用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 民生 vs 油天(海弘道)
go

民生 vs 油天(海弘道)

朋友的囝囝派位不太理想, 去咗民生同油天(海弘道)叩門, 但兩間的interview時間撞到正, 只可以去到其中一間, 朋友煩緊唔知去邊間in好, 大家可唔可以比d意見.  謝謝!

兩間都唔同, 民生係私小, 而新油係津小, 不能比較。另前者有中學做 BACKUP, 後者就沒有了. 教的程度, 以民生較為深 D。

原帖由 LikLik 於 10-6-9 12:12 發表
朋友的囝囝派位不太理想, 去咗民生同油天(海弘道)叩門, 但兩間的interview時間撞到正, 只可以去到其中一間, 朋友煩緊唔知去邊間in好, 大家可唔可以比d意見.  謝謝! ...

如沒記錯,民小班數6班比中學5班多,爭上中學唔易。油天派位都幾好。

我會去油天。津校資源多。

多謝你地意見!  

朋友唔係31net, 所以自行同統一派位都無填過新油天, 咁係唔係會無乜幾會收? 相對民生收的機會會唔會高d?

原帖由 cclbaby 於 10-6-9 12:39 發表
兩間都唔同, 民生係私小, 而新油係津小, 不能比較。另前者有中學做 BACKUP, 後者就沒有了. 教的程度, 以民生較為深 D。

我選民生, 因油天必須第一志願才優先考慮.

其實我都見 d 家長唔係第一志願, 新油天都收左的。但都好, 你已選擇了你心儀小學, 祝你小朋友學業進步﹗

原帖由 nicoletsui1212 於 10-6-10 07:43 發表

我選民生, 因油天必須第一志願才優先考慮.

如果不是第一志願新油天一定唔收.

原帖由 cclbaby 於 10-6-10 11:44 發表
其實我都見 d 家長唔係第一志願, 新油天都收左的。但都好, 你已選擇了你心儀小學, 祝你小朋友學業進步﹗
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

原帖由 Fionyiu 於 10-6-10 04:10 PM 發表
如果不是第一志願新油天一定唔收.

如果新油天要選第一志願才收,咁點解又肯派申靖表給其 他不是第一志願的人?  

原帖由 cclbaby 於 10-6-10 11:44 發表

不是, 我現在還
因她派位是全區最差, 但她成績很好, 如叩門不成功, 我都不知怎算.
(我女K2時同一個小五(程度差學校)比賽英文, 結果她 Win.)

請問新油天是否只看成績, 如沒有選擇過, 是否都會收?

派表咋, 要做到人人平等...
希望你明啦...

原帖由 TaiMo 於 10-6-10 16:43 發表

如果新油天要選第一志願才收,咁點解又肯派申靖表給其 他不是第一志願的人?  
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

我會去油天。津校資源多 試吓亦無妨

原帖由 Fionyiu 於 10-6-10 06:06 PM 發表
派表咋, 要做到人人平等...
希望你明啦...

之前參加Mcdonald 舉辦的小一講座, 聽過油天舊校長講 (不記得是新/舊油天), 只會選有誠意的家長來叩門(自行及統一派位都要選佢). 不知是新/舊油天呢?

起碼佢講明收生基本要求, 等家長知道點做.

I also attended the talk before.

原帖由 TaiMo 於 10-6-10 23:16 發表

之前參加Mcdonald 舉辦的小一講座, 聽過油天舊校長講 (不記得是新/舊油天), 只會選有誠意的家長來叩門(自行及統一派位都要選佢). 不知是新/舊油天呢?

起碼佢講明收生基本要求, 等家長知道點做. ...

原帖由 miffy 於 10-6-11 09:52 發表
正確係如果選擇油天第一志願, 可以優先第一批interview。

請問幾時第一批Interview? 我好想女可以叩門成功.  不用再睡不到.

我交表既時候見到係順號碼咁派回條&面試時間, 無睇你係咪揀油天為第一志願, 越遲交表面試時間越後.

原帖由 miffy 於 10-6-11 09:52 發表
正確係如果選擇油天第一志願, 可以優先第一批interview。

我女自行同大抽獎都無揀到新油天, 但結果兩年前叩門成功, 依家讀得好開心, 大家努力呀!

原帖由 wealth 於 10-6-11 16:28 發表
我女自行同大抽獎都無揀到新油天, 但結果兩年前叩門成功, 依家讀得好開心, 大家努力呀!

那就好, 希望明天叩門成功.

請問新油天Interview問什麼? 是否一Group Interview? 你女K3成績怎樣? 有什麼資格才收? 如叩門成功, 請問幾時通知?

nicoletsui1212

希望你女女叩門成功。