基中學(最好直資中學) - 10人
林漢光(Band1 中) - 12 人
小學中算係咁。老師負責,支援、設施都OK。校長真心幫學生。 ...

回覆 37# Namson 的文章

你有冇去其他學校叩門

唔會啦!胡上係我第一志願. (please check pm).

原帖由 donnelgirl 於 10-6-15 13:16 發表
你有冇去其他學校叩門