用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大考請病假問題
go

大考請病假問題

想問一下, 女兒小一, 早幾天星期日因有少少燒 37.x, 這星期開始又是學校的大考, 但這兩天回到學校, 校方拒絕我女兒入內考試, 但問他們補考問題, 他們說補考是八折計算, 就算100分都只計80分......

到今天已兩科沒得考, 現只希望明天不再有少燒....

想問各家長有冇遇過這情況, 為何校方不提供一些特別室給這些學生考試? 八折根本就好有問題, 之前辛苦讀返黎既都冇用.....

對,完全明白妳的感受。雖然幸運地小兒未試過在考試期間生病,但考試前真的擔心和很小心希望他不要病,否則在打折的情況下,無論成績多好也必大受影響。小兒學校打9折,算是好的了。

祝妳女兒明天能順利應考!

access

原帖由 rcyw 於 10-6-9 12:18 發表
想問一下, 女兒小一, 早幾天星期日因有少少燒 37.x, 這星期開始又是學校的大考, 但這兩天回到學校, 校方拒絕我女兒入內考試, 但問他們補考問題, 他們說補考是八折計算, 就算100分都只計80分......

到今天已兩科沒得 ...

八折都幾大煱!

上次阿仔考最尾個日前半夜發燒,
我半夜俾藥佢食後就退了,
之後返學前再俾退燒藥佢食,再帶口罩返學!

真係唔知要打折?
如果個日阿仔冇返的話都幾金!
因為個日係考常識和聖經,一科78分,一科68分!
我叫葉比比,英文名叫Tristin Ip!IMG]http://i206.photobucket.com/albums/bb147/tiffay23/baby/IMG_2608.jpg[/IMG]

間間學校有佢唔同既做法, 自己以前其實都未試過考試病...., 不過應該講係以前啲學校, 就算你有病, 只要你返到學校, 都一定比你考, 冇而家啲學校咁緊張, 少少燒都好似驚你傳染比人, 封校,......

都想知其實全港啲學校係有冇咩準則架, 如果到小五/六或中學考試病, 其實又會點做? 唔比人考, 啲成績就死得啦......

個女今次真係唔好彩啦, 又可以講好彩係小一, 暫時都唔駛太緊張..但根本緊張都冇用....

原帖由 rcyw 於 10-6-9 12:18 發表

到今天已兩科沒得 ...

吓...補考八折計算...我都係而家至知

咁其實對小朋友都唔公平啦!

原帖由 loklok0104 於 10-6-9 13:19 發表

吓...補考八折計算...我都係而家至知

咁其實對小朋友都唔公平啦!

雖然遲啲考好似係比個學生多左時間讀書, 對正日考既學生好似都唔係幾公平, 學校又做多左野, 但做得教育既, 就應該都要為學生著想, 你估個學生冇壓力既咩, ..........

學校應該諗啲解決辦法啦......

例如個學生返到學校, 應該開另外一啲冇人既課室, 比呢啲學生隔離考都係一個解決辦法啦........一定好過補考打折啦.....

學校只看發燒, 冇發燒既學生, 可能根本有其他病, 就會形成好多人會隱瞞自己個仔/女 有病, 照返學去傳染曬比其他人,.....

所以有時真係"好心冇好報"