用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海壩街官立小學 明年要交禮堂冷氣費$300, 點睇?
go

明年要交禮堂冷氣費$300, 點睇?

我認為可以,我們學校的hall太熱.我一次到學校開家長會時,便熱到頭痛.安裝和改建都拿到資助,所以我們和小朋友都有好處.

簽名被屏蔽

版主

原帖由 adela_yung 於 10-6-9 22:44 發表
我認為可以,我們學校的hall太熱.我一次到學校開家長會時,便熱到頭痛.安裝和改建都拿到資助,所以我們和小朋友都有好處.

禮堂的安裝和改建好似冇資助架,所以依家咪要籌錢(預計50萬),但唔知要幾耐先籌夠呢 所以高年級既就會覺得點解要咁早收呢$300,連起都未知幾時起?但都冇計,學校要收唔通可以唔俾咩

Lovely媽咪,你好.學校已成功申請「優質教育基金」的「配對撥款」,「優質教育基金」將資助總額的一半開支安裝「電子收費及點名系統」。
學生只須於每天早上進入校門時, 利用智能咭於校門入口處之「點名閱讀器」上拍咭,
便能作出紀錄。當校方需要收取費用時, 家長只須為智能咭增值, 由學生在指定的時間內拍咭便完成繳費手續, 該系統亦能在校內作借閱圖書之用, 集多功能於一身。
貴收費$300不是冷氣費,而是智能系統等等

版主

原帖由 forever_mum 於 10-6-13 10:56 發表
Lovely媽咪,你好.學校已成功申請「優質教育基金」的「配對撥款」,「優質教育基金」將資助總額的一半開支安裝「電子收費及點名系統」。
學生只須於每天早上進入校門時, 利用智能咭於校門入口處之「點名閱讀器」上拍咭 ...

見你係另一topic問有關叩門既問題?但呢度你又好似好清楚$300收嚟仲咩?你係現家長定只係聽人講?
我冇記錯呢$300唔單單全是智能卡既費用,包括的其中一項便是非標準項目電費及維修保養

Lovely媽咪,
另一topic問有關叩門既問題是幫人問.
我小朋友是讀海壩官小.
$300包括是非標準項目電費及維修保養費我知道.
不只冷氣費.
lovely 媽咪你說得對$300包括幾種收費.